Cum sa chatuim cu ajutorul terminalului din Linux

In acest articol va voi arata cum va puteti conecta la messenger cu ajutorul terminalului din Linux. Daca sunteti incepatori pe Linux-ului si doriti sa incercati senzatii tari, atunci e cazul sa va obisnuiti cu linia de comanda. Stiu ca nu prea e iubit si nu are priza la public, dar va spun sincer ca veti simti ceva special atunci cand incepeti sa capatati ceva experienta in butonarea terminalului. Uneori ar fi cazul sa mai luam o pauza de la atatea aplicatii cu interfata grafica si sa mai rupem putin monotonia acestora.

Daca ati renuntat la Windows si ati trecut pe un sistem de operare care are la baza platforma Linux, primul lucru pe care il faceti este sa cautati alternativele programelor folosite in rutina zilnica. Presupun ca unul dintre programele pe care le folositi zilnic este Messenger. Ca alternative pentru acesta, cu interfata grafica ar fi Pidgin, Empathy, Jitsi, si multe altele. Ca sa revin la subiectul principal al acestui articol, o alta alternativa mai speciala pentru messenger ar fi CenterIM.

CenterIM este una dintre multele posibilitati de a comunica cu ajutorul terminalului. Acesta este un client de chat IM bazat pe linia de comanda. CenterIM suporta multe protocoale populare de mesagerie instant precum ICQ, Yahoo!, AIM TOC, IRC, MSN, Gadu-Gadu si Jabber. Putem primi si trimite orice mesaj, adresa URL, contacte, putem cauta prieteni, vizualiza detaliile acestora, putem gestiona lista de contacte direct din terminal, putem accesa istoricul conversatiilor, putem schimba statusul etc. De asemenea, aplicatia emite notificari sonore in momentul cand cineva ne-a trimis un mesaj.

Partea interesanta este ca aplicatia este compatibila si cu alte platforme de operare precum Windows si Mac OS.

Pentru a instala CenterIM in Arch Linux, rulati comanda: pacman -S centerim

Pentru Ubuntu sau alte distributii bazate pe Debian, rulati: sudo apt-get install centerim

Dupa instalare, pentru a rula aplicatia, nu trebuie decat sa tastati in terminal “centerim” si sa apasati tasta enter. Pentru prima data, ecranul de logare va apare de forma:

centerim-login

Puteti configura setarile pe care le doriti, daca setarile default nu sunt pe placul vostru. Dupa ce modificati setarile sau chiar daca nu modificati nimic, apasati done, si veti fi directionati catre ecranul urmator:

centerim-yahoo-login

Alegeti protocolul chatului pe care vreti sa il folositi si introduceti datele. Eu am preferat Yahoo.

yahoo-connected-centerim

La baza imaginii sunt afisate comenzile din taste si ce fac acestea. De exemplu, F2 afiseaza meniul contactului (puteti selecta trimiterea unui mesaj, detalii, introducerea detaliilor, istoric, ignore, stergere, redenumire etc), F3 schimba statusul, F4 meniul general, F5 ascunde sau afiseaza contactele offline.

Pentru a comunica cu prietenii folositi sagetile sus si jos pentru a gasi persoana dorita, iar apoi apasati enter. Dupa ce tastati ceva apasati Ctrl + x pentru a trimite mesajul. Pentru a selecta si alte contecta cu care sa vorbiti, apasati tasta ESC o singura data cand sunteti in fereastra de chat, si de doua ori daca vreti sa navigati iar din sageti. Pentru a inchide chatul, apasati tasta q.

Ultuma actualizare 15 October 2022 by Alexandru Ionut

2 thoughts on “Cum sa chatuim cu ajutorul terminalului din Linux”

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.