Linux Lite este un sistem de operare bazat pe Ubuntu, iar după cum ne sugerează numele acestuia, este făcut să meargă perfect pe configurații destul de vechi și cu un hardware destul de slab, asta în condițiile în care suntem în 2014 iar tehnologia este la un alt nivel față de acum 5 – 6 ani, sau cu mai mult timp în urmă. Chiar dacă nu eram adeptul achiziționării unui laptop sau pc nou, crezând că trăiesc fericit și cu dual-core-ul de acum câțiva ani, sau cu orice alt sistem care are 1Gb RAM, între timp mi-am schimbat radical părerea.
Pentru a nu mă abate de la subiectul acestui articol, am să revin la Linux Lite, distribuția de care n-am auzit până acum. Acest sistem de operare este bazat pe Ubuntu 12.04 LTS, venind cu mediul de lucru XFCE, pe care a început să-l iubesc, utilizând Manjaro Linux.
Linux Lite nu este un distro nou, dar este nou pentru mine. Ultima versiune Linux Lite este 1.0.8 LTS, asta înseamnă cu suport pe termen lung (5 ani), care este disponibilă de descărcat, și logic, de instalat. Linux Lite împreună cu XFCE, fac un sistem de operare care nu necesită multe resurse, și care oferă o șansă de utilizare calculatoarelor și laptop-urilor ceva mai vechi, care au rămas prin debara pline de praf.
De-a lungul celor 5 ani de suport, aveți la dispoziție actualizări periodice. Această ultimă versiune Linux Lite vine cu versiunea kernel 3.8.0, instalator pentru pachete de jocuri, scripturi pentru webcam, etc..
Ce ar fi de subliniat la această nouă versiune:
Firefox 26.0
Kernel 3.8.0-34
Added Webcam, PAE kernel (32bit version) install options to Install Additional Software scripts.
Added a custom .bashrc file.
Added Lite User Manager.
Added option to install the Lite Software Center.
Added Whisker Menu (you just need to add this to the taskbar)
Added Switch Users feature to the Menu.
Added more right click options, Create backup copy, Make file executable.
Added more install slide consistency across all languages.
Replaced Epdfviewer with Evince.
Provide a ‘Install Games Pack’ link in Install Additional Software:
Games Pack Script includes: Solitaire, Chess, Mahjongg, Mines and Hearts.
Bug fixes.
Aveți aici pagina web Linux Lite, iar pentru cei care doresc să descarce distribuția, vă ofer direct pagina de download. Aveți la dispoziție atât varianta pe x86, cât și x64, imaginea ISO putând fi descărcată atât direct, cât și via torrent. Aveți aici și un mic tur al sistemului de operare pentru a vă da seama despre ce e vorba. Sunt câteva imagini care vă ajută în decizia de a-l instala sau nu.
Atenție, nu l-am instalat sau testat. Nu am timpul necesar să fac asta pentru fiecare sistem de operare. Nu urmăresc nimic altceva, decât să ajut la promovarea software-ului gratuit și care poate ajuta foarte mulți utilizatori. Recomand acest sistem de operare tuturor, dar în special celor care au la dispoziție un laptop sau un calculator ceva mai vechi. Pentru navigare pe net, filme, muzică, și alte sarcini obișnuite, este un sistem de operare foarte bun.
Ultima actualizare 23 September 2024 by Alexandru Ionut
“Acest sistem de operare este bazat pe Ubuntu 12.04.4 LTS”
_________________________________________________________
Cred că s-a strecurat o miiică eroare:
12.04.4 va fi gata ca “point release” peste 3 săptămâni (6.febr.2014)
https://wiki.ubuntu.com/PrecisePangolin/ReleaseSchedule
Ups..da, sunt copac :). Mulțumesc mult pentru precizare. Corectez cât ai clipii.
De curiozitate am scris un usb cu Linux Lite 1.0.8 și l-am testat în sesiune live pe Acerul meu Extensa 5230.
