Cum recuperăm fișierele șterse de pe un hard disk formatat din greșeala – Ubuntu

Ultima experiență neplăcută mi-a oferit noi învățăminte. După ce am folosit Ubuntu 12.04 pentru o perioadă, am decis să fac upgrade la noua versiune Ubuntu 12.10. Inspirat de diversele articole citite pe internet, am fost entuziasmat să încerc. Din păcate, trecerea de la Ubuntu 12.04 la Ubuntu 12.10 nu a fost tocmai reușită, așadar nu recomand nimănui să încerce acest upgrade.

Este ideal să instalăm sistemul de operare pe un sistem „curat”, așa cum se spune. Revenind la subiectul acestui articol, fără a devia prea mult, doresc să vă avertizez din timp în legătură cu instalarea Ubuntu sau a oricăruit alt sistem de operare Linux. Trebuie sa fim foarte atenți la opțiunea pe care o selectăm, dacă nu dorim să ne despărțim de toate informațiile de pe toate partițiile hard disk-ului.

După instalarea Ubuntu, am început să instalez aplicațiile pe care le foloseam și în versiunea 12.04, dar surpriza a venit când am căutat partiția „D” pentru a accesa un fișier text cu diverse comenzi pentru terminal. Am descoperit că directorul Home era mare și foarte curat, ocupând întreaga capacitate a hard disk-ului. Am sperat să fie doar un coșmar, dar colegii de pe forumul Ubuntu m-au asigurat că, din păcate, am întâmpinat o problemă serioasă.

Alegerea greșită a unei opțiuni în timpul instalării sistemului de operare a fost picătura care a umplut paharul. De parcă nu era suficient că am avut probleme cu blogul, am avut nevoie și de formatarea partițiilor. Trist, dar adevărat.

De la agonie la extaz – cum mi-am recuperat datele șterse de pe hard disk în Linux – Ubuntu

Făcând parte dintr-o comunitate unită și dornică să te ajute, reușești să depășești orice ghinion ai avut. Acest lucru mi s-a întâmplat și mie. După ce am postat problema mea pe ForumUbuntuRO, membrii comunității au început să-mi ofere ajutorul lor, și în cele din urmă, totul a fost rezolvat cu succes.

Mi-au fost recomandate mai multe instrumente de recuperare a datelor de pe partitiile hard disk-ului formatate accidental, iar eu am ales la întâmplare instrumentul testdisk. Informații despre testdisk găsim aici și aici.

Pentru instalarea instrumentului de recuperare a datelor de pe hard disk testdisk în Ubuntu, deschidem terminalul și tastăm comanda următoare: sudo apt-get install testdisk , iar pentru accesarea acestui instrument folosim codul sudo testdisk. Pașii necesari utilizării testdisk sunt aici.

Spre bucuria mea, am reușit să recuperez peste 150 GB de date, inclusiv cele mai importante fișiere. Procentul de recuperare a datelor a fost de aproximativ 90%, iar timpul aproximativ 3,5 – 4 ore.

Concluzie

Instalarea Ubuntu 12.10 m-a făcut să trec prin momente unice, de la nervozitate intensă, când eram gata să-mi sparg laptopul, până la bucuria de a depăși cu succes o experiență nouă. Am instalat multe sisteme de operare de-a lungul timpului, dar niciodată nu am făcut o greșeală atât de mare. Din fericire, am depășit cu bine această experiență neplăcută. Ubuntu 12.10 este foarte interesant și merită încercat; mi-am recuperat și datele de pe partiția formatată.

