Ce aduce nou Ubuntu 13.10

De câteva zile am instalat Ubuntu 13.10 Saucy Salamander, care se află în stadiul beta 2. Varianta finală este programată pentru lansarea oficială pe data de 17 octombrie. N-am avut răbdare până atunci, așa că l-am instalat așa cum este el la momentul actual. În orice caz, nu există nici o problemă dacă îl instalăm ca versiune beta. Sistemul de operare se actualizează frecvent și ne va oferi ultimele modificări făcute.

Această versiune 13.10 nu oferă suport pe termen lung. Data lansării oficiale este pe 31 octombrie 2013, iar suportul va dura până în iunie 2014. Cei care doresc o versiune cu suport pe termen lung, pot instala Ubuntu 12.04 cu suport până în aprilie 2017. Altfel, puteți aștepta până în aprilie 2014 pentru Ubuntu 14.04 , care va avea suport de aproximativ 5 ani.

Dacă la finalul lunii aprilie mă jucam pe Ubuntu 13.04, zilele acestea testez versiunea 13.10. Ambele versiuni sunt cu suport pe termen scurt. Pentru 13.04 aproape că se termină povestea, iar în ianuarie 2014 va rămâne fără suport oficial.

Ubuntu 13.10 nu este foarte mult diferit față de versiunile anterioare, pentru un utilizator obișnuit. Cel puțin asta-i părerea mea. Bineînțeles, sunt și ceva schimbări. Le voi enumera mai jos:

1. Unity 7 aduce mici modificări față de edițiile trecute, dar nesemnificative. Principiul interfeței este același.

2. Smart Scopes îmbunătățit pentru a oferi o căutare mult mai bună în Dash.

3. Kernel 3.11.0.8

4. Câteva aplicații noi, și mici modificări legate de desktop experience.

ubuntu 13.10 details

Dacă aveți suficient spațiu pe hard disk, dar și timpul necesar, vă recomand să testați Ubuntu 13.10. Îl puteți descărca de aici. Dacă o să mai aflu lucruri interesante despre această versiune, sigur am să le adaug. Nu rămâne decât să-l mai butonez.

Voi ce ați descoperit nou în 13.10? Sau încă nu l-ați instalat?

Ultuma actualizare 1 August 2015 by Alexandru Ionut

15 thoughts on “Ce aduce nou Ubuntu 13.10”

 1. Cand apare?
  L-am instalat dupa o experienta nefericita cu SuSe si mi-a dat cu fail chiar in momentul instalarii.
  Am trimis vreo 3 bug reporturi noi si vreo 5 erau deja reportate.
  Am folosit saucy de cand inca era in alpha si parca era mai stabil inainte. Suntem foarte aproape de final. Daca asa o sa se comporte versiunea finala…

  Reply
  • Pe 31 luna asta e lansarea oficială. Mie îmi merge de minune. Ce fail ți-a dat în momentul instalării? La mine părea că s-a blocat undeva, dar n-a fost așa. Poate ceva e incompatibil cu hardware-ul tău, dar e dubios.. la xMir s-a renunțat pentru moment din cauza problemelor tehnice..

  • Cica pe 17, nu pe 31. Ma rog. E aiurea asa. Azi s-a facut freeze la kernel. O sa aiba 3.11.3 din mainline.
   La instalare am vrut sa ma conectez cu contul de Ubuntu One si mi-a picat Ubiquity.

  • Da, văd că s-a modificat data. Pe Wikipedia scrie altceva. Am să modific și eu în articol. Mulțumesc de precizare.

 2. Cred că glumești cu articolul ăsta.
  Ori prezinți toate noutățile, ori trimiți spre bloguri în engleză pe care oricum le urmăresc toți utilizatorii de Ubuntu (OMG & WebUpd8).

  Reply
  • Păi am prezentat în mare ce apare nou. N-am vrut să detaliez cu lux de amănunte. Ceea ce e important, am scris. N-am avut timp să descopăr toate chichițele. Că au adoptat un nou keyboard applet de unde putem comuta între diferitele formate alte tastaturii, mi se pare prea banal să prezint. Facebook se integrează în Dash, asta trebuia să prezint. Acum am descoperit. Nici măcar OMG n-a prezentat așa ceva. Sincer, nici nu mai știu dacă era așa și pe 13.04. Nu pot da un print screen pentru să apar contactele mele, iar dacă ar fi să le blurez, nu mai are nici un farmec. Cert e că putem vedea ceea ce se postează pe fb și putem da like, sau putem accesa postarea pe rețeaua de socializare. Facebook se integrează în Dash doar dacă ne logăm contul la Empathy.

   Versiuni noi ale programelor, alte wallpapere, Unity Tweak Tool (care nu era și pe 13.04 dacă nu mă înșel). Anunțaseră și xMir, dar până la urmă s-a renunțat.

   Partițiile NTFS se montează automat, la fiecare pornire. Dar asta era și pe 13.04. Ce am mai observat, viteză mult mai bună.

   Diferența ceva mai mare se va simți când va apărea 14.04. Sunt sigur de asta. Până atunci mai e.

  • Partitiile NTFS nu se monteaza automat la pornire, decat daca specifici tu asta. By default sunt lasate in pace.

  • Eu n-am specificat nicăieri, și se montează automat odată cu pornirea sistemului. Eu n-am făcut absolut nimic în privința asta.

 3. Mă chinui să bootez o sesiune live cu ubuntu 13.10 de vreo 3 zile pe același Acer extensa 5230 pe care am încercat vreo alte zece distrouri bazate pe ubuntu. Nu vrea și pace. Se încarcă până la un punct și apoi îngheață pe logo. La fel și pe un desktop cu amd, precum și pe un dell… Nu mai știu ce să-i fac.

  Reply
 4. Salut Alex! Sunt un utilizator de Windows si de cel putin 3 ani vreau sa trec la o versiune de Linux. In momentul asta utilizez Elementary OS Luna impreuna cu Windows 8. Mi-ai putea da un sfat in alegerea unei versiuni stabile si cu cat mai multe programe/aplicatii? Ubuntu din cate stiu era cel mai reusit. Mulumesc.

  Reply
  • Salut. Pai ai putea incerca Ubuntu 12.04, asta pana in aprilie anul viitor cand apare 14.04. Eu rulez acum 13.10, dar mai intampin unele probleme. Aplicatii sunt destule, dar iti poti instala cu miile din Ubuntu Software center sau ppa-uri. De asemenea, poti incerca si Linux mint cu interfata cinnamon sau mate. Aplicatiile sunt aceleasi ca si pt ubuntu. Unul din cele mai stabile sisteme pe care le-am testat a fost Linux Mint Debian Edition si despre care am scris si un articol pe aici, dar are si el minusurile sale.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.