Dax OS este un sistem de operare cu un consum foarte mic de resurse, fiind bazat pe Ubuntu. Acesta este open source și nu costă absolut nici un leu. Sincer să fiu, până astăzi n-am auzit de el. Chiar dacă am mai promovat sisteme de operare bazate pe platforma Linux, fie pentru copii, fie pentru calculatoare cu un hardware slab, dar și sisteme de operare pentru orice alt utilizator, Dax OS este un nume nou pentru mine.
Acest sistem de operare pare conceput pentru calculatoarele care nu sunt foarte performante, rulând chiar și pe 128 MB RAM și având nevoie doar de 3Gb spațiu de stocare pe hard disk. Cu toate astea, acesta este recomandat pentru 256 – 512 MB RAM și 5 GB spațiu spațiu pe hard disk.
Dax OS nu se adresează special unui anume segment de utilizatori, acesta putând fi utilizat atât de copii, cât și de adulți. După cum am scris mai sus, acesta neavând nevoie de un hardware performant, mai repede se adresează celor care au un calculator vechi și vor să-l readucă la viață.
Interfața sistemului de operare este Enlightenment 17, un mediu de lucru foare simplu de utilizat și personalizat. Doritorii pot încerca totuși și Gnome sau KDE.
Aplicațiile pot fi instalate cu doar un simplu click din depozitul Dax OS. Găsim aici tot ce ne trebuie pentru a asculta muzică, viziona clipuri și filme, browsere web, editoare text, și multe altele.
Aveți aici pagina de download de unde puteți obține sistemul de operare, dar și un ghid pdf.
Ați auzit de acest sistem de operare? I-ați da o șansă?
Ultuma actualizare 16 January 2022 by Alexandru Ionut
Interesant distro,este destul de “smooth” si are un aspect placut!
Urmaresc de ceva vreme blogul insa “stateam sub anonimat” de acum incolo o sa incerc sa comentez la aproape toate articolele!:)
Într-adevăr, un distro interesant și care poate da viață unor pc-uri destul de vechi. Să văd cum stau cu timpul în perioada următoare, iar dacă prind câteva momente vreau să-l instalez pe două sisteme la doi prieteni.
Mulțumesc că-mi urmărești blogul. Îmi pare rău că n-am timp să scriu mai des. Mi-ar fi plăcut să scriu minim un articol zilnic, dar timpul ăsta e foarte scurt și rapid.
Dacă tu nu l-ai instalat nici măcar într-o mașină virtuală, de ce aș face eu acest lucru?
Pur și simplu prezentat – promovat așa cum am putut. N-am timpul necesar să instalez toate sistemele de operare chiar și într-o mașină virtuală. Acesta și alte 2 sau 3 OS-uri pentru copii nu le-am testat. Pur și simplu încerc să le promovez așa cum pot. Restul, tot ce e despre Ubuntu, LMDE, etc le-am testat direct.
Dacă cineva îi place ce citește despre el de pe pagina oficială a OS-ului, atunci îl poate încerca. Îmi pare rău că nu l-am instalat, dar nu-i timpul trecut. Am scris și în comentariul de mai sus că e posibil să am șansa să-l instalez pe două sisteme.
Dacă și copy/paste-ul se numește promovare…
În nici un caz nu e vorba de asta. Nu există copy/paste. Nici nu știu dacă mai există în România vreun articol despre Dax OS. În afară de mine și de Wikipedia, nimeni altcineva nu cred că a mai pomenit de el pe aici :)
Într-adevăr,doar pe acest blog am auzit de Dax OS, cu toate că folosesc diferite dristribuții linux de vreo 3 ani… Thanks, man!
Cu plăcere. Ce distribuții Linux ai folosit în decursul celor aproximativ 3 ani?
