In acest articol va voi prezenta tutorialul de instalare al distributiei Ubuntu, pe un calculator sau pe un laptop. Indiferenta daca alegeti instalarea acestui sistem de operare pe un PC sau pe un laptop, etapele instalarii sunt aceleasi. De asemenea, nu exista diferente intre instalarea versiunii Ubuntu 12.04, sau versiunea Ubuntu 13.04. Deci, indiferent de alegerea voastra, procedeul este acelasi pentru toate versiunile distributiei.
Incercand sa promovez atat de mult aceasta minunata distributie, si scriind destul de multe articole si tutoriale legate de Ubuntu, regret ca nu m-am gandit inca de la inceput sa scriu un articol tutorial despre instalarea acestuia pe PC/laptop. Dupa cum si zicala, “mai bine mai tarziu decat niciodata”, am sa va prezint in acest articol etapele instalarii. Acest articol este adresat incepatorilor, utilizatorilor care vor sa incerce prima lor distributie Linux. Voi incerca sa fac tutorialul cat mai usor de inteles, clar, si care sa va ajute fara a va baga in ceata.
Ce este Ubuntu?
Ubuntu este un sistem de operare destul de complex, este total gratuit, si reprezinta o alternativa foarte puternica pentru sistemul de operare Windows. Aveti la dispozitie si puteti instala mii de aplicatii, teme, pachete de iconite, etc, toate acestea fiind gratuite. Gasiti alternative pentru toate programele existente in Windows. Instalarea acestora este foarte simpla. Aplicatiile care se afla in depozitul Ubuntu pot fi instalate cu ajutorul unui simplu click.
De unde descarcam Ubuntu?
Ubuntu poate fi downloadat de pe siteul oficial Ubuntu.ro, de la sectiunea Obtine. Puteti descarca cea mai recenta versiune, Ubuntu 13.04, dar si versiunea pe termen lung, in acest caz – Ubuntu 12.04. De asemenea, este disponibila si versiunea Ubuntu Server. Aveti de ales intre descarcarea directa a unui fisier imagine cu sistemul de operare, sau descarcarea cu ajutorul unui torrent.
Cum instalam Ubuntu?
Dupa ce ati descarcat fisierul ISO in calculator, trebuie sa-l ardeti pe un CD sau DVD, sau mai simplu, ii puneti pe un stick USB. Aveti aici cum punem Ubuntu pe un stick. Dupa ce ati terminal procesul, restartati calculatorul si bootati de pe stick, dar nu inainte de a va asigura ca ati selectat bootarea pe USB, din BIOS.
Cand va fi afisata fereastra de mai jos, selectati limba romana si apasati “Incearca Ubuntu”.
Dupa ce vom intra in modul desktop, ne vom asigura ca avem conexiune la net. Daca netul nu se va conecta automat, sau folosim wifi, atunci completam datele necesare pentru a avea acces la internet.
Pe desktop exista o iconita de instalare pe care vom da dublu click. In continuare, se va ajunge la fereastra unde trebuie sa selectam limba dorita pentru sistemul de operare. Selectam limba romana si apasam continua.
Din urmatorul ecran care ne va intampina, bifam “descarca actualizarile in timpul instalarii” si “instaleaza aceste componente software de la parti terte”. Tocmai aici intelegem de ce aveam nevoie de o conexiune la internet. Fara aceasta, optiunile noastre nu puteau si disponibile.
Fereastra urmatoare se numeste “tipul de instalare”. Fie alegem optiunea de stergere a discului si instalam Ubuntu, ceea ce implica o formatare generala a hard disk-ului, fie alegem “Altceva” pentru a crea sau redimensiona partitii. In mod normal, daca vreti un dual boot cu Windows sau orice alta distributie Linux, selectati aceasta optiune, si configurati partitiile necesare. Despre acest lucru am sa scriu un alt tutorial. [adsense float=”center”]
PS: printscreen-urile de mai jos apartin versiunii Ubuntu 13.04.
In urmatoarea fereastra completam locul unde ne aflam.
Fereastra urmatoare este una destul de importanta, in cadrul caruia trebuie sa completam datele de logare. Completarea datelor este foarte simpla. Dupa ce alegem parola dorita, fie selectam optiunea care sa permita logarea doar cu parola, fie optam pentru autentificarea automata. Asta inseamna ca spatiul de lucru va fi incarcat automat, fara a mai aparea ecranul de logare.
Mai departe, procedeul este simplu. Asteptam ca sistemul sa-si copieze, instaleze, si sa-si downloadeze toate fisierele necesare rularii acestuia. Dupa ce vom astepta o perioada de cateva minute, sistemul de operare va fi gata de utilizare. Dupa ce instalarea este completa, va mai trebui sa efectual un restart al calculatorului.
