Cum activam click / 2xclick de pe touchpad in Linux

12 July 2013

In acest articol am sa va prezint posibilitatea de a da click sau dublu click de pe touchpad-ul laptop-ului, in Ubuntu, Mint sau alte distributii Linux. In titlu am folosit  Linux” pentru a cuprinde tot ansamblul distributiilor bazate pe aceasta platforma de operare. Am sa va explic si de ce am facut acest tutorial.

In urma cu cateva saptamani, am scris un articol despre instalarea sistemului de operare Ubuntu pe PC sau laptop. In comentariile acelui articol, un cititor al blogului mi-a povestit despre problemele pe care le-a intampinat in momentul in care a rulat o distributie Linux. Printre acestea se numara si imposibilitatea de a da click sau de a da dublu click de pe touchpad-ul laptop-ului. Culmea ironiei, eu am avut acceasi problema pe Linux Mint Debian, doar ca am ignorat-o datorita utilizarii unui mouse independent.

Dorind sa-l ajut, am inceput sa analizez problema. Din fericire, rezolvarea este una foarte simpla. Asta in cazul in care nu exista o anumita problema hardware, si de compatibilitate, intre touchpad-ul laptopului si sistemul de operare. Daca acesta este complet nefunctional, nu puteti controla cursorul din touchpad, atunci tutorialul nu mai e valabil si in cazul vostru.

Cum rezolvam problema click-ului de pe touchpad in Linux

Indiferent de ce distributie utilizati, aceasta sigur pune la dispozitie controlul diferitelor optiuni ale mouse-ului. Optiunile pentru touchpad le gasiti in setarile mouse-ului.

Fie cautati direct in control panel, fie folositi functia search din meniul principal al sistemului de operare, si sigur gasiti de unde puteti seta optiunile mouse-ului.

Pentru Ubuntu, setarile mouse-ului si ale touchpad-ului arata asa:

setari mouse si touchpad in ubuntu

Bifati “tap to click”. [adsense float=”center”]

Pentru Mint / Mint Debian, optiunile touchpad-ului le gasiti in “mouse preferences” tabul “touchpad”.

Mouse Preferences in Mint

Bifati “enable mouse clicks with touchpad”.

In felul acesta rezolvam problema click-ului de pe touchpad. Interesant de ce uneori aceasta optiune nu vine activata odata cu instalarea sistemului de operare. In orice caz, nu e mare lucru sa o activam noi. Sper sa va ajute.

2 Comments

 • Costin_el 12 July 2013 at 9:33 pm

  Merci Mult inca o data pt.Atentie…

  • Alexandru Ionut 12 July 2013 at 11:54 pm

   Cu placere. Daca doar aia era problema cu click si 2click de pe touchpad, atunci ce am scris eu mai sus, e rezolvarea.
   Te astept pe aici oricand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.