Datorită faptului că folsește xfce, se mișcă realtiv bine, e reponsiv.
Ca parte grafică, e mai sobru, iar din setări, schimbări spectaculoase nu poți face, la felul cum arată.
Undeva, în meniul Accesorii (sau pe-acolo) există niște linkuri de la care poti instala aplicații ajutătoare de genul ubuntu-restricted, remote-desktop etc.
Bun, pentru că nu tre să le mai caute userul.
Am instalat pe el tv-maxe, variety doar așa, să văd cum se mișcă. Bun, tv-maxe a răspuns prompt, variety a mai schimbat fundalul monoton, deși am văzut că și Linux Lite avea ceva wallpaperuri drăguțe preinstalate.
Partea unde mi-a dat șah mat a fost atunci când, după ce am instalat limba română, am vrut să mă deloghez și să mă reloghez pentru a activa pachetul lingvistic. M-am delogat și: surpriză…. pe ecran nu aveam decât trei butoane (elegante, nu zic): „sleep”, „restart” și „off”. Login, nu. Așa că a trebuit să-l închid. Probabil la o instalare pe hdd chestia asta s-ar putea să se rezolve într-un fel prin crearea userului cu parolă la instalare. Oricum un 9,5 din 10 pentru felul cum s-a comportat în sesiune live. Mă tentează să-l pun pe hdd lângă eluna OS… Dacă va fi așa, probabil o să revin cu niște printscreenuri. O zi bună!
Mulțumesc de feedback. Un comentariu care aduce un mare plus acestui articol. Dacă ai timp să-l instalezi și pe HDD să ne spui mai multe, ar fi genial.
O zi bună.
Si eu am in plan sa testez “bazdagania” asta…cine stie poate chiar raman cu el.Cea mai light si user-friendly distribtie de linux gasita de mine a fost poertus.Ce ma determinat cel mai mult sa o incerc?Cineva dorea sa arunce un pc mai vechi si nu ma lasat pur si simplu sufletu sa il vad la tomberon,asa ca l-am luat eu si l-am pus pe picioare si l-am oferit mai departe,iar acum proprietarul se bucura de un sistem rapid si stabil chiar daca are o configuratie slabuta:512 ram si singlecore intel de 600 si ceva parca… :D
Păi mă gândesc că poate asculta muzică pe el, să execute câteva sarcini simple, să editeze un document, și una alta..
Întâi să fac un pic de backup și apoi cred că-l pun lângă eos.
Da, l-am instalat pe laptop și nu regret (încă). Așa cum am spus arată un pic mai sobru, tocmia de aceea i-am dat o față mai veselă schimbând tema și iconurile, adăugând ceva elemente pe panel, după ce am instalat xfce4-goodies. Oricum, nu asta e esențial. În mare, am instalat cam toate programele pe care le folosesc în mod obișnuit, inclusiv suplimentele de pe firefox, conturile de email etc. Merge bine, nu consumă ram si cpu și mai ales îmi dă o senzație de stabilitate, ceea ce în luna eos nu am. Oricum e ok pentru ce am eu nevoie.Dacă apar noutăți, revin.
O zi bună!
Era să uit ceea ce e cel mai important pentru mine: nu îmi mai încinge laptopul cum o face luna eos. Dacă în Luna aveam o temperatură medie a procesorului de 50-55 grade, în linu lite am undeva la 39-45 grade. Și asta mă bucură foarte mult, având în vedere că laptopului nu-i prea place „arșița”!
Suna mai mult decat tentant chiar daca nu lai testat inca…interesant.
buna! intradevar linux lite 10.8 este cel mai tare chiar se comporta foarte bine si la 512MB ram cred ca este un sistem de operare foarte valoros si il intrece chiar si pe batranul XP-Windows, incercati-l cu incredere.
Mulțumesc de feedback.