Cateva cuvinte despre Ubuntu 13.04 – galerie foto

23 April 2013

N-am mai rezistat tentatiei si am decis sa instalez Ubuntu 13.04 chiar in aceasta noapte. Am citit foarte multe articole interesante despre aceasta noua versiune si asteptam cu nerabdare data lansarii oficiale pentru a instala si eu ultimul Ubuntu. In mod normal, pe 25 aprilie Ubuntu 13.04 se va lansa oficial.

Ubuntu 13.04 beta2 circula de ceva zile pe internet, asa ca nu mi-a fost greu sa-l descarc. Vorbind cu cineva pe Google+ zilele trecute, i-am spus ca astept cu nerabdare data lansarii pentru a instala sistemul de operare, dar a reusit sa ma convinga sa nu mai astept pana atunci. In orice caz, acea data este doar pentru “party time”. Tot ce a fost de lucrat la Ubuntu, a fost finalizat de ceva vreme, doar ca apar imbunatatiri zilnice pe care le putem actualiza cu ajutorul comenzilor “sudo apt-get update” si ” sudo apt-get upgrade”. Cui nu-i place terminalul, exista si aplicatie cu interfata grafica pentru actualizarea sistemului. Aceasta se numeste Software Updater.

Am avut si o tentativa de 2 sau 3 zile in care am incercat sa ma obisnuiesc cu Ubuntu 12.10, dar nu a existat o conexiune intre mine si el. Nu mi-a placut aproape deloc, mai ales ca din cauza lui mi-am formatat intreg hard disk-ul. Pe aceasta cale, ii multumesc lui testdisk ca exista. Probabil acea intamplare nefericita a facut ca eu si 12.10 sa nu ne intelegem. In orice caz, cand am aflat ca va aparea versiunea 13.04, am revenit la Ubuntu 12.04 si am asteptat seara aceasta.

Daca vreti sa stiti daca exista sau nu diferente majore intre 12.04 si 13.04, atunci sa stiti ca da. Exista diferente majore. Cel putin asa le vad eu. In primul rand, Ubuntu 13.04 este ceva mai rapid. Asta imi da impresia dupa cateva ore de rulare. Recunosc ca n-am instalat mare lucru in el. Voi vedea dupa 2 sau 3 saptamani cum se comporta. Sper sa se tina tare. [adsense float=”center”]

desktop 13 04

Interfata default cu care vine Ubuntu 13.04 – Unity, este mult mai imbunatatita decat precedentele. O parte din iconite sunt modificate, si arata chiar foarte ok. Nautilus se dechide foarte repede, si arata mult mai interesant decat in editiile precedente. Un plus a fost adaugat si pentru Empathy. Iconita Ubuntu One apare si in system tray, coltul din dreapta sus. Meniul din dreapta sus – colt, este destul de schimbat. Butoanele pentru restart, shut down, log out, sunt foarte diferite dar interesante. Ubuntu Software Center mi se incarca foarte repede. Sa nu uit, avem preinstalat LibreOffice 4.0.2.2.

dash 13 04

nautilus 13 04

shut down si restart 13 04

Iconita de pe bara Unity cu ajutorul caruia comutam intre spatiile de lucru, nu apare la locul ei in mod default, dar o putem activa in felul urmator: Click dreapta pe desktop – Change Desktop Backgound – Tabul Behavior – si bifam Enable workspaces.

activare spatii de lucru 13 04

Sunt si alte lucruri adaugate in Ubuntu 13.04, dar inca nu le-am descoperit pe toate. Momentan, sunt foarte multumit de decizia aleasa de mine. In cazul in care voi mai descoperii noi lucruri, probabil voi reactualiza acest articol, sau voi scrie altul.

De retinut, Ubuntu 13.04 Raring Ringtail are suport pana in Ianuarie 2014, 12.10 Quantal Quetzal are suport pana in Aprilie 2014, iar Ubuntu 12.04 LTS Precise Pangolin are suport pana in aprilie 2017. Aceste date sunt de luat in semana, in cazul incare doriti sa intalati una din aceste versiuni, sau vreti sa renuntati la versiunea pe termen lung 12.04 LTS. Eu sunt genul de utilizator care reinstaleaza sistemul de operare de aproximativ 3, 4 ori pe an. Asa ca eu nu-mi fac griji.

3 Comments

 • Vladimir BUSTAN 17 May 2013 at 11:44 am

  Neatentia costa (mult!). La mesajul lui Softupdater am raspuns cu da, fara sa il citesc atent. Mi-a facut upgrade la 13.04 pe x64. Pina aici nimic grav.
  La repornire, nu mai am Launcher si, ce-i mai grav nici terminal (alt+F2 nu da niciun semn). Ah, sa nu uit, nici meniul din dreapta sus, nu stiu cum ilcheama, nu mai exista, deci pot opri sau restarta numai cu butonul power.In rest, bine mesci, tot desktop-ul (poate putin reasezat). Am facut o repornire cu gnome si se pare ca si aplicatiile instalate au scapat, insa as prefera-o pe cea de la ubuntu.

 • iMadalin 23 April 2013 at 7:10 am

  Diferentele de viteza se observa mai ales pe platformele x86_64 decat anticul x86.

  Din cele mentionate de tine mai sus, optimizarile de compilare au dus pana la 30-40% utilizare mai putina de ram si in multe aplicatii, versiunile curente bine optimizate, au adus pana la 60% bonus in viteza mai ales ca in open source se fac optimizari pentru platformele pe 64 biti.

  Pentru cei cu placi video nVidia (seriile recente, de la GT210 in sus) vor fi multumiti de performante mult mai bune cu driverele proprietare (got steam? :D )

  • Alexandru Ionut 23 April 2013 at 7:27 am

   Eu am pe x64. Chromium zboara. Dupa ce dau click pe el, aproape instant se deschide si se incarca pagina cu taburile, tinand cont ca sunt si pe wifi. Merge super bine, porneste de doua ori mai rapid decat 12.04, dar inca nu l-am umplut de aplicatii. Sper sa se mentina asa. Ramane de vazut, oricum o sa revin cu inca un articol despre 13.04, dar sa mai treaca o perioda.

   Multumesc de feedback.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.