Cum dezactivam mesajul de confirmare stutdown/restart in Ubuntu 14.04

9 July 2014

Cine foloseste sistemul de operare Ubuntu sigur a observat ca de fiecare data cand executa click pe optiunea Shutdown, sistemul de operare solicita confirmarea inchiderii sistemului afisand o caseta de dialog. La fel se intampla si atunci cand dorim sa ne delogam din cont sau cand vrem sa blocam sesiunea curenta.

Un lucru este cert, afisarea acestei casete de dialog poate preveni restartarea sau inchiderea accidentala a calculatorului. Insa, aceasta poate deveni o problema in momentul in care suntem grabiti si plecam rapid din fata calculatorului imediat dupa ce am executat click pe optiunea Shutdown.

In mod implicit, caseta de dialog pune la dispozitie si optiunea de restartare a sistemului. De aici si lipsa optiunii restart in meniul sistemului.

In continuare am sa va prezint pe scurt cum putem dezactiva afisarea casetei de dialog atunci cand dorim inchiderea sistemului de operare Ubuntu.

Primul lucru care trebuie facut este accesarea terminalului. Il gasim in meniul Dash sau apasam tastele CTRL+ALT+T. In terminal vom copia urmatoarea comanda:

gsettings set com.canonical.indicator.session suppress-logout-restart-shutdown true

Dupa ce am introdus comanda si am apasat Enter, putem inchide fara nici o problema fereastra terminalului. Atentie, nu este necesar delogarea sau restartarea calculatorului pentru ca modificarea sa-si faca efectul. Dupa ce am ales dezactivarea casetei de dialog, vom observa ca optiunea Restart va face parte din meniul sistemului.

Inchiderea, restartarea, delogarea, sau blocarea sesiunii curente va avea loc instant, imediat dupa ce am ales optiunea dorita, fara a mai fi nevoie de confirmare.

Daca intre timp ne-am razgandit si vrem sa reactivam caseta de dialog, atunci rulam pur si simplu urmatoarea comanda:

gsettings set com.canonical.indicator.session suppress-logout-restart-shutdown false

2 Comments

  • dan 9 July 2014 at 11:15 pm

    Cel mai simplu din power management setezi sa faca shutdown cand inchizi ecranul de la laptop sau in cazul unui desktop pe butonul de power.

    • Alexandru Ionut 9 July 2014 at 11:55 pm

      personal, am pe butonul de power. Shutdown cu clapa e aiurea. Eu il mai las aprins peste zi si inchid doar clapa. Printre primele lucruri pe care le fac dupa reinstalare este dezactivarea optiunii sleep pe clapa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.