Despre Linux Mint Debian Edition – stabilitate si incredere

De o săptămână și ceva testez Linux Mint Debian Edition (LMDE). O distribuție bazată pe Debian, ușor de instalat și foarte prietenoasă. Dupa cum stiți, există și Linux Mint care este derivat din Ubuntu. Pentru a mă face clar înțeles încă de la început, există diferențe între cele două. Nu foarte mari, dar există. Citind în continuare, o sa vedeți care sunt.

Referindu-mă la interfață, aceasta este identică cu cea din Linux Mint Main Edition. Când descărcăm imaginea iso de pe pagina oficială, avem de ales între interfața Cinnamon, și interfața MATE, fiind preferata mea. De asemenea, sistemul de operare este disponibil atât pe 32 biți, cât și pe 64. Puteți obține imaginea iso cu această distribuție, direct de pe site-ul oficial Linux Mint, categoria Linux Mint Debian.

Ca primă mare diferență, LMDE nu își schimba versiunea. Deci NU exist Mint 15 “Olivia”, sau alte versiuni. Așa că nu poate fi confundat cu “nepotul” său, Mint bazat pe Ubuntu. [Daca LMDE derivă din Debian, Ubuntu la fel, cei doi ar fi frați. Mint (15 Olivia – ca să-i zic așa) deriva din Ubuntu, așa că-i vine nepot]. Linux Mint Debian Edition nu va suferi modificări ale versiunii, ci va primii ocazional diferite update-uri sub forma unor pack-uri. Deci nu vom mai fi nevoiți aproape zilnic să-i facem update sistemului de operare. După o bună perioada de timp, vom fi anunțați că există unele actualizări care pot fi făcute. Mi se pare avantajos acest lucru, mai ales pentru utilizatorii noi. Aceștia nu se vor speria de actualizările zilnice. Nici măcar pe Windows nu se întâmplă acest lucru.[adsense float=”center”]

desktop mate
Linux Mint Debian Edition – desktop – interfata mate.

Să fiu sincer, dacă înăinte ați folosit Ubuntu, nu va exista nici o problemă de acomodare. Sigur nu o să vă prindeți urechile în nimic. Acest sistem de operare este destul de simplu, și îl puteți înțelege foarte repede.

Cu toate acestea, fiind un sistem de operare foarte stabil, nu o să aveți la dispoziție ultimele versiuni ale programelor. Nu știu dacă acest lucru reprezintă un dezavantaj foarte mare, dar trebuie să țineți cont că utilizați cele mai stabile versiuni ale aplicațiilor. Bineînteles că le putem actualiza manual, dacă într-adevăr asta dorim, dar există șansa să afectăm stabilitatea sistemului de operare. Ultimele versiuni ale aplicațiilor nu înseamnă automat și inexistența bug-urilor. Vechile probleme pot fi rezolvate, dar pot exista altele noi.

Am să mai scriu despre Linux Mint Debian Edition, pentru că prevăd o ședere lungă la mine în calculator. După cum v-am zis, îmi place această distribuție, și o recomand tuturor. De asemenea, recomand Ubuntu, Zorin, openSuse si toate celelalte distribuții Linux. Merită testate. Din fericire, toate sunt gratuite și sunt pentru toate gusturile. Și să nu uit, puteți încerca și DouDouLinux pentru cei mici, sau alte patru distribuții pentru copii.

Ultuma actualizare 12 November 2023 by Alexandru Ionut

17 thoughts on “Despre Linux Mint Debian Edition – stabilitate si incredere”

  1. Nu am citi tot articolul, dar m-am oprit asupra frazei “Pentru a mă face clar înțeles încă de la început, există diferențe între cele două. Nu foarte mari, dar există.”

    Între Linux Mint Debian și Ubuntu sunt diferențe destul de mari și asta o zice și numele. Diferențe mici sunt între Linux Mint cel bazat pe Ubuntu.

    Reply
    • Ah.. eu asa le-am vazut. Nu foarte mari. Nu-i stiu toate “subsolurile”, dar ca suprafata, nu e mare mare diferenta. Mi s-au potrivit si comenzile pentru instalarea aplicatiilor din terminal, si aceeasi metoda de instalare a kernelului.. sudo apt-get update, sudo apt-get upgrade… par aceleasi..

      Iti dau dreptate, nu am cunostinte asa avansate ca tine :D. Cand am zis “nu sunt diferente mari” m-am referit in special la “suprafata”.

