Cum se formateaza un stick in Ubuntu

Stick-urile USB sunt dispozitive de stocare rescriptibile, special concepute pentru a putea fi portabile. Acestea au format tipic implicit pentru Windows, cum ar fi: FAT16 sau FAT32. Intrucat utilizatorii de Linux Ubuntu tind sa prefere formatele specifice sistemului de operare, precum RiserFS, Ext 2 sau Ext3, formatarea dispozitivului inainte de utilizare este o buna idee.

De exemplu, ieri trebuia sa formatez un stick in Ubuntu si nu stiam cum. M-am documentat putin si apoi am reusit, asa ca am realizat acest articol pentru a ajuta la randul meu pe cei care nu cunost acest aspect, in special cei care au trecut recent la acest sistem de operare.

Instructiuni

1. introducem stickul intr-un port USB, iar daca avem date pe el, le salvam pe hard disk sau pe alt suport . Deschidem meniul principal, mutam cursorul cursorul pe Accesories, iar poi dam click pe Terminal. In acest terminal, introducem comanda “sudo apt-get install gparted” (fara ghilimele), iar apoi apasam tasta ENTER.
2. introducem parola de utilizator atunci cand ni se va solicita si apoi apasam ENTER. Acum se va descarca si se va instala GParted, un program de partitionare open-source.
3. accesam meniul principal, System, selectam Administration, apoi click pe Partition Editor. Introducem parola de administrator si dam click pe ok.
4. dam click pe meniul GParted. De la Devices (dispozitive) selectam stick-ul USB din lista (de exemplu poate aparea, dev/sdb1). Din fereastra principala a programului Gparted , dam click pe Unmount.
5. click dreapta pe dispozitiv – Format to. Din lista cu formate, alegem pe cel dorit, apoi apasam Apply.
6. inchidem Gparted dupa ce formatarea s-a terminat. Detasam, iar apoi reintroducel stick-ul in USB. Acum acesta este pregatit de utilizare.

Atentie, formatele caracteristice Linux-ului nu sunt compatibile cu Windows. Sfatul meu este sa il formatati FAT16 sau FAT32. Cele doua formate sunt compatibile atat cu WIndows cat si cu Linux, inclusiv Ubuntu. Daca stiti si mai mult ca sigur o sa il folositi pe mai multe tipuri de sisteme de operare, optati pentru cele doua tipuri de formatare.

Ultuma actualizare 21 March 2015 by Alexandru Ionut

2 thoughts on “Cum se formateaza un stick in Ubuntu”

  1. Hmm, n-am auzit ce aceste formate, oricum, eu prefer NTFS, pe care Windows-urile foarte vechi nu-l recunosc… si de-asta n-am putut eu sa-mi prezint PowerPointul la geografie…

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.