Putem incepe configurarea si personalizarea interfetei de lucru, putem instala absolut orice program dorim, fie din Ubuntu Software Center, fie cu ajutorul PPA-urilor. Pentru inceput, este foarte ok sa instalati doar aplicatiile din depozitul Ubuntu. Am scris de curand un articol destul de interesant, despre ceea ce trebuie sa facem dupa ce instalam Ubuntu 13.04. Daca aveti mai mult timp la dispozitie, nu ezitati sa cititi articolele din categoria Linux, pentru ca veti putea descoperi tutoriale si informatii interesante.
Dupa cum am scris la inceput, nu exista diferenta intre instalarea diferitelor versiuni de Ubuntu, doar ca vor aparea cateva chestii in plus in cazul in care aveti Windows deja instalat in sistem. Daca aveti nelamuriri, va pot ajuta cu placere.
Last Updated on 23 June 2013 by Alexandru Ionut
Salut sunt utilizator windows 8 x64, am vrut sa-l inlocuiesc cu ubuntu dar din pacate la Partitionare am ramas Blocat, cum adica sa sterg tot Hardul? Eu am pe Laptop 35 gb in C si restul pana la 500 in D.Cum fac sa instalez Ubuntu in C si D-ul sa ramana intact,mentionez ca nu vreau si 8 si ubuntu.Deci sterg 8-ul si instalez Ubuntu.AAA si nu in ultimul rand se merita sa trec de la 8 la un S.O.Linux ? Cel mai mult ma intereseaza CONSUMUL de Resurse fiind Laptop vreau Baterie. Ce varianta de Linux imi indici ? Am Intel pentium B970 2,3 ghz. 4 GB rami,video din rami MULTUMESC.
Salut.
1. Nu o sa ai autonomie mai buna a bateriei pe Ubuntu. Va fi ca inainte.
2. Daca esti gamer, pe Linux ai slabe sanse sa te joci. Acum poti instala o mica parte din jocuri prin Steam.. dar cauta informatii sa vezi ce inseamna asta, in cazul in care nu cunosti.
3. “sterge discul si instaleaza Ubuntu, iti rade tot HDD”. Optiunea e facuta doar daca vrei sa formatezi absolut tot, si sa creezi totul pentru Linux.
4. Selecteaza optiunea “altceva” la Tipul de instalare, si acolo poti partitiona cum vrei, pastrezi si partitia D -NTFS, poti crea una pentru Linux, una swap de 2 gb, si una /home, daca vrei sa ai una in genul “D” dar special pt linux. Altfel, faci doar partitia pentru linux, aia swap de 2 gb, si pastrezi D-ul tau la comun, cu WIndowsul. Linux cunoaste si NTFS.
5. Configuratia ta e foarte ok. Iti merg incredibil de multe distributii Linux. Ai din sute de ales.
6. Pari incepator in Linux, asa ca iti recomand: Ubuntu (p’asta il rulez eu acum), Mint, OpenSuse, Debian, etc.. dar mergi pe Ubuntu, sau Mint. Mint poate fi derivat din Ubuntu, dar exista si derivat din Debian. Ambele sunt foarte ok. Daca cauti paginile oficiale ale distributiilor, poti vedea si galeri foto.
7. Daca intr-adevar vrei sa testezi ceva, zi-mi, si fac rapid un tutorial cu partitionarea. Oricum gasesti si pe google. Nu e dificil.
PS: Prima miscare pe care o poti face, descarca Ubuntu – Mint – sau ce vrei (imagine iso). Pune-o pe un CD sau stick (am tutoriale daca nu te descurci) si bagi CD-stick-ul in unitate, restartezi, si butezi de pe acel suport. O sa ai un mediu live, la fel cum ai fi instalat pe hard. te poti juca putin sa vezi daca iti place sau nu. Atentie insa: modul Live nu iti va oferi performanta asteptata, la fel ca si cum l-ai avea pe hdd. Dar sa vezi despre ce e vorba, e perfect.
Multumesc mult ce sa zic nu sunt asa Afon in ale P.C-ului, eu am pus pe CD Linux mint 13 Maya (am vazut ca are suport 2017) si Ubuntu 13.04, le am pe amandoua pe 64 bit si sunt Bootabile pe ambele le-am bootat si cand ajung la partitionare binenteles dau sa partitionez eu (parca ultima optiune de jos) problema e ca imi vede tot hd-ul adica 500 gb,nu vad partitiile asa cum le am eu C si D. Mi se pare un pic complicat la Partitionare fata de windows,oricum nu vreau sa sterg D-ul ca l-am mai sters de cateva ori (apropo imi place sa testez tot felul de S.O. in general cam toate tipurile de windows am testat,pana acum 8-ul x64 mi se pare cel mai OK in miscare si resurse) In fine sunt curios sa aflu mai multe despre Linux (sa ma joc un pic cu distributiile lor) Iti urmaresc de ceva timp site-ul si vad ca esti fan Linux. Concluzia chiar sunt incepator in Linux si sper sa ma descurc cu partitionarea.
Multumesc ca-mi urmaresti blogul :). Sunt fan Linux de un an si ceva. Dar asta nu inseamna ca nu sunt deschis si altor orizonturi. Trebuie sa nu uit de unde am plecat. Am inceput pe 98, 2000, Milenium, xp, 7, si putin 8 RP. Vista nu apare pentru ca am vazut la scoala odata ceva despre el, si nici nu mi-a placut.