    • Da, comenziile sunt la fel pentru că și Debian a adoptat aplicația “apt-get”. Linux Mint Debian folosește implicit “sudo” dar în Debian nu mai merge “sudo”, numia “su”.

      Echipa Linux Mint a făcut din LMDE să fie ușor de folosit și cât mai apropiat de LM cel normal.

  2. De fapt am cam greșit și eu.
    Echipa Linux Mint a făcut din LMDE să fie cât mai apropiat de Linux Mint normal.
    În Debian merge și “sudo” și “su”, merge și “apt-get” și “aptitude”, cea ce în Ubuntu sau LMDE nu mai este așa.

    De aceea și-se pare că nu sunt diferențe mari între ele.
    Depozitele de la launchpad.net nu sunt bune și pentru Debian/LMDE, adică nu se pot instala cum se instalează în Ubuntu sau Linux Mint normal.

    Reply
  3. buna seara,eu am Wxp sias vrea sa pun un OS Open Source,nu ma prea pricep,este vreunul in lb. romana care sa fie stabil(acesta, sau Zorin ?)? Merge Chrome-ul pe el,VLC,sau Sopcast ? Va multumesc anticipat !!!

    Reply
    • Salut. Păi toate au și limba română. Poți alege Ubuntu, Zorin, Linux Mint.. dau dacă ai calculator mai slab, poți încerca Lubuntu sau Xubuntu. Poți utiliza Chrome, Chromium, Firefox, VLC, ai si TV-Maxe (e alternativa sopcast-ului). Poți face tot ce făceai pe Windows, dar mai puțin cu jocurile.

  4. Salut am incercat cu linux mint care in ultimul an ocupa primul loc in distrowach dar mi se pare extrem de instabila , bine eu am folosit cu cinnamon si imi dadea crashuri regulat .Cel mai bun sistem de operare bazat pe linux e ubuntu mai ales ultima versiune 13.04 este cea mai rapida si stabila .Folosesc ubuntu de cand era la versiunea 8 fara prostia de unity dar acum la versiunea 13 fara unity zici ca zboara pe laptop .

    Reply
    • Sigur ai încercat Debian Edition? Pentru că e al naibii de stabil. Am folosit și eu 13.04, și mi-a mers perfect. Mie îmi place Unity.

  5. Dupa cum am zis am folosit linux mint debian cu interfata cinnamon din cate observ tu ai mate poate aia e problema, la mine grafica da crashuri deaceea nu folosesc nici unity .

    Reply
    • Am avut multe interfețe. Nu am avut probleme legate de crash-uri. Cea prezentă e Mate. Singura interfață care nu mi-a plăcut e Gnome Shell.

  6. Sant Incepator in linux.
    Am in momentul acesta kubuntu chale si as dori sa trec la linux slackware .
    Am luat slackware din saitul www. linux. ,l-am pus pe dvd dar cand sa-l instalez..a inceput sa se vaite;nu gaseste imaginea iso,nu gaseste root,nu poate deschide daiver-ul. nu e primul linux ce nu il pot instala desi l-am luat din saitul lui iar imaginea iso am scris-o pe dvd cu K3bcare e foarte bun daca nu cel mai bun.
    va-s fii recunoscator daca mi-ati putea da un sfat.
    multumesc anticipat.
    ps. am uitat sa spun ca am hard de 320 Gb nuai pentru linux

    Reply
    • N-ai un stick USB? Incercai sa boot-ezi de pe stick.

      De ce vrei sa incerci Slackware? Iti recomand Ubuntu care-i cel mai popular. Sau Linux Mint. (Xubuntu – Lubuntu > ambele au la baza Ubuntu, dar sunt pentru calculatoare cu un hardware mai slab. Mai poti incerca openSuse, sau Manjaro http://mystreet7.com/linux/cu-manjaro-linux-in-teste.html .

      Si atentie pentru ce mediu de lucru alegi, altfel te poti speria si vei fugi din nou pe Windows.

      Daca ai intrebari, astept. Te pot ajuta cu diverse sfaturi. Insa, sa ai putina rabdare pana primesti raspunsurile. Uneori sunt la serviciu si sunt foarte ocupat.

  7. Va rog sa-mi trimiteti modalitatea de descarcare si instalare a Ubuntu 11.o4 sau Linux Mint . Pe CD sau pe stick ? Cum e mai bine ?

    Reply
  8. Am un Desktop Asus i3 , 4 giga + placa nvidia 2 giga , free dos. Cum sa preocedez pt
    instalarea unui sistem Linux Mint sau Ubuntu ( 11 ? )

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.