Cu Manjaro Linux în teste

Ieri seară, nefiind foarte ocupat, am decis să instalez Manjaro Linux, pentru a ieși oarecum din sfera distribuțiilor Ubuntu, iar cu ocazia asta, testez  un sistem de operare care are la bază Arch Linux. Până va apărea Ubuntu 14.04, mai durează ceva, așa că am timp de experimentat senzații noi. De-a lungul timpului am testat mai multe versiuni ale sistemului de operare Ubuntu, unele stabile, altele cu destul de multe probleme de stabilitate și incompatibilitate. Cea mai instabilă versiune Ubuntu mi s-a părut 12.10, dar pe alocuri și 13.10. Așa că am vrut să încerc și altceva. 

Nu știu foarte multe despre Manjaro Linux, dar am timp să învăț multe despre această distribuție. Cei care vor să-l încerce, aveți aici pagina de unde îl puteți obține gratuit. Eu am ales ediția care se bazează pe KDE ca mediu de lucru, dar nu știu dacă am făcut cea mai inspirată alegere. Probabil Manjaro XFCE mi s-ar fi potrivit mai mult, dar am vrut să-i dau o șansă și KDE-ului pentru că am mai avut o tentativă nereușită pe Ubuntu.

Când am scris în titlu Manjaro Linux în teste, m-am referit la faptul că voi încerca să explorez acest mediu, să aflu cât mai multe despre el, să văd cu ce diferă față de ceea ce am folosit până acum, compatibilitatea cu laptopul meu,  dar și cu diferite programe. Așa că să nu vă așteptați să instalez cine știe ce aplicații și să-l iau la măsurat în stânga și-n dreapta ca un pro tester . Sunt un entuziast în a testa diferite sisteme de operare, iar pasiunea asta nu o am de foarte mult timp, ci mai degrabă de când mi-am făcut blog. Testarea diferitelor sisteme de operare mă ajută să scriu diverse articole despre acestea, după cum vedeți și cazul de față. Date tehnice foarte avansate nu o să aflați de la mine. Doar strictul necesar pe care eu consider că i-ar fi util și unui începător, dar și unui utilizator mediu.

manjaro linux mystreet7

Ca primă impresie despre Manjaro împreună cu KDE, pot spune că pare ceva mai exotic față de ceea ce am utilizat în trecut. Atât sistemul, cât și mediu de lucru reprezintă ceva destul de nou pentru mine. Laptopul pornește destul de rapid față de atunci când utilizam Ubuntu 13.10, în rest, aplicațiile au timpul de acces aproximativ la fel ca pe Ubuntu. Bine, cu 6GB RAM n-ar avea de ce să se deschidă așa greu, mai ales că nici laptopul nu este foarte vechi.

Consola (terminalul) sistemului de operare nu este foarte diferită față de cea din Ubuntu. Practic, fac același lucru, sunt folosite pentru aceleași nevoi, dar de data aceasta sunt alte comenzi. Dacă instalați Manjaro Linux, comenzile pentru consolă sunt diferite de ceea ce ați învățat pe Ubuntu. Mi se pare puțin mai complicat pentru că n-am avut timp să mă familiarizez prea bine cu sistemul de operare, dar poate ne vom împrietenii destul de repede.

consola manjaro linux

Primul lucru după ce am instalat Manjaro a fost actualizarea sistemului de operare cu ajutorul comenzii ”sudo pacman -Syyu”, dar înainte i-am dat un restart pentru a mă asigura că meniul GRUB e în regulă, și a fost. A trebuit să aștept ceva minute bune pentru a descărca toate actualizările și pentru a le instala, acestea având undeva la aproximativ 700MB. După actualizare, am efectuat iar un restart, dar de data asta nu-mi mai apărea în meniul GRUB opțiunea de a selecta sistemul de operare Windows. Până la urmă l-am rezolvat cu ajutorul unor comenzi în consolă, dar despre asta voi încerca să fac un alt articol în speranța de a ajuta pe cineva la un moment dat.

Managerul de fișiere se numește Dolphin, fiind echivalent pentru Nautilus din Ubuntu. Pentru necunoscători, putem asocia Dolphin sau Nautilus cu Windows Explorer. Părerea mea e că Dolphin oferă mai multe caracteristici față de Nautilus, mi se pare mult mai productiv, oferind chiar și posibilitatea de a fi împărțit în două, și chiar de a utiliza tipuri diferite de vizualizare asupra fișierelor în cele două casete.

dolphin

Manjaro oferă destul de multe aplicații preinstalate și foarte practice, iar pe alte sisteme de operare acestea erau instalate individual de către fiecare utilizator. Pot enumera aici: Skype, k3b, VLC, GIMP, STEAM, Clementine și multe altele.

Din păcate, am din nou probleme cu Chromium și a trebuit să apelez iar la instalarea browser-ului Chrome. Manjaro vine cu browser-ul Mozilla Firefox preinstalat.