 

Ultima actualizare 29 noiembrie 2024 by Alexandru Ionut

20 de comentarii la „Cum recuperăm fișierele șterse de pe un hard disk formatat din greșeala – Ubuntu”

  1. Auzi, daca ai vrea sa recuperezi de pe hard ti-as recomanda un program Pandora Recovery (nu stiu daca este si pentru Linux, dar cred ca are alternative). Daca datele vechi n-au fost rescrise cu date noi s-ar putea sa recuperezi ceva… e nasol rau cand pierzi date… mi s-a intamplat cu un hard extern (colectia mea de filme….) dar si cu hardul meu din PC, avea probleme si trebuie formatat… si dura prea multe zile sa copiez cateva sute de Gb pe harduri externe… dar am copiat ce era mai important…. si am mai pierdut si o gramada de poze cand mi s-a ars cardul din telefon… si asa cum tu ai probleme cu blogul, eu am probleme cu Youtube-ul, orice video pe care il incarc (filmat in jocuri) se vede prost (dungulite + puncticele colorate) iar problema nu stiu de la ce o fi ca am incercat o gramada de formate, codecuri, bitrate etc etc.

    Răspunde
  2. cum e ubuntu , de mult timp nu am mai folosit linux , mai ales de la interfata cea noua cu pictogramele pe stanga adica acces rapid sau asa ceva .
    Daca nu as depinde de photoshop si lightrom as migra la linux cred.

    Răspunde
    • Ubuntu e super interesant, vin dupa ceva ani de utilizare Windows si recunosc ca Ubuntu e ceva diferit si interesant. Photoshop are alternativa Gimp care este aproape la fel de complex. Din cate am inteles, exista posibilitatea utilizarii Photoshop pe ubuntu cu ajutorul aplicatiei Wine, dar nu sunt sigur ca merge cu orice versiune sau ce versiune e compatibila.

  3. INseamna ca amandoi am avut aceeasi problema weekendul asta. Noroc ca eu fisierele importante le aveam pe calculator si le-am luat de acolo. In plus, mai am un backup pe VPS…
    Eu am renuntat la Ubuntu de tot pentru ca am nevoie de programe de editare din Windows, iar MAC-ul nu l-am putut instala decat in virtual…
    In plus, bateria de la laptop, pe Windows 8 tine mai mult decat pe Ubuntu…

    Răspunde
  4. terminal terminal toata ziua mai da-l drk de terminal ca e si pe software center pachetul asta testdisk sau cum i-ai zis..decat sa fi stat 7 ore dupa testdisk-u asta mai bine intrai cu hiren’s live cd/mini windxp-hbcd menu/partition/DiscGenius-recover sau rebuilt(recover pentru fisiere sau rebuilt pentru toata partitia)

    Răspunde
    • Poți încerca, dar dacă sunt prea multe bad-uri fizice, nu știu ce șanse ai. În orice caz, merită încercat. Uite aici ceva informații despre testdisk.

  5. Am patit acelasi lucru, am instalat ubuntu 12.04 si la instalare am ales Ghidat pe tot parcursul instalarii dar nu m-a mai intrebat nimic, pur si simplu mi-a formatat toti cei 250 Gb ai HDD. Incerc sa folosesc Testdisk dar nu am inteles toti pasii. Poate ai putin timp sa ma ajuti si pe mine cu un tutorial ceva.Merci

    Răspunde
    • eu am urmat pasii din acele imagini si i-am adaptat sa se potriveasca la mine. am recuperat destul de mult.

  6. Am rezolvat prin instalare Windows si recuperare cu MiniTools (Partition wizard), am recuperat tot, dar tot … Merci oricum, bafta in ceea ce faci.

    Răspunde
    • Multumesc si felicitari. Te bagi la articol (guest post) cu un tutorial despre ceea ce ai facut? poate ajuta si pe altcineva. daca ai timp si placere. O seara buna

  7. Eu am power data recovery v.6,6 varianta inregistrata , recupereaza date chiar si dupa 10,20 de formatari.
    Cautati varianta inregistrata pe KICKASS TORRENT.
    Varianta NEINREGISTRATA recupereaza pana la 1,GB.
    Am recuperat date de pe un Hard disk 55 GB. timp aproximativ 50 de minute.
    Depinde si de performanta pc-ului.

    Răspunde
  8. ceva de genu am patit si eu la o instalare de linux, comanda gresit tot hardul este format dintr-o partie.. recovery iar, totul s-a pierdut, acum scanez cu Active boot, ce sa mai incerc oare? ce sanse ar fi oare..

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.