Cum se instaleaza Ubuntu pe calculator sau laptop

In acest articol voi prezenta un tutorialul de instalare al sistemului de operare Ubuntu pe calculator sau pe un laptop. Indiferent daca alegem instalarea acestui sistem de operare pe un desktop sau pe un laptop, etapele instalarii raman aceleasi.

Incercand sa promovez atat de mult aceasta minunat sistem de operare gratuit Ubuntu si scriind destul de multe articole si tutoriale pentru acesta, regret ca nu m-am gandit inca de la inceput sa scriu un articol tutorial despre instalarea sitemului de operare Ubuntu pe calculator sau laptop. Dupa cum si zicala, “mai bine mai tarziu decat niciodata”, am sa prezint pe scurt etapele instalarii. Acest articol este adresat incepatorilor, utilizatorilor care vor sa incerce primul lor sistem de operare bazat pe kernelul Linux, Ubuntu.  Voi incerca sa tin tutorialul cat mai usor de inteles.

Ce este Ubuntu?

Ubuntu este un sistem de operare destul de complex, este total gratuit, si reprezinta o alternativa foarte puternica pentru sistemul de operare Windows. Avem la dispozitie si putem instala mii de aplicatii, teme, pachete de iconite, etc. Toate acestea fiind gratuite. Gasim alternative pentru toate programele existente in Windows. Instalarea acestora este foarte simpla. Aplicatiile care se afla in depozitul Ubuntu pot fi instalate cu ajutorul unui simplu click.

De unde descarcam Ubuntu?

Ubuntu poate fi descarcat de pe site-ul oficial Ubuntu.ro, de la sectiunea Obtine. De asemenea, este disponibila si versiunea Ubuntu Server. Avem de ales dintre descarcarea directa a unui fisier imagine ISO cu sistemul de operare, sau descarcarea cu ajutorul unui torrent.

Cum instalam Ubuntu?

Dupa ce am descarcat fisierul ISO in calculator, trebuie sa-l scriem pe un CD sau DVD, sau mai simplu, ii punem pe un stick USB. Avem aici un scurt tutorial despre cum punem Ubuntu pe un stick. Dupa ce am terminal procesul, restartam calculatorul si bootam de pe stick, dar nu inainte de a ne asigura ca am selectat bootarea pe USB, din BIOS.

Cand va fi afisata fereastra de mai jos, selectam limba romana si apasam “Incearca Ubuntu”.

incearca ubuntu

Dupa ce vom intra in modul desktop, ne vom asigura ca avem conexiune la net. Daca internetul nu se va conecta automat, sau folosim wifi, atunci introducel datele necesare pentru a avea acces la internet.

ubuntu desktop si conexiunea la net

Pe desktop exista o iconita de instalare pe care vom da executa dublu click. In continuare, se va ajunge la fereastra unde trebuie sa selectam limba dorita pentru sistemul de operare. Selectam limba romana si apasam continua.

selectarea limbii de instalare pentru Ubuntu

Din fereastra urmatoare care ne va intampina, bifam “descarca actualizarile in timpul instalarii” si “instaleaza aceste componente software de la parti terte“. Tocmai aici intelegem de ce aveam nevoie de o conexiune la internet. Fara aceasta, optiunile noastre nu puteau fi disponibile.

se pregateste instalarea Ubuntu

Fereastra urmatoare se numeste “tipul de instalare“. Fie alegem optiunea de stergere a discului si instalam Ubuntu, ceea ce implica o formatare generala a hard disk-ului, fie alegem “Altceva” pentru a crea sau redimensiona partitii. In mod normal, daca dorim un dual boot (instalare in paralel) cu sistemul de operare Windows sau orice alta distributie Linux, selectam aceasta optiune si configuram partitiile necesare. Despre acest lucru am sa scriu un alt tutorial.

PS: printscreen-urile de mai jos apartin versiunii Ubuntu 13.04.

tipul de instalare Ubuntu

In urmatoarea fereastra completam locul unde ne aflam.

Unde ne aflam
aranjamentul tastaturii

Fereastra urmatoare este una destul de importanta, in cadrul caruia trebuie sa completam datele de logare. Completarea datelor este foarte simpla. Dupa ce alegem parola dorita, fie selectam optiunea care sa permita logarea doar cu parola, fie optam pentru autentificarea automata. Asta inseamna ca spatiul de lucru va fi lansat automat, fara a mai aparea ecranul de logare.

completarea datelor de autentificare

Mai departe, procedeul este simplu. Asteptam ca sistemul sa-si copieze, instaleze si sa-si descarce toate fisierele necesare rularii acestuia. Dupa ce vom astepta o perioada de cateva minute, sistemul de operare va fi gata de utilizare. Dupa ce instalarea este completa, va trebui sa restartam sistemul de operare.

Putem incepe configurarea si personalizarea interfetei de lucru, putem instala absolut orice program dorim, fie din Ubuntu Software Center, fie cu ajutorul PPA-urilor. Pentru inceput este foarte bine sa instalam doar aplicatiile din depozitul Ubuntu. Am scris de curand un articol destul de interesant despre ceea ce trebuie sa facem dupa ce instalam Ubuntu 13.04.

Dupa cum am scris la inceput, nu exista diferenta intre instalarea diferitelor versiuni de Ubuntu, doar ca vor aparea cateva chestii in plus in cazul in care aveti Windows deja instalat in sistem. Daca aveti nelamuriri, va pot ajuta cu placere.

Actualizare noiembrie 2023

Acest tutorial de instalare al sistemului de operare Ubuntu inca este relevant. Datele de mai sus sunt corecte, chiar daca au fost lansate foarte multe alte versiuni Ubuntu.

Ultuma actualizare 12 November 2023 by Alexandru Ionut

66 thoughts on “Cum se instaleaza Ubuntu pe calculator sau laptop”

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.