Am început , din întâmplare cu xandros. Era distribuit pe un cd de la Pcmagazine, pe când revista mai exista pe piață. Apoi, tot de acolo un OpenSuse din care nu am înțeles nimc (pe atunci). Mai recent, prin 2010 am încercat Ubuntu. Din cauza conexiunii de wireless care era foarte instabilă, am renunțat. M-am întors la ubuntun în 2012 când l-am descoperit ”în toată splendoarea”. Am pendulat între Lubuntu, Xubuntu, Mint… Acum folosesc Elementary Luna OS care mi se pare cea mai echilibrată variantă bazată pe Ubuntu între frumos, rapid și „lightweight”. Aștept Ubuntu 13.10, dar nu mă aștept la ceva revoluționar…
Eu rulez Ubuntu 13.10. Ți-l poți instala chiar de acum. Eu momentan am o problemă cu el. Nu știu ce am instalat sau am făcut, dar se comportă puțin ciudat.
Am incercat o sesiune live cu Ubuntu 13.10 dar nu am reusit s-al pornesc sub nici o forma. Abia In VirtualBox a pornit dar acolo avea niste culori ciudate (un fel de curcubeu ce acoperea din cand in cand bara laterala). Acum scriu acest mesaj din Dax si pe masura ce il configurez sunt din ce in ce mai sigur ca o sa-l instalez alaturi de Elementary OS. Scriu fara diacritrice deoarece inca nu am ajuns la partea de configurare a tastaturii. Limba default a iso-ului descarcat este spaniola, dar se poate aplica limba engleza. Se misca excelent si este foarte configurabil.
După ce testezi Dax câteva zile, să-mi spui concluzia. Dacă vrei să facem o chestie ”interactivă”, să-mi spui. Poți scrie câteva rândulețe cu părerea ta despre el, și le putem adăuga în articol, specificând numele tău. Un fel de citat sau orice altceva, dacă îți face plăcere. Cred că am să încep să fac acest lucru pentru toate articolele despre OS-uri și nu numai.
Mi-e mi-a mers perfect 13.10 până acum 2 zile. Acum nu mă mai place. M-ai făcut curios de openSuse. Am scos 12.3 pe x64 și cred că la noapte îl instalez. Încerc KDE că nu am prea folosit mediul ăsta. Am instalat openSuse în VM și îmi plece. Vreau acum să-l instalez direct.
Salutare!
Despre DAx OS, nu am niște concluzii deocamdată. Încă îl mai testez. Un singur lucru îmi e clar: distribuția de bază este în spaniolă. Schimbarea limbii de lucru în engleză face ca jumătate din chestii să fie în engleză, jumătate în spaniolă ceea ce e foarte supărător. Un fel de struțo-cămilă… Voi reveni cu amănunte.
În ceea ce privește OpenSuse 12.3 KDE (32bit), nu am reușit să configurez internetul sub nici o formă. Nu știu dacă e de la sistemul meu (Acer Extensa 5230, cu wireless Aetheros) sau din cauza OS-ului. Mă gâdeam că net-ul (cu cablu sau fără), se va configura automat, ca în cazul altor distro-uri. Mie mi-a început să înșire erori de fiecare dată cînd scana hardware-ul pentru configurare automată. L-am lăsat deoparte deși la prima vedere arată elegant… Cât privește colaborarea, în principiu sunt de acord, cu mențiunea că nu sunt foarte constant în postări… Din această cauză n-am reușit să-mi întrețin prorpiul blog. Apoi, sunt un amator, autodidact și din această cauză nu am un limbaj tehnic foarte dezvoltat. Am învățat multe chestii experimental și, mai degrabă, știu „cum se face” decât „cum se numește”…
Am și eu un Acer Extensa 5620, dar n-am instalat pe el decât Mint și Ubuntu. Mi-a mers perfect. Am abandonat pentru moment Acer-ul, iar acum folosesc un Lenovo G560. Nu pot instala openSUSE de pe stick. A mers în virtual box, dar n-am reușit și direct pe hdd. Momentan mi-am reinstalat 13.10 că avea o problemă cu el.