Chestia e ca.. vezi viata cum a ajuns de grea.. de ce sa nu incercam si software-uri gratuite. De ce sa ajutam la ingrasarea unor porci cu doua picioare, a unor mari corporatii, etc, platindu-le lor licentele la software-uri. Bineinteles, daca as avea nevoie stricta de un soft premium, pai sa stii ca il cumpar, si imi instalez si Windows. Nu am nici o problema cu asta. Dar atat timp cat nu ma intereseaza, n-are rost.
Altii vad o singura distributie in fata ochilor. Nici asa nu e bine. Eu scriu mai mult de ubuntu pentru ca-mi place si asta folosesc acum. Am instalat si altceva. De asemenea, recomand si alte distributii, nu doar Ubuntu.
Legat de partitionare, poate te ajuta asta: http://forum.ubuntu.ro/viewtopic.php?pid=133415#p133415 . Gasesti mai multe idei pe forumul ubuntu, sau pe orice alte forumuri linux.
Te astept pe blog cu fiecare ocazie. O zi buna.
Interesant blog. Il urmaresc de ceva vreme. Apreciez informatiile furnizate , mereu utile. Tine-o tot asa.
Salut revin cu o intrebare ce parere ai de Linux Mint 15 Olivia ? Si daca vreau sa-l instalez ce versiune imi recomanzi pt.Laptop,Cinnamon sau Mate ? Sunt abonat RDS si conectarea o fac numai prin wireless la router Multumesc.
Nu l-am testat inca, dar eu zic ca e foarte ok. Atat Cinnamon, cat si Mate, sunt doua interfete apropiate si foarte ok. Eu as merge pe Mate, ptr ca imi place foarte mult.
Multam Frumos…
Salut sper sa nu te Plictisesc,vreau sa-ti explic ce problema am eu la Partitionare si pentru asata o sa-ti dau un link. http://www.youtube.com/watch?v=P9MwJOrpmkA E aceasi problema o am eu imi vede hardul ca fiind liber, ori eu am 2 partitii C si D, in C sa sterg win si sa bag Linux si D sa ramana asa.Problema apare si la Linux si la Ubuntu.Multumesc
Nu mi-ai zis ce Ubuntu ai vrut sa instalezi.. Sigur ai facut partitionarea din Windows. Mai mult ca sigur trebuie sa refaci tabela de partitii. Faci backup la tot ce ai pe hdd si vrei sa pastrezi, si partitionezi cu Gpart din Linux, fara a-l instala dupa partitionare.
Uite cum am facut eu zilele trecute:
1. Am formatat tot hdd, deci avea absolut tot spatiul nealocat.
2. inserez dvd-ul cu Windows 8, formez partitia C de 30Gb, si il instalez. Restul ramane nealocat.
3. introduc stick-ul cu o distributie Linux, si cu Gpart, tai din spatiul nealocat urm: o bucata de 20Gb pentru sistemul de opereare, format ext4, punct de montare /
4. inca o bucata de 2 gb tip swap.
Restul spatiului de pe disk ramane nealocat. Dupa ce termin instalarea, am mers in Windows si am creat o partitie D, cu restul de spatiu, format ntfs. Poti face asta si atunci cand instalezi Ubuntu. Dar fiecare la alegere. NTFS e citita si de ubuntu, dar daca o faceam specifica linux-ului, nu era citita de Windows.
Atentie, nu poti avea 3 partitii primare. Una o faci extinsa. Depinde cum vrei sa te joci pe acolo.
http://forum.ubuntu.ro/viewtopic.php?id=18241
PS: mai e un link intr-un comentariu mai sus.
Aha Merci mult,am incercat si cu Ubuntu 13.04 si cu Linux Mint 13 acelasi lucru imi da,in fine o sa incerc sa golesc HDD dupa care o sa ma joc un pic cu partitiile pana ma invat si cu Linuxul,care sincer iti spun mi se pare cea mai complicata parte din Linux fata de Win.
Am Uitat DA Partitionarea am facut-o cu win.8
Ai rezolvat ceva pana la urma?
Inca nu,nu prea am avut timp sa mut din Laptop pe Desktop,dar nu ma las,Zilele astea ma apuc de treaba, vreau sa “MA JOC” un pic cu: Linux Mint 15,Ubuntu 13.04 si Zorin OS.7,le am pe toate pregatite pe DVD-uri.Te anunt sa-ti spun Experianta…TE SALUT.
ok, te astept oricand :)
Salut Alexandru,
Am si eu o mica problema, am instalat de curand Linux Mint 15 mate, toate bune…
am formatat si partitiile cum erau in Win XP C, D, E, (F Swap)(dar nu le gasesc) inca le mai caut…. Astazi am vrut sa-mi instalez din nou Win XP SP3 si la sfarsitul instalarii imi tot da o eroare de nici nu apuc sa citesc ce scrie. Mie personal imi place mult Linux Mint….dar cum suntem mai multi utilizatori in casa, imi cer sa instalez inapoi XP-ul . Te rog daca stii care este problema poate imi poti raspunde sau unde pot gasi un video tutorial? Pana atunci mai caut pe net.