Una peste alta, chiar dacă Manjaro Linux pare o distribuție mai exotică, există mii de aplicații pentru acesta. Practic, nu știu dacă există un program de care am nevoie și nu-l pot avea aici. Aproximativ tot ce foloseam pe Ubuntu, am la dispoziție și aici. Dacă există începători care doresc să testeze această distribuție Linux, recomand ediția cu mediul de lucru XFCE. KDE-ul este mult prea complicat, oferind foarte multe funcții unuia care caută ceva simplu și ușor de folosit. De aceea eu sunt fan Unity :). Dacă n-ați mai avut contact cu Linux până acum, în nici un caz să nu porniți cu KDE. Riscați să renunțați prea repede, crezând că Linux e o platformă de operare prea complicată, iar acest lucru vi se va tipări în minte doar din cauza unui mediu de lucru care nu vi se potrivește.

Repet, articol scris fără a mă documenta foarte mult despre acest sistem de operare.

Pagina oficială Manjaro Linux.

Ultima actualizare 23 septembrie 2024 by Alexandru Ionut

29 de comentarii la „Cu Manjaro Linux în teste”

    • Interesant. Cică ar oferi fix aceeași experiență ca în Ubuntu. Cred că am să testez weekend-ul ăsta. Mulțumesc de link.

    • Eu urăsc la culme să-mi personalizez OS-ul. Nici nu vreau să aud de cube.. Sincer, îmi place când îmi impresionez prietenii și cei care îmi văd laptopul, dar așa doar pentru mine n-aș modifica nimic. Când foloseam Ubuntu, nici măcar nu schimbam culorile default, dar să mai vorbesc de temă sau iconițe. Urăsc să fac asta. Man, nici măcar wallpaper :)). Mă cert mereu cu Cristina când pune wallpapere pe tabletă sau schimbă fontul.

      Ăsta-i motivul pentru care urăsc Android-ul (momentan) pentru că oferă tot felul de rahaturi pentru personalizarea ecranului și alte minuni. Pe Windows Phone nici măcar nu-mi modific dalele, cine știe, poate foarte rar.. sincer, mai schimb uneori culoarea. Atât.

    • Lasă că m-am mâncat pe mine undeva să mi-l bag :). Am zis că poate o fi altfel pe Manjaro. Uite că n-a fost. Oricum, nu regret. Sunt o mulțime de chestii și interesante. Mai pot face câte un tutorial ceva :D

    • Păi nu ai la ce să mă provoci :D Când am testat KDE_ul pe Ubuntu, mi-a stricat fontul, nu puteam să schimb culoarea la ferestre, totul părea mult mai pătrățos. Fontul din browsere arăta oribil și nu puteam să-l schimb.

      Bine, e o diferență oarecum. Când am încercat eu KDE pe Ubuntu fost în urmă cu vreun an. Între timp lucrurile au mai evoluat. În orice caz, l-am instalat cu ajutorul comenzilor în terminal. Apoi, îmi aduc aminte, am întâmpinat efecte secundare pe Unity. Fonturi stricate și ceva erori. Aia a fost chiar o experiență nefericită.
      Dar în rest, același mediu de lucru încărcat de o mulțime de opțiuni :D

    • KDE-ul mi se pare destul de complicat. Asta am vrut să zic. Nu e alegerea cea mai bună pentru unul care vrea simplitate, dar am vrut totuși să-i dau o șansă. Acum nu te gândi că nu știu să umblu pe calculator, pentru că nu-s chiar un începător. Am avut doar acea problemă cu GRUB-ul care oricum se întâmplă aproape sigur indiferent ce distribuție alegi.

      Chromium nu-mi merge bine. Exact ca și pe Ubuntu. Cred că ultima versiune are ceva probleme. Am rezolvat cu Chrome.

      Pe Ubuntu am avut probleme cu KDE de mi-a stricat fonturile și alte chestii.

      Sunt mulțumit de Manjaro. Nu am avut timp totuși să explorez multe chestii. Caut să văd cum îmi rezolv scroll-ul de pe touchpad, momentan nu merge.

  1. Cred că în aceeași zi ne-am ales amândoi să-i dăm o șansă la Manjaro, și eu cam din aceleași motive ca și tine, însă eu am întâmpinat un bug destul de interesant. Am ales Manjaro XFCE, deoarece nici eu nu sunt mare fan KDE (l-am băgat o singură dată dar nu mi-a plăcut deloc, prefer XFCE sau GNOME).

    Totul a mers bine pe live usb, însă surpriza mare a fost după ce l-am instalat. Nu mai îmi boota calculatorul nici măcar până la GRUB. Se pornea, o secundă ecran negru, reboot, și tot așa… am făcut un update la grub, nu a mers, dezinstalat, instalat grub, la fel, nu a mers. (mai multe detalii găsești aici: http://forum.ubuntu.ro/viewtopic.php?id=21259).

