Fiind un utilizator Linux, rulez distributia Ubuntu 12.04, care mi se pare un sistem de operare incredibil de bun. Ca sa generalizez putin, Linux-ul este un fel de societate democratica intr-o lume a sistemelor de operare.
Ruland aproape orice distributie Linux, va puteti bucura de flexibilitatea acestui sistem. Aveti posibilitatea utilizari a foarte multor interfete de lucru. Probabil o parte din voi deja stiti acest lucru, dar eu ma voi adresa mai mult celor care nu cunosc acest aspect.
Daca instalati Ubuntu 12.04 sau 12.10, interfata default se numeste Unity, o interfata destul de ok. In continuarea va voi povesti de o alta interfata foarte interesanta si care poate fi destul de prietenoasa in cazul in care sunteti obijnuiti cu sistemul de operare al celor de la Microsoft.
Cinnamon este o interfata grafica destul de simpla dar foarte bine organizata. Aceasta gestioneaza foarte bine toate caracteristicile sistemului de operare, fiind nu asemanatoare, dar in genul Windows 7. Bara de meniu este foarte apropiata de bara de start (vezi Windows), butonul Start ar fi butonul Meniu, iar de restul va puteti da seama din imagini.
Meniul principal este asemanator meniului Start, acesta aflandu-se in stanga jos – colt. Aplicatiile sunt aranjate pe categorii (Games, Internet, Office, Graphics, Accessories etc). Deasupra categoriilor se afla caseta de cautare rapida, in cazul in care vreti sa cautati o anumita aplicatie. Pe marginea din stanga a meniului gasim optiunile de shut down, restart, log out, lock screen, dar si terminalul si Cinnamon Settings care poate fi comparat cu Control Panel. [adsense float=”center”]
Intefata Cinnamon este compatibila si disponibila pentru Linux Mint, Fedora, Ubuntu, OpenSuse, Arch Linux etc. Pentru primele doua distributii, purt si simplu instalati pachetul “cinnamon”. Pentru Ubuntu puteti folosi urmatorul PPA: https://launchpad.net/~gwendal-lebihan-dev/+archive/cinnamon-stable sau introduceti urmatoarele comenzi in terminal:
sudo add-apt-repository ppa:gwendal-lebihan-dev/cinnamon-stable sudo apt-get update sudo apt-get install cinnamon
Pentru celelalte distributii, aflati mai multe accesand sectiunea download. Dupa ce ati instalat interfata, delogati-va din sesiunea curenta iar in ecranul de logare dati click pe butonul rotund de deasupra casetei unde introduceti parola de utilizator, si alegeti interfata Cinnamon.
Aveti posibilitatea instalarii foarte multor teme, extensii si applets (un fel de widget-uri). De asemenea, putem opta pentru numeroase spatii de lucru, accesandu-le ducand mouse-ul in coltul din stanga sus.
Sunt multe lucruri de prezentat, dar sper sa le descoperiti si singuri in cazul in care doriti sa testati interfata pe distributia Linux folosita de voi. Intr-un viitor articol voi vorbi de panoul de setari (Cinnamon Settings), de categoriile principale si dar si de setarile in sine.
Ultima actualizare 1 August 2015 by Alexandru Ionut
Comanda era apt-add-repository, daca tin bine minte. Cel putin asta era acum cativa ani.
Corect. Iti multumesc foarte mult pentru precizare. A fost greseala mea cand am scris codul in post. Daca ar mai fi persoane ca tine, calitatea posturilor pe bloguri ar creste considerabil. Si eu de fiecare data cand citesc pe undeva si vad o greseala, anunt editorul. Inca odata multumesc.
Ai idee cum se comporta pe Ubuntu 10.4 ?
Sincer, nu stiu. Si nu stiu nici daca e compatibila cu 10.4. Daca accesezi linkul pus de mine pt launchpad.net, ai mai jos “Display sources.list entries for”. Iar in acel meniu drop down nu apare si 10.4. Daca te hotarasti sa testezi, astept concluzia. Multumesc anticipat