Numai bine si astept un raspuns din partea ta.
Ms,
Laur
Salut. Nu le gasesti in sensul ca vrei sa recuperezi datele de pe ele? Inteleg ca le-ai formatat. Adica HDD-ul ar trebui sa fie gol. Uite aici cum ar trebui sa faci cu partitiile: http://forum.ubuntu.ro/viewtopic.php?pid=133415#p133415
Atentie. Windows-ul nu vede partitiile specifice Linux-ului. Pentru Linux, automat faci ext4 pentru sistemul de operare cu punct de monatere “/”. Dar daca vrei sa fie comun si pentru Linux si ptr WIndows, atunci faci partitia pentru stocarea datelor (filme, poze, etc) NTFS. Recomand NTFS pentru ca e vazuta si de Linux si de Windows.
Nu stiu cum e cu Windows XP, dar daca vrei dual boot cu windows 8, windows-ul trebuie instalat primul. Poti sa faci asa:
Formatezi tot hdd-ul (refaci tabela de partitii):
– instalezi Xp – partitia C “x” gb , lasi restul spatiului nealocat.
– instalezi Mint – “x”gb, punct de montare “/”, la inceput, ext4
– swap doar 2 Gb
– restul spatiului nealocat il faci o partitie sau mai multe (dupa preferinte, depinde de cat ai). Ii faci NTFS.
Acum ai un dual boot ok. Eu asa am acum. Cand deschizi PC-ul iti alegi sistemul de operare. Mint sau Windows. Ambele o sa vada partitia NTFS, unde poti tine ce vrei tu.
Mai bine instalezi de prima data, ca totul sa fie ok. Sa nu revii apoi cu o alta instalare de Windows (exemplu) ca iti poti strica GRUB-ul. Il poti repara apoi, dar exista riscuri, si poate fi uneori cam dificil. Eu am rezolvat odata problema cu GRUB-ul, dar nu te poti jucat cu asta. In alta situatie, am fost nevoit sa refac totul.
PS: am vazut cu ce interogare ai veni pe blogul meu, din Google. Totusi iti recomand dual boot. Sa fi si tu multumit, si ceilalti utilizatori.
Salut,revin si iti spun ca “m-am jucat”un pic cu Linux Mint 15 si Zorin os7,ce sa zic, Dezamagit.Primul lucru tot Partitiile (am dat sa le creeze singur)NU inteleg de ce nu o fi atat de simplu ca la Windows C si D format NTFS sau ma rog,in Linux am vazut Swap,ext4,dev,etc,o alta problema a fost la touchpad unde nu functiona decat cu dublu click si chestia cu parola si user la instalare Obigatoriu mi se pare Deranjant in fine sunt chestii Rezolvabile si ca S.O. mi se pare OK se misca repede si are o multime de chestii interesante pentru un S.O. Gratuit.Eu nu am vrut si nici nu agreez ideea de Dualboot si Win si Linux (ori una ori alta)dar daca e sa “te sucesti” intre timp la unul din ele,trebui sa Stergi tot de pe Hard.Dupa parerea mea aici ar trebui sa mai lucreze baietii de la Linux si anume la Partitionare,daca ar fi lucrat si ei pe S.O. in NTFS sigur foarte multi ar inlocui cu usurinta Windows-ul.Te salut si Multam de atentie.
Uite cum am eu partitiile . Am dual boot si e foarte simplu. Daca vrei sa nu accesezi un an de zile unul din sisteme, e ok. Poti alege care sa porneasca fara al mai selecta tu. Alegi cand vrei ce sistem primar sa ai.
Legat de touchpad, ai dreptate. Si eu am problema asta. Se rezolva dar nu am avut timp. Daca nu ma insel, pe Ubuntu mergea, dar nu si pe alta distributie. Sunt drivere, dar e cam greu de cautat pentru Linux.Nu ai nevoie sa formatezi tot hdd-ul. Uite, eu de partitia de 400 Gb nu m-am atins niciodata. Acum daca reistalez Windows-ul, se strica GRUB2. Acel meniu care apare cand pornesc pc-ul. Il poti repara in cateva secunde cu un live USB, sau live CD cu distributia pe care o ai deja instalata. Se rezolva orice.