    După ce am reușit să-l fac să booteze am zis că mai încerc să-l instalez o dată dar acum debifez opțiunea de instalare GRUB2, și din păcate tot a stricat MBR-ul.

    Acum îți scriu de pe Manjaro și sunt mulțumit de el. Îmi place cum se mișcă, pacman-ul, și pachetele din Arch.

    Răspunde
    • Eu n-am fost inspirat să aleg XFCE :D, dar nu-i nici o problemă. Tot știu să umblu pe calculator. Mie doar Grub-ul mi-a bulit, dar l-am rezolvat repede. Am scris aseară tutorial-ul despre grub, dar n-am avut timp să-l postez.

      O singură dată mi-am bulit MBR-ul și am reușit performanța să pierd tot de pe hard disk.

      Și mie îmi place Majaro. Se mișcă foarte ok. Am de gând să mă obișnuiesc cu el :D. Vreau să scriu ceva tutoriale, așa că o să stea ceva prin calculator… zic și eu.

  2. Si eu am testat Manjaro Linux,dar cu XFCE….si pot spune ca se misca excelent.Daca vrei o distributie pentru viteza incearca asta http://www.porteus.org/ E genial modul in care utilizatorul isi alege de la bun inceput ce vrea sa integreze in imaginea iso (de la interfata folosita pana la softuri si drivere) dupa care descarca ISO-ul il instaleaza (sau ruleaza in modul live CD/USB) si gata sistem functional! :D

    Răspunde
    • wow… nu știam de el. Mulțumesc de precizare. Am să mă uit să văd ce știe. Poate că îl voi pune pe un stick să văd cum merge.

    • Înseamnă că ești fan KDE. Păi majoritatea o fac pentru a testa sistemele de operare, presupun. Cel puțin așa-i în cazul meu. Păi și acum ce folosești?

  3. Cred că mă pot declara mulțumit după ce am influențat doi camarazi de net să probeze un Manjaro.Micuțu, yaourt e tare rău în terminal cănd instalezi un pachet. :-)

    Răspunde
    • Dap, și Yaourt e foarte tare. Sunt mulțumit de sistem în general, și cel mai probabil o să-l păstrez până după sesiune să mă învăț puțin cu el, apoi o să am timp și o să încerc un Arch pur :)

      Aveți grijă ce-i care doriți să-l instalați, dacă aveți date importante pe calculator (defapt, se pot salva cu un HDD extern din live session) dar totuși, să aveți grijă deoarece fără a bifa să instaleze GRUB-ul tot mi-a stricat MBR-ul. Poate e un caz particular, cu ciudata mea partiționare :)

    • Știu că la instalare era gata să nu las instalarea GRUB-ului, dar până la urmă m-am răzgândit. Astăzi îmi fac și eu backup-ul necesar pentru a nu face vreo tâmpenie, iar apoi pun XFCE.

  4. Manjaro primește suport cum trebuie doar pentru Xfce și Openbox, celelalte nu sunt dezvoltate de echipa Manjaro.

    Dacă tot vrei un KDE stabil, încearcă openSUSE cu KDE.

    Răspunde
    • Cred că am să-mi instalez mâine Manjaro XFCE. Din câte am mai citit, ultima versiune openSUSE nu e prea stabilă. Parcă și tu ai scris ceva de asta.

    • Eu am scris doar că am avut ceva probleme de sunet, și aceste probleme erau din setări.
      În rest este cea mai stabilă distribuție cu KDE pe care am avut-o instalată.

  5. Am instalat manjaro Xfce pe virtualbox și la cum se mișcă, mai că l-aș pune pe o partiție pe laptop… Cam muncește procesorul (2Ghz) pentru că e pe VB dar cred că l-aș pune direct pe laptop n-ar ma fi probleme. Singura chestie ce nu mi-a plăcut e faptul că la instalare din terminal (de ex.: tv-maxe), a trebuit să stau să-i răspund cu da și nu la mai multe întrebări. Adică, nu poate face instalarea neasitat, de la cap la coadă?? Deocamdată, cam asta… Încă îl testez. A, era să uit: mi-e cam peste mână să învăț alte comenzi, eu fiind în principal user de ubuntu și derivate. KDE, sucks!

    Răspunde
    • Eu am folosit VirtualBox doar de vreo două ori, dar absolut niciodată nu am fost mulțumit. Nu poți testa un sistem în VB. Părerea mea. Aia e doar joacă de copii. E potrivit să instalezi ceva și să vezi ce și cum, dar cam atât. Să vezi pur și simplu cum ar merge la tine pe sistem, atunci OS-ul pe o partiție.

      Și eu sunt obișnuit tot cu comenzile din Ubuntu, dar e interesant să încerci și altceva.

  6. Comenzile sunt simple și le gasesc ca fiind mai lejere decăt în Ubuntu.Știu că pare o aiureală ce spun acum, însă asta e percepția mea.Tv-maxe e în AUR datorită dorinței lu’ V3n3rix, știm o parte cine este, deci e OK că îl avem în repo Arch.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.