Probleme cu scroll-ul de pe touchpad-ul laptop-ului în Ubuntu

Dacă nu vă merge scroll-ul atunci când vreți să derulați ceva direct de pe touchpad-ul laptopului pe sistemul de operare Ubuntu, am să vă arăt cum puteți rezolva această problemă. Tot ce trebuie să face este să accesăm System Settings, fie din meniul Dash, fie din colțul dreapta sus unde avem acea rotiță.

După ce s-a deschis panoul System Settings , accesăm Mouse & Touchpad de la categoria Hardware, iar apoi se va deschide panoul de control al setărilor mouse-ului și touchpad-ul laptop-ului.

System Settings - Ubuntu 13.10
System Settings – Ubuntu 13.10

Pentru a putea derula paginile web și documentele direct de pe touchpad-ul laptop-ului, va trebui să dezactivăm opțiunea ”two finger scroll”. Această opțiune permite derularea de pe întreaga suprafață a touchpad-ului, doar în momentul în care folosim două degete. Ceea ce mi se pare destul de ciudat și de dificil. Imediat după ce am dezactivat-o, am putut să folosesc fără nici o problemă scroll-ul natural al touchpad-ului.

Mouse & touchpad settings - Ubuntu 13.10
Mouse & touchpad settings – Ubuntu 13.10

Problema scroll-ului de pe touchpad poate fi rezolvată prin această metodă doar dacă nu există probleme cu driverele laptop-ului.

Acum ceva vreme aveam probleme cu click-ul și 2xclick-ul de pe touchpad în Linux Mint Debian Edition.

Ultuma actualizare 5 October 2013 by Alexandru Ionut

11 thoughts on “Probleme cu scroll-ul de pe touchpad-ul laptop-ului în Ubuntu”

  • Pe Windows n-am întâmpinat probleme de genul. Eu nu folosesc hibernarea pe Windows. Îți poate cauza o mulțime de erori. Am avut câteva tentative cu multă vreme în urmă, dar de fiecare dată trebuia să restartez calculatorul după ce își revenea din hibernare. Uneori nici nu mai ieșea din hibernare :)).

 1. Puțin off topic, dar imediat ce am citit titlul acestui articol mi-ai amintit de o întamplare pe care am trăit-o săptămâna trecută. Mă sună un cunoscut și-mi cere sfaturi despre cum să-și asambleze laptopul pe care și l-a cumpărat acu vreo lună… I-a dezactivat touchpad-ul din combinția: tasta functională + fnc, iar omul s-a gândit că soluția ar fi desfacerea laptopului pentru a vedea unde e problema. :)

  Reply
  • Meserie :)). Știu unul care mă sună disperat că nu-i merge WIFI-ul pe laptop. I-a mers, dar apoi n-a mai mers fix după ce a băut el câteva beri. N-am putut să mă duc la el în următoarele două zile. A conectat cablul și folosea netul așa. În tot acest timp, sună la providerul de net că nu-i merge wifi-ul. N-au rezolvat nimic, ăia n-au vrut să vină la el. Cheamă un vecin care știe mult mai bine ca el. Nimic nici ăla. De fapt, vecinul i-a conectat cablul să aibă totuși net. Mă duc într-un final în a treia zi la el. Mă uit la iconița de net din system tray și nimic. Nu-i apărea semnal.

   Mă uit apoi la comutatorul on/off, acela din partea din față a laptop-ului. Ghici ce. Era off. Îl dau pe on, merge wifi-ul din prima. I-am zis că acel buton nu se comută singur, trebuie acționat manual. Ăsta se jură că nu l-a atins. I-am strâns mână și am plecat.

   Între timp, laptop-ul s-a stins din viață. La vreo lună. A vărsat bere pe el și nu l-a oprit repede și să-i scoată bateria. A decis că e ok să șteargă cu un șervețel și să-l folosească în continuare. Automat, cu trecerea secundelor de utilizare, tastele au început să dea rateuri. Încălzit de câteva beri, a pus laptopul jos, invers, și a sărit cu picioarele pe el. Amin.

 2. Va salut ! Recent am instalat si eu Linux pe pc-ul meu…ceea ce nu inteleg e faptul ca rotita scroll de pe maus in fisiere chiar si cand navighez pe internet imi deruleaza mai mult de o pagina si e cam enervant ca as vrea sa deruleze mai lent. Cum as putea rezolva problema? Ma poate ajuta cineva si pe mine?

  Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.