Cum se personalizeaza interfata Unity cu Unity Tweak

Cine a instalat Ubuntu si l-a rulat pentru prima data, sigur a fost intampinat de interfata Unity. Aceasta este interfata grafica implicita cu care vine Ubuntu. Cu toate ca este destul de controversata, mie imi place foarte mult si este foarte intuitiv de folosit de catre orice utilizator. Bara verticala din stanga ecranului este principalul element specific al acestei interfete. Aceasta se numeste bara Unity.

Daca cineva vrea sa testeze Ubuntu, probabil a auzit ca exista posibilitatea instalarii mai multor interfete grafice, atunci ii recomand sa se obisnuiasca pentru inceput cu interfata Unity. Este destul de intuitiv de utilizat, bine structurata, nu este o mare consumatoare de resurse (cu toate ca foloseste resurse mai multe fata de alte interfete) asta-i si motivul pentru care acesta este aleasa ca interfata de baza. Ofera o experienta de utilizare destul de buna.

Unity Tweak Tool – program de personalizat interfata grafica din Ubuntu

Cu toate ca am numai cuvinte frumoase despre Unity, ramane destul de mult loc si pentru unele imbunatatiri. Pentru a imbunatatii si a personaliza aceasta interfata grafica implicita din Ubuntu, avem nevoie de o aplicatie special creata pentru asa ceva.

In continuare voi prezenta o aplicatie care ne va ajuta sa personalizam interfara grafica – Unity Tweak Tool. Pentru a nu crea confuzie, vreau sa lamuresc inca de la inceput, aplicatia este adresata celor care au Ubuntu 12.10 si alte versiuni mai noi. Nu instalati aplicatie daca aveti 12.04 sau o versiune mai veche. Pentru cei cu 12.04 si mai vechi, aveti la dispozitie Ubuntu Tweak, un alt instrument foarte puternic si folositor.

Intorcandu-ma la Unity Tweak Tool, aceasta aplicatie vine si cu alte caracteristici extra care nu sunt prevazute in Ubuntu Tweak. O buna parte din aceste caracteristici sunt prevazute si in System Settings, dar intrumentul pe care vi-l prezint in acest articol insumeaza toate optiunile intr-un singur loc, fara a fi nevoiti sa mai pierdem vremea cu cautarea acestora fara a stii pe unde vom da de ele.

Cum instalam Unity Tweak in Ubuntu

Unity Tweak Tool este prezent in depozitul de aplicatii Ubuntu Raring (13.04), asa ca il puteti instala fara nici o problema direct din Ubuntu Software Center, fie accesand acest link, fie cu ajutorul comenzii de mai jos:

sudo apt-get install unity-tweak-tool

Pentru Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal, adaugati urmatorul PPA:

sudo add-apt-repository ppa:freyja-dev/unity-tweak-tool-daily
sudo apt-get update
sudo apt-get install unity-tweak-tool

Cum se utilizeaza Unity Tweak

Cand vom rula aplicatia, vom observa o fereastra cu mai multe randuri de iconite. Fiecare rand reprezinta o sectiune a sistemului, iar pentru a accesa anumite setari, trebuie doar sa dati click pe iconita specifica acestora.

unity-tweak-tool

Aplicatia ofera o multime de optiuni pentru personalizarea sistemului. In cadrul sectiunii Launcher putem personaliza bara Unity, avand de ales dintre o serie de setari printre care auto-hide, auto-hide animation, reveal sensitivity etc..

unity-tweak-tool-launcher-settings

Nu voi mai vorbi de fiecare tab in parte, asa ca voi posta decat cateva imagini din care va puteti da seama de calitatile aplicatiei.

unity-tweak-tool-panel-settings
unity-tweak-tool-hot-corners
unity-tweak-tool-touch-scrolling
unity-tweak-tool-workspace-settings

De retinut, aplicatia se ocupa doar de personalizarea sistemul, asa ca nu va asteptati sa gasiti si optiuni pentru curatarea acestuia, asa cum face Ubuntu Tweak. Mi se pare foarte in regula sa avem toate optiunile de personalizare a distributiei Ubuntu intr-un singur loc.

Daca va intrebati de ce nu este compatibil si cu Ubuntu 12.04 sau o versiune mai veche, aveti si raspunsul oficial:

“For the time being we have no plans to backport it to 12.04. The amount of work necessary to do that is HUGE”

Puteti afla foarte multe detalii direct de pe pagina oficiala Unity Tweak Tool – Launchpad.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.