Efectele migrării utilizatorilor Windows XP pe Linux

Windows XP are zilele numărate, iar mai mult ca sigur va fi înlocuit chiar și de către cei mai încăpățânați utilizatori care încă n-au renunțat la acest sistem de operare bătrânel. Utilizatorii n-au migrat către altă versiune mai nouă a Windows-ului sau către una din distribuțiile Linux din mai multe motive pe care o să le amintesc mai jos puțin. Pornind de la un articol de pe Softpedia, am decis să-mi spun și eu punctul de vedere. 

Există aproximativ 30 000 000 utilizatori XP care n-au trecut la alt sistem de operare din câteva motive:

1. dacă XP-ul încă merge, de ce să-l schimb. Sună în regulă, dar până la un moment dat. Securitatea sistemului de operare slăbește de la o zi la alta, dar și așa XP-ul n-a fost sigur niciodată.

2. orice altă versiune Windows mai nouă, costă. Mai mult sau mai puțin, dar costă. Pentru majoritatea poate fi o problemă.

3. vreau să trec pe Windows 7 sau 8.1, dar n-am hardware-ul necesar. Dai bani pe Windows, dar trebuie să scoți bani și pentru un hardware decent care să ruleze noul sistem de operare. Nu e exagerat de scump să trecem de etapa asta, dar totuși e o cheltuială.

4. știu să lucrez pe XP, de altceva mi-e frică. Când zic altceva, mă refer tot la Windows. De Linux nici nu se mai pune problema. Ăla-i pentru hackeri.

5. vreau să trec pe Linux, dar n-am jocurile de pe Windows. Asta-i o mare problemă pentru unii. Pentru programe găsim alternative, dar mai rar pentru jocuri. Ceea ce nu știu unii e că Steam s-a dezvoltat foarte mult.

Să luăm în calcul posibilitatea de a migra de la XP, ceea ce e destul de probabil, la una din distribuțiile Linux. Nu contează care, fie că-i vorba de Ubuntu, Linux Mint, Manjaro, și multe alte distribuții, printre care și cele pentru copii. Vor exista o serie de efecte negative asupra comunității Linux, dar și asupra distribuțiilor existente.

Să presupunem că-i de ajuns ca doar un procent de 10, 15% din utilizatorii XP ar trece pe Linux. Forumurile vor fi invadate de probleme banale, întâmpinate de valul celor care au migrat, fără ca aceștia să se documenteze înainte. Majoritatea se vor speria chiar și de sarcinile ușoare pe care trebuie să le facă, iar apoi vor sfârși prin întoarcerea la Windows, care poate fi 7 sau 8.1.

Alegerea unei distribuții nepotrivite poate crea o imagine negativă asupra tuturor sistemelor de operare bazate pe platforma Linux. Chiar și eu care am o experiență de 2 ani pe Linux, întâmpin probleme uneori. De obicei, le rezolv repede, alteori apelez la ajutorul forumurilor sau a prietenilor cu experiență pe aceste sisteme de operare. Gândiți-vă cum ar fi ca un utilizator neexperimentat să aleagă o distribuție cu KDE. Eu am cedat după 2 zile, instalându-mi Manjaro XFCE, care inițial era KDE. Nu numai că acel cineva va renunța la distribuție și va trece iar pe Windows, dar nici nu va mai dori să audă de Linux vreodată.

Linux se potrivește celor care doresc să învețe ceva nou, și celor cărora nu le este frică de schimbare.

Recomandarea mea celor care doresc să încerce Linux, este Ubuntu sau Linux Mint. Cele două distribuții se bucură de o popularitate imensă, ceea ce înseamnă un suport foarte amplu în caz de nevoie. Problemele pot fi rezolvate foarte repede.

Ultima actualizare 12 November 2023 by Alexandru Ionut

11 thoughts on “Efectele migrării utilizatorilor Windows XP pe Linux”

  1. Experiment:

    I-am instalat unei viitoare cumnate pe desktop Xubuntu.

    Prima impresie, impacientare înainte de a-l deschide.

    L-a pornit (era nevoită, are de scris tot felul de documente pentru facultate).

    A doua impresie, “hmm, am tot ce aveam și pe XP” (Google Chrome, LibreOffice, Pidgin).