UPDATE:descrie-mi mai mult problema cu touchpad-ul. Nu merge deloc, sau poti sa misti cursorul cu ajutorul lui, dar nu poti da click – dublu click de pe touchpad, ci decat din butoanele acestuia? Vezi ca POTI REZOLVA problema cu click si 2xclick direct de pe touchpad foarte usor. Din setarile mouse-ului, tabul Touchpad. O sa fac un scurt tutorial si am sa-l postez.
http://mystreet7.com/linux/cum-activam-click-2xclick-de-pe-touchpad-in-linux.html
Sper sa citesti comentariul.
un tutorial foarte bun mai ales pentru cei care vor sa migreze pe Linux…
ms fain :)
Ti-am spus ca iti urmaresc blogul deci am citit,in momentul de fata am revenit la win.8, am creat C-ul (40GB)cu win.8 si D-ul cu Acronis NTFS,daca tu ma ajuti sa dau 8-ul jos fara sa ma mai ating de D (ca am stat o zi intreaga pe transfer din Laptop in PC si invers)eu maine instalez ce Distributie imi zici tu. Mi-as fi dorit sa fie ca la Win.sti : NEXT,NEXT si Gata.Simplu nu ?
Pai trebuie sa fi tu impacat cu ideea, nu doar sa instalezi ca ti-a recomandat cineva. Eu iti recomand dual boot pentru ca poti sa stai si pe Windows 8, poti sa intrii si pe cealalta distributie Linux cand ai timp, ca sa intelegi mai bine cum sta treaba.
Poti sa faci orice vrei fara a atinge D-ul. Nu ai treaba cu el. Eventual doar tai din el sa faci alte partitii, daca ai spatiu liber. Indiferent ce sistem de operare bagi, de partitia D nici nu ai treaba.
Pai daca acum vrei sa-ti reinstalezi Windows 8, in momentul instalarii poti formata C-ul, asa ca D-ul nu e atins. Practic, tu ai C-ul si D-ul. Exact ca mine. Eu intre C si D, am mai facut o partitie de 20 pentru Linux Mint Debian Edition, si inca una de 2 Gb care e memoria swap. Acum, tinand cont ca ai deja Windows 8, nu il atingi.
Nici nu ai nevoie de alte programe sa faci partitii in Windows 8. Uite aici http://mystreet7.com/windows-8-2/partitionare-hard-disk-windows-8.html.
Fie poti partitiona inainte de moomentul instalarii OS-ului, fie o faci atunci cu Gparted (aplicatie specifica sistemelor de operare bazate pe Linux).
Pe langa C si D, faci una de 22 Gb EXTINSA, pe care apoi o imparti in partitia pentru Linux (20 gb) si swap 2gb. Valorile le-am dat ca exemplu, dar SWAP-ul nu se merita a fi mai mare de 2gb. E risipa daca-i dai mai mult. Depinde si de cat RAM ai. La 2 Gb ram, eu i-am dat 2. Daca ai 6 sau 8 Gb ram, atunci poti sa uiti de partitia swap.
Am partitionat eu exact cum ti-am descris, acum 3 zile. Imi pare rau ca nu mi-am dat seama sa inregistrez momentul.
Uite aici partitionare http://livelinux.altervista.org/Guida_LMDE/EN_partizionamento.html
si instalare
http://livelinux.altervista.org/Guida_LMDE/EN_installazione.html
Revin,un lucru bun este ca acum Linux imi vad partitiile asa cum sunt deci imi spune ca utilizez Win.8(pana acum imi vedea hdd ca fiind gol)OK inca o data,NU ma deranjeaza ca sterg 8-ul chiar nu imi doresc 2 sisteme pe pc,deci concluzia sterg 8 si bag Linux fara sa afectez D.Uite ce imi vede Linux acum http://imgur.com/EFwaUrR
Acum din sda1 si sda2 cum fac ? Eu am 4 gb ram,urmeaza sa mai pun 4.Ori le unesc pe ambele ori din ele fac una Swap si una… Nu stiu ma intereseaza cat mai putine partitii si cat mai simplu in final sa ramina decat Linux ca S.O. si D-ul neatins Multumesc
Pai le formatezi pur si simplu. Apesi tabela noua de partitii.. cred ca aia iti deschide Gparted. Din Gparted le stergi pe alea 2 si faci una ext4 cu punct de montare /, si faci inca una de 2 Gb din ea SWAP.. ca sa fie. Daca o sa ai 8 Gb, swap-ul nu o sa fie folosit prea des. Sistemul de operare presupun ca pe 64x.
Incerci sa bagi Ubuntu, vad. Ce versiune? Fereste-te de 12.10. Vezi ca 13.04 se schimba in 6…7 luni. O sa apara 13.10. Stabila si de lunga durata e 12.04. 5 ani nu ai probleme. O sa apara si 14.04 care va avea suport lung.
Daca bagi Ubuntu si o sa iti apara uneori un mesaj ciudat ca o eroare, il dezactivezi asa: http://mystreet7.com/linux/dezactivare-eroare-apport-ubuntu-12-04-has-experienced-an-internal-error.html . S-a mai intamplat sa apara si pe la mine. Nu e nici o problema daca il dezactivezi.
Aha am inteles o sa merg pe Linux mint 15 mate x64.Revin dupa instalare.Si inca ceva, sa presupun ca dupa ceva timp vreau sa revin la Win.pot din partitiile ext.4 si Swap sa le unesc sa fac la loc C-ul NTFS ? Merci(te-am zapacit)
Da, poti. E simplu. Pur si simplu le stergi, si va rezulta un spatiu intreg nealocat. Il formatezi NTFS. Si gata.
