Cum instalam Ubuntu pe un hard disk extern

Folosirea unui hard disc extern pe care sa fie instalat Ubuntu, este relativ usoara. Mare diferenta intre a folosi un hard disc extern sau unul intern, nu este, dar cu toate aceastea tind sa cred ca exista.

Punerea sistemului de operare Ubuntu pe un hard extern este asemanatoare cu instalarea acestuia pe un stick USB. Personal, folosesc Ubuntu instalat in laptop iar acum cateva saptamani il aveam si pe un stick dar pentru ca mi-a trebuit in alte scopuri am fost nevoit sa-l formatez.

Avand un Multimedia Box in care se afla un hard de 500 Gb si pe care zace praful, am zis sa-l mai bag si pe el in seama. De obicei, pe acel multimedia box imi tin backup-urile.

Vezi si: Crearea unui stick cu Windows butabil

Sa revenim la instalarea Ubuntu pe hard extern:

Instructiuni

1. Conectam toate cablurile necesare la hard disc-ul extern, iar apoi il conectam la calculator si desigur, il si pornim.

2. Instalam GParted. Ne conectam la internet, apoi deschidem Terminalul din Ubuntu si vom tasta urmatoarea comanda:

sudo apt-get install Gparted

De asemenea, putem gasi Gparted si in Ubuntu Software Center. Dupa instalarea programului trecem la punctul urmator.

3. Formatarea hard disc-ului. Deschidem Gparted, iar din meniul acestuia selectam “Device”. Din acea lista, selectam dispozitivul de stocare.[adsense float=”center”]

4. Click pe meniul “Device” si apoi click pe “Create Prtition Table”. Click “Advanced”. Din meniul New Partition Table, alegem optiunea in functie de sistem. De exemplu, daca avem dual boot intre Windows si Ubuntu, poate dorim sa alegem MS-DOS. Daca rulam doar Ubuntu, alegem GTP.

5. Creem partitia. Selectam spatiul nefolosit si apasam pe “New”.

6. Setarea partitiei. Pentru marimea acestuia, putem folosi intreaga capacitate de stocare sau doar o suma alocata de GB. Alegem tipul partitiei, primary. Alegerea sistemului de fisiere: pentru compatibiliatea acestuia cu Windows, folosim Fat32. Pentru Apple folosim HFS sau HFS+. Daca dorim sa folosim doar cu sistem de operare Ubuntu, alegem EXT2, EXT3 sau EXT4.

7. Dupa ce apasam pe “Apply”, instalarea va rula iar la final, hard-ul extern va fi pregatit de folosire.

Sfaturi si Avertismente

1. Etichetarea dispozitivului extern este optionala, dar poate fi de ajutor pentru a pastra fisierele organizate.

2. Putem modifica capacitatea partitiei fara sa pierdem date, cu Gparted.

3. Formatarea si repartitionarea hard disc-ului va sterge TOATE DATELE. Asigurati-va ca ati facut backup. Aviz indragostitilor :).

Ultuma actualizare 9 June 2013 by Alexandru Ionut

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.