    După câteva zile, a treia impresie: “Dar voi mai avea probleme cu virușii?” – “Chiar nu? :D”

    Altă situație, mi-am convins mama să folosească aproape 2 ani Ubuntu pe fostul ei calculator. Când a primit un laptop de la servici cu Windows 7 preinstalat, după o lună ma întrebat dacă nu îi pun Ubuntu…

    Reply
    • Mai există și minuni, dar nu așa de des. Am instalat și eu Ubuntu la mai mulți prieteni, dar o parte din ei au cedat rapid. :D De doi ani mă chinui să-mi conving iubita să folosească o distribuție Linux, dar nu cedează. Uneori folosește laptop-ul meu și stă pe Manjaro. Poate că se împacă cu ideea asta că poate experimenta la mine când n-are ce face.

    • :)) mi-ai încântat ziua. Clipul e realizat de ceva vreme. Am pomenit pe acolo de dată. Am și o mică greșeală când am zis de RAM. Am zis megabiți în loc de MB. Calculatorul încă merge. Îl am în România. Am și aici un laptop cu o idee mai performant față de pc-ul din video, dar n-am idee ce aș putea pune pe el.

    • Cum se poate sa fi gresit sa spui megabiti in loc de MB…asa ceva e INADMISIBIL,dar pentru ca sunt om bun te iert cu conditia sa nu se mai repete!
      Acum intr-un ton mai serios ma bucur ca te-am incantat,iar pe acea configuratie….nici eu n-am idee…poate Poertus OS? (ca tot l-am mai recomandat eu :D.

  2. Într-adevăr foarte multe persoane nu au auzit de Linux și nu cunosc avantajele acestuia.Eu folosesc des pentru instalări Ubuntu 12.04 LTS(long time suport) cu licență până in 2017.De remarcat este faptul ca nu toate computerele îl accepta.Procentajul de acceptare este cam de 80% un procent bun oricum.In cazul în care se întâmpina probleme cu Ubuntu 12.04 LTS se poate încerca o alta distribuție si anume Xubuntu.In câteva cazuri interfață grafica Unity sa dovedit a fi un pic greoaie pentru anumite pc-uri(rezoluție pe jumătate din cea normala)0 din cauza plăcilor video)Dificil pentru multi este obținerea imaginii iso si copierea acesteia pe un CD(unul de 700 mb e suficient)Cerințe instalare: Începând cu 512 Mb de ram.Merge si cu 256 Mb in unele cazuri.Problema trecerii la windows 7 depinde mult de arhitectura procesorului si de placa video+chipset.Win 7 are nevoie de Minim 1 Gb de ram pe arhitectura procesorului de 32 de bit si 2 Gb pt 64 bit/minim un Ghz.Placa video direct X 9 cu driver WDDM 1.0 sau mai mare.Aceste sunt cerințe minime.Spatiu disponibil pe HDD pentru instalarea sistemului operativ( a se înțelege ca acest spațiu este necesar doar pentru SO) : Win 32 bit-16 Gb Win 64 bit 20 Gb. Deținătorii de Windows XP: Probați Ubuntu sau o alta distribuție Linux si va asigur ca nu ve-ti rămâne dezamăgiți.

    Reply
    • N-am întâmpinat probleme până acum pe unde am instalat Ubuntu, dar nici nu doresc asta :D. Să fiu sincer, n-am instalat niciodată pe un laptop foarte modern, i7, video Nvidia 740 cu 2Gb. Ai pus OS-ul vreodată pe așa ceva? O să urmeze un laptop de genul și n-aș vrea să am surprize.

  3. Eu am dual boot cu windows-ubuntu pe toate computerele pe care le detin. Am instalat distributii de Linux pe computere mai noi.Functioneaza alla grande.Se gasesc in comert computere noi si telefoane cu Linux preinstalat.Dar mai des instalez Linux pe computere fara sanse pt a le mai prelungi viata.Acum doua luni am instalat ubuntu intr-o scoala pe 20 de computere.

    Reply
    • Mă bucur că aud asta. Se pare că oamenii din Italia sunt mai deschiși la minte :D. Am vrut să instalez și eu în seara asta Ubuntu 14.04, dar am ceva probleme cu tabela de partiții. Mai amân puțin instalarea.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.