Cum instalam Ubuntu sau alta distributie Linux pe stick

In acest tutorial vom afla trei metode de creare live USB pentru Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal. Crearea unui USB live va fi foarte folositoare in special utilizatorilor de netbook-uri, laptopuri si tablete. De asemenea, acest tutorial este valabil si pentru alte distributii de Linux (Linux MInt 13, Debian Squeeze, etc).

Pregatirea dispozitivului USB

Pentru a putea instala o distributie Linux pe un stick USB, este recomandat sa il formatam ca ext4, dar de asemenea, putem alege si alt sistem de fisiere. Prima data identificam dispozitivul USB folosind comanda:

df -h

Pentru sistemul meu, dispozitivul USB este montat ca /dev/sdb1:

Modifica /dev/sdb1 cu numele stick-ului USB si rulam comenzile urmatoare pentru sistemul de fisiere ext4:

sudo umount /dev/sdb1
sudo mkfs.ext4 /dev/sdb1

Pentru cine doreste sa il fomateza ca FAT32, rulati comenzile:

sudo umount /dev/sdb1
sudo mkfs.vfat /dev/sdb1

Final, remontam dispozitivul USB. Mai jos gasim modalitatile de creare a unui USB live cu Ubuntu:

1. Startup Disk Creator

Daca rulati deja Ubuntu, puteti folosi foarte simplu Startup Disk Creator pentru a crea un live USB. Cu ajutorul Unity Dash, cautam si deschidem Startup Disk Creator:

Click “Other” pentru a selecta fisierul iso cu Ubuntu 12.10 si apoi facem click pe “Mark Startup Disk”:

blank

2. UNetbootin

UNetbootin este un instrument GUI care permite utilizatorilor crarea de usb-uri live cu diferite distributii Linux. Pentru a-l instala pe Ubuntu / Mint, rulam urmatoarele comenzi:[adsense float=”center”]

sudo apt-get install unetbootin

Din interfata principala UNetbootin, selectam “Diskimage” si click pe butonul browse si selectam imaginea Ubuntu 12.10 de pe hdd:

blank

blank

Acum selectam Type > USB Drive si Drive: /dev/sdb1, apoi click pe Ok.

blank

Asteptam un anumit timp pana cand imaginea este exportata pe dispozitivul USB:

blank

blank

La finalul operatiunii, restartam sistemul si butam de pe USB.

3. Creare Live USB din Terminal

Rulam in terminal urmatoarea comanda:

sudo dd if=/ubuntu-12.10-desktop-i386.iso of=/dev/sdb1 bs=1M

– /path/to/ubuntu-12.10.iso > inlocuim cu drumul catre imagina iso cu Ubuntu 12.10
– /dev/sdb1 > inlocuim cu numele dispozitivului USB

 

Ultuma actualizare 8 June 2013 by Alexandru Ionut

8 thoughts on “Cum instalam Ubuntu sau alta distributie Linux pe stick”

  1. Personal pot spune ca iubesc Ubuntu, dar nu stiu sa-l folosesc. L-am avut instalat, dar ma “satur” repede de el pentru ca ma blochez sau in secunda doi imi vine in minte ca programul x (care e necesar pentru mine) nu ruleaza pe acest sistem de operare. Oricum, sper din toata inima sa-l invat cat mai rapid :).

    Reply
    • Il folosesc de vreo 7 luni dar e grozav. In orice caz, poti pastra Windows 7 si cu Ubuntu. Personal, am renuntat la windows pt ca am tot ce imi trebuie pe ubuntu. De curand am descoperit ca are mai multe interfete ceea ce il face “the best for me” :)

    • Da, stiu ca pot pastra ambele, dar nu ma incanta sa “joc pe doua fronturi”. E ca si cum as fi cu doua femei (oricum, daca-s frumoase, nu zic nu :))). Acum serios vorbind, curand ma bag si eu iar pe linux pentru ca e extraordinar de tare, si pe langa asta, am observat ca orice chichita pe care n-o intelegi, Google te face s-o intelegi (ma rog, nu el, ci forum-urile ubuntu).

  2. Salut!
    Am nevoie de ajutor…. am internet de le RDS si nu stiu sa configurez reteau pentru a se conecta la internet….. asa ca….
    H E L P !

    Reply
    • La network connections – DSL – ADD. Dai o denumire conexiunii, scrii username-ul si parola din contract, iar la service RDS&RCS.

      Ai reușit?

  3. Merci mult!
    Chiar a inceput sa imi placa ubuntu, e chiar simplu ca sistem de operare atit ca sunt un pic dezamagit de driverul pentru placa video desi iam dat update nu e chiar compatibil si vad ca 13.04 mai are mici bug-uri dar cred la urmatoarele updateuri se rezolva (ma refer la faptu ca iam dat spre exemplu sa imi dezinstaleze jocurile si nu prea a facuto decit din a 3-a incercare).
    Poate cind ai timp fami si mie o lista cu ce se poate dezinstala far sa afecteze major sistemul de operare, asta in ideea de al face cit mai rapid posibil desi am un amd le-1250 la 2,2ghz, 5gb de ram si o placa video ati radeon hd 5450 cu 1gb dedicat.
    Cu respect!

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.