Cum verificăm spațiul liber de pe hard disk în Ubuntu

Recomand citirea acestui articol doar de către utilizatorii începători ai sistemului de operare Ubuntu, asta pentru a nu crea vreo anumită confuzie așteptându-vă la altceva. Probabil că voi scrie câteva articole foarte simple care sunt adresate direct celor care acum au descoperit Ubuntu, dar asta depinde în mare măsură de timpul meu liber.

Mai jos o să aflați metoda cea mai simplă cu ajutorul căreia puteți afla spațiul liber de pe hard disk atunci când utilizați Ubuntu ca sistem de operare. Probabil spuneți că pe Windows este mai simplu, aflând spațiul partițiilor doar prin simpla accesare My Computer, dar și pe Ubuntu este extrem de simplu, chiar dacă trebuie să rulăm o anumită aplicație din sistemul de operare.

Dacă doriți să vedeți cât spațiu liber a mai rămas pe hard disk, puteți folosi Disk Usage Analyzer sau System Monitor. Accesați meniul Dash de pe bara Unity și tastați System Monitor. Când ați deschis fereastra System Monitor, navigați la tabul File System pentru a vedea cât spațiu liber a rămas pe hard disk.

Dacă doriți să utilizați Disk Usage Analyzer, procedeul este la fel de simplu. Căutați programul în meniul Dash, iar prin simpla rulare a acestuia, putem afla capacitatea hard disk-ului. Acest program devine și mai folositor în momentul în care dorim să identificăm ce folder ocupă cel mai mult spațiu pe hard disk.

ubuntudiskspace2

 

Dacă doriți să vă impresionați prietenii sau pur și simplu vreți să încercați ceva mai palpitant, atunci aflați mai multe informații despre spațiul hard disk-ului cu ajutorul terminalului.

Ultuma actualizare 3 March 2014 by Alexandru Ionut

7 thoughts on “Cum verificăm spațiul liber de pe hard disk în Ubuntu”

 1. O metodă clasică:

  Apasă CTRL + ALT + T -> se dechide un terminal.

  Tastează “df -h” și vezi succint detalii despre unitățile de stocare.

  În idee:

  /dev/sdaX sunt partiții pe harddisk-ul din desktop/laptop-ul tău.

  /dev/sdbX sau altă literă în loc de b sunt de la unități adiționale precum stickuri USB.

  CD/DVD/BlueRay apar ca /dev/sdb sau /dev/sdc în unele cazuri fără număr de partiție (e un alt fel de sistem pe discurile optice total diferit de usb și disc dur)

  tot ce e gen none, proc, udev, tmpfs sunt spații virtuale în memorie, nu ocupă chiar mărimile menționate, sunt total alte criterii.

  Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.