Salut!
Ma bucur, ca vad oameni interesati de “Ubuntu”
L-am incercat si eu pe “desktop” si merge struna!!! (13.04)
Acuma…. am incercat sa-l instalez pe…. hp compaq 6910p! Am reusit sa-l instalez (FOARTE GREU)si la un… “reboot” nu am mai reusit sa pornesc calcul!?
Pana la urma… am reusit reformatarea partitiilor si am reinstalat XP-ul
Tot am reancercat sa instalez Ubuntu si de pe DVD si de pe Stick… Nimic!
Nu booteaza cu ubuntu!
Am umblat si in Bios… nimic! (de ce Bois? Fiindca… xp-ul nu-l pot instala decat daca SATA devine… ATA)
CUM POT INSTALA UBUNTU PE LAPTOP?
Please, HELP!!!
Multumesc!
Salut. Din câte am căutate și găsit eu pe net despre sistemul tău, e destul de vechi. Ce versiune Ubuntu ai încercat să instalezi pe el? Sfatul meu e să folosești orice altceva în afara XP-ului. Nu mai are suport și poate lua viruși incredibil de ușor. Încercă să pui Lubuntu sau Xubuntu. Sunt mai light decât Ubuntu. Încearcă să faci stick-ul cu distribuția și cu alt program față de cel cu care ai încercat.
SATA devine ATA.. asta nu-mi sună bine și mă întreb oare cum e posibil. Știu că sunt două tipuri diferite de conexiuni cu hdd-ul. Nu știu cum faci așa ceva din bios. Sincer, nu m-am lovit de această problemă niciodată. E posibil și ca ceva din laptop-ul tău să nu fie compatibil. N-am avut timpul necesar să caut mai multe informații despre Ubuntu pe hp compaq 6910p, dar cred că o să mai sap ceva pe net în seara asta. Dacă găsesc ceva o să fac update comentariului.
Salut!
Am urmat acest articol si am reusit sa instalez ultima versiune Ubuntu().am un laptop Acer aspire,problemele au aparut dupa ce am terminat instalarea si am intrat pe ubuntu.nu m-am putut conecta la internet(nici wireles,nici prin cablu).Am facut conexiunea DSL de la rds cu username si parola dar nu a mers.Cum as putea sa fac sa imi instalez drivere pentru internet.Mentionez ca la instalare aveam conexiune la internet,wireles,dar dupa inceperea procesului de instalare mi s-a deconectat de la net.Un ajutor daca se poate fiind ca imi place foarte mult aces sistem de operare.Multumesc!
Salut. îți vede rețeaua wifi? În poza 2 a acestui tutorial ai marcată acolo iconița de net. Sunt curios dacă atunci ai wifi sau net prin cablu. Mai exact, dacă merge.
Da,deci de pe cd in modul live pot naviga pe net prin wireless,dar dupa ce ajung la poza 4 unde bifez cele 2 casute(imi arata exact ca in poza,am inca conexiune la net),ii dau continua si imi apare in coltul dreapta sus wired disconnected,si nu mai am internet(nu mai vad nici retelele wireless).
13.10 are o mulțime de bug-uri în el. În cazul tău, aș merge pe 12.04 pentru că este foarte stabil și aș aștepta până în aprilie când apare 14.04 LTS. Și eu am făcut alegere prostă cu Ubuntu 13.10. Din câte am înțeles, vor să renunțe la versiunile astea care țin doar 6 luni.
Sfatul meu și al altor băieți foarte pricepuți în domeniu, este să mergi pe varianta 12.04. M-am interesat de problema ta și ăsta ar fi cel mai bun sfat pe care ți-l pot da. Și mie mi-a făcut ceva probleme 13.10, dar s-au rezolvat oarecum. În orice caz, și eu poate îmi fac timp zilele următoare să reinstalez 12.04.
Am instalat si versiunea desktop cu suport pe termen lung 12.04.3 LTS.La fel,aceeasi problema. Multumesc!
Interesantă problema ta. Încerc să cer ajutorul pe forum.ubuntu.ro să vedem ce putem face.
UPDATE: topic deschis aici http://forum.ubuntu.ro/viewtopic.php?id=21244 să vedem ce sfaturi primim.
Ar fi foarte ok să-ți faci cont pe forum să poți răspunde acolo și să primești răspuns foarte rapid. Topicul cu problema ta e deja deschis.
Am Ubuntu 12.04 LTS (neutilizat de vreo 8 luni) in dual boot cu Windows 7. Astazi am tot incercat sa reinstalez GRUB-ul dar fara succes. Am incercat doua metode printre care si aceasta http://s27.postimg.org/6cryv6437/Screenshot_from_2014_05_21_20_44_10.png primind acea eroare de la sfarsit… Cum rezolv aceasta problema?
http://mystreet7.com/linux/boot-repair-rezolvare-probleme-grub-mbr-dual-boot.html
http://mystreet7.com/linux/restaurare-grub2.html
Buna seara!
