Cum facem update si upgrade la programele din Ubuntu 12.10

Exista numeroase metode de a face update si upgrade-ul pachetelor din Ubuntu 12.10 (Quantal Quetzal). Doua dintre metodele cele mai des intalnite sunt cu ajutorul liniei de comanda si cu ajutorul instrumentelor grafice. Actualizarea sistemului cu ajutorul liniei de comanda reprezinta o metoda rapida pentru a face acest lucru, chiar daca suna putin mai dificil pentru cativa dintre utilizatori. Utilizatorii profesionisti prefera aceasta metoda, dar in acest articol voi incerca sa prezint usurinta cu care putem face actualizarea si upgrade-ul tuturor pachetelor si aplicatiilor folosind linia de comanda in terminal.

Chiar daca esti un utilizator avansat sau un incepator, un lucru este sigur – trebuie sa actualizezi sistemul in mod regulat pentru a repara anumite erori sau probleme, a imbunatatii performanta si pentru a te proteja de vulnerabilitati. In mod initial, Ubuntu se actualizeaza singur automat odata pe saptamana sau la cateva zile. Dar daca doresti sa faci imediat update si upgrade programelor atunci nu poti astepta o saptamana. Trebuie sa efectuezi manual actualizarea.

Pentru a face acest lucru folosind un instrument grafic, acesati Dash si cautati “Software Updater”. Dupa ce l-ati accesat, vedeti pachetele care trebuiesc actualizate si sau upgradate si apoi pasati “Ok” sau “Update”. [adsense float=”center”]

software updater dash ubuntu 12.10

Pentru a efectua exact aceeasi sarcina cu ajutorul comenzilor, apasati CTRL + ALT + T de pe tastatura pentru a deschide terminalul. Dupa ce l-ati deschis, rulati comenzile de mai jos pentru a face upgrade la toate pachetele programelor din Ubuntu.

sudo apt-get update && sudo apt-get dist-upgrade

Comenzile de mai sus executa aceeasi sarcina pentru actualizarea completa a sistemului. Dupa cum puteti vedea, cele doua metode impartasesc acelas obiectiv, doar ca una este rapida si usor de pus in practica.

Care dintre metodele de mai sus le folositi sau vi se pare mai usoara? In orice caz, sper sa va fac sa intelegeti ca Linux nu consta doar in linia de comanda, si ma adresez aici celor nou veniti in aceasta comunitate.

Ultuma actualizare 9 June 2013 by Alexandru Ionut

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.