Am instalat ubuntu pe laptop deschide putin cam greu programele, in rest imi place. Momentan am problema cu flashplayer-ul insa sper sa o rezolv. Iar pe viitor, poate-l voi instala si pe pc.
Multumesc pentru tutorial!
Depinde ce hardware ai. Daca e mai slab, e normal sa mearga o idee mai incet. Altfel, iti recomand Lubuntu sau Xubuntu. Si la mine dureaza 1,2 secunde pana lanseaza aplicatiile, dar daca le inchid si le redeschid, merg instant.
Laptop-ul venise cu un windows 8 pe 64, dar peste cateva luni a inceput sa mearga greu si am zis sa nu-l complic cu windows-uri piratate fiindca e folosit mai mult pentru facebook. Tot ce stiu e ca are procesor de 2.16 dar nu stiu daca e dual sau single, si 4 gb ram.. oricum am pus lubuntu la download.
Dupa ce instalez ubuntu trebuie bagate driverele?
Nu ai nevoie de drivere.
Am bagat Lubuntu si-mi deschide browser-ul dupa 30+ secunde. Pana la urma ii voi rebaga un windows iar dupa voi incerca Ubuntu pe pc.
Ce versiune sa aleg? 15.04 sau 14.04?
Ce configuratie ai pe laptop? Poti baga ubuntu 14.04 pentru ca are suport lung din partea echipei. 15.04 are suport doar un an parca.
lenovo g585 amd E1-1500 1.4 ghz dual core 64-bit, 4 gb ram, amd radeon hd 7310. Are aproape 2 ani.
Lubuntu e pe 64, ar trebui sa incerc si pe 32? 64 fiindca asta l-am avut pe 8 si 7..
Daca ai 4GB RAM, e si pacat sa nu ai x64.
E simplut, dar merge.
Ok. Iti multumesc de ajutor, maine voi incerca cu xubuntu pe laptop iar Ubuntu pe pc. la pc am o placuta 4 gb ram, imi apare `installed memory ram=4 gb (2.99 gb usable)` inseamna ca ceva mananca 1 gb? e vechi si asta, nu l-am folosit pentru gaming asa ca nu i-am prea schimbat piesele iar curand vreau sa-mi achizionez un laptop si sa ma scap de tot de pc.
Iti multumesc pentru ajutor si raspunsurile rapide oferite. Revin maine daca voi mai intampina ceva probleme.
Ai sistem de operare pe 32biti. D-asta vede doar 3 GB RAM.
Am bagat ubuntu pe 64 si-mi apar 3.5. Merge foarte bine, imi place. Singura problema pana acum a fost cu deepin software pe care l-am instalat insa nu-l deschide, dau pe el si nu se intampla nimic dar nu cred ca e o problema.
Poate ca nu-i compatibil cu versiunea Ubuntu instalata. Nu-i asa important deepin.
Te rog, daca poti sa ma ajuti si pe mine in rezolvarea unei probleme ! Am instalat pe un laptop versiunea 15 .04 a ubuntu, si am o mare problema > rezolutia ecranului este foarte mare 4096×2304 , pictogramele de pe ecran sunt foarte mari,incat nu pot ajunge la comanda de micsorare a acesteia. Am mers la configurari sistem apoi aspect dar comanda de micsorare a rezolutiei este iesita foarte mult in afara marginii ecranului, nu ajung la ea . Se poate accesa aceasta comanda si din tastatura ? Sau ce pot sa-i fac ? Multumesc anticipat!
Imi cer scuze , am gresit, rezolutia este 640 x480 (4:3)
uite ce am gasit http://askubuntu.com/questions/281509/how-do-i-change-the-screen-resolution-using-ubuntu-command-line
sau
https://wiki.ubuntu.com/X/Config/Resolution
sau
http://askubuntu.com/questions/584688/how-can-i-get-the-monitor-resolution-using-the-command-line
Salut !! Nu stiu daca in aceasta perioada ma poate ajuta cineva, dar mi-am zis sa incerc, totusi. Mi-am achizitionat de curand un laptop Dell inspiron 3543. Singura problema este ca l-am primit cu ubuntu instalat. imi place mai mult decat windows, dar…nu stiu sa-l folosesc. Din cate am citit despre acest sistem de operare, este ca e mai sigur decat celelalte pe care le-am utilizat pana acum. Nu stiu ce trebuie sa-i instalez. am nevoie de drivere ? De unde le iau ? Va rog sa nu radeti de mine, dar daca nu incerc singura, nu voi reusi niciodata sa invat sa ma descurc :)
Am incercat sa conectez telefonul prin usb, dar nu il recunoaste, am setat si telefonul pe mod usb… atat ce recunoaste : cardul de memorie de la aparatul foto( dar fotografiile sunt verzi, din pacate)… Ma puteti ajuta cu ceva? multumesc enorm :). Liana
Hei. In mod normal, nu trebuie sa instalezi mare branza. Aflii pe parcurs ce aplicatii ai nevoie. Toate le gasesti in Ubuntu Software Center. Gasesti acest depozit de aplicatii pe bara Unity din stanga. Nu trebuie sa instalezi drivere. Deodata ce merge sistemul si poti face pe el ce vrei, nu-i nevoie de nici un driver.
Faza e ca daca vrei sa folosesti Ubuntu, atunci trebuie sa te documetezi. Sistemul de operare e mai sigur din punct de vedere al securitatii fata de Windows. Nu iti trebuie antivirus, nu iei usor virusi. Ruleaza (cel putin asa ar trebui) mult mai rapid decat Windows.
Daca esti sigura ca vrei sa-l folosesti, atunci te pot ajuta si te pot indruma catre informatiile necesare atunci cand ai nevoie. Am destule articole pe blog despre Ubuntu.
Nu stiu de ce iti apar fotografiile sunt verzi. Mergi la un prieten care are un calculator cu Windows si vezi daca si acolo apar verzi. Am patit si eu asta odata, dar fotografiile erau corupte. Cred ca era cardul defect. Am patit asta pe Windows.
Am citit cate ceva despre acest sistem de operare deoarece tot ce a aparut dupa Windows XP m-a dezamagit. Sa ma explic.. Eu sunt nuzician, lucrez in mai multe programe audio sau midi. Pe partea midi tot ce e dupa XP e praf! Plus ca multe programe foarte utile de muzica nu mai functioneaza pe noile Windows nici in compatibilitate cu sisteme mai vechi.
Intrebarea mea ar fi noi astia mai tehnici.. Muzica, foto.. etc ce ne facem? Pentru linux exista programe de editare cum ar fi pentru mac sau Windows? Pe partea audio-midi cum se comporta Linux?
Sa fiu sincer, nu prea am habar. Eu ascult muzica, dar nu am nici o idee despre astfel de programe. Pentru foto ai Gimp, care poate fi considerat o alternativa pentru Photoshop. Insa, pe partea cu editare audio, nu cred ca exista ceva extrem de complex, insa sunt o multime de aplicatii de editare. Nu stiu daca iti pot satisface sau nu necesitatile tale. Poti incerca, totusi. N-ai nimic de pierdut.
Altfel, treci pe Windows 10 si gasesti sa cumperi orice program doresti.
Salut, am un laptop Asus x553ma, are procesor intel de 2,4 , placa video intel hd graphics si 4 gb rami, este destul de bun laptopul pentru ubuntu?
salut.am vrut sa instalez ubuntu, am urmat pasii dupa explicatii ,dar cand vreau sa instalez ubuntu imi spune ca nu are suficient spatiu pe disc, gen necesar 8,4 gb. iar discul dispune de 4 gb. hardul este de 80 gb. Care ar putea fi problema va rog.
Buna ziua,
Am cumparat un laptop cu linux si nu ma descurc sa-l deschid. Am un stick cu un Ubuntu si as vrea sa-l instalez. Acum problema e pe care USB sa-l selectez sa fie primul la bootarea din Bios pentru ca acolo scrie: USBHDD, USBCDROM si USBFDD? Mai vreau sa va spun ca e prima data cand fac asa ceva si sunt total incepator. Acum parca imi pare rau ca mi-am luat laptopul. Credeam ca il deschid si gata…
Oricum va multumesc!
Salut. N-are rost sa te impacientezi daca nu reusesti. Cel mai bine cheama un vecin care se pricepe si te va ajuta imediat. Gasesti pe net tutoriale si tot ce iti trebuie, doar rabdare sa ai.
Pai poti incerca prima data USBHDD. Nu se strica nimic. Daca nu reusesti instalarea, inversezi optiunile.
Sper ca nu am raspuns prea tarziu.
Buna ziua! Am cumparat in laptop care are instalat endless OS si as dori sa instalez Ubuntu. Este ceva diferit la instalare? Stiu ca se poate pastra si endless si se poate instala si ubuntu. Imi poti da cateva detaliile legate de pasii pentru instalare in ambele cazuri?! Multumesc!
Salutare. N-am mai facut de ceva timp chestia asta, dar sa zicem ca a ramas ca inainte.
1 Te asiguri ca ai mai multe partitii.
2 cand bagi stick-ul sau cd-ul cu ubuntu, alegi optiunea Altceva. vezi imaginea din articol de mai sus.
3 in orice caz, daca alegi optiunea Altceva cand incepi instalarea, ai acces la tool-ul de partitionare.
4 pui Ubuntu pe alta partitie, nu pe cea care e instalat endless OS. si lasi poti avea partitie comuna pentru ambele unde iti poti stoca fisierele tale personale. adica partitia /home
Am ramas rau in urma cu chestiile astea. Nici nu stiam ca exista endless os. Daca nu te descurci, te mai directionez eu spre alte informatii. Am mai multe chestii care te pot ajuta aici pe blog. Cred ca am si despre partitionare in Linux.
sau uite aici http://forum.ubuntu.ro/viewtopic.php?id=18241