Care e diferenta intre distributiile Linux

Nu sunt singurul care incearca sa faca cat mai cunoscuta platforma de operare Linux. Stiu sigur ca sunt unul dintre cei mai mici care fac acest lucru, dar incerc atat cat pot, sa fac cat mai cunoscuta aceasta platforma gratuita. Am si reusit de cateva ori pana acum. Sper sa am noroc in continuare.

Totusi, exista ceva ciudat. Spun multor prieteni, “de ce nu treci pe Linux?”, iar cand reusesc sa conving pe cineva, si e gata sa fie implicat in aceasta schimbare, îi recomand Ubuntu, Linux Mint, Zorin, sau alte distributii Linux. De ce la inceput ii recomand Linux, iar apoi ii recomand Ubuntu, Mint, etc? Care e diferenta intre toate aceste distributii? Totusi fac parte din aceeasi familie.

Kernelul

Atat timp cat toate distributiile sunt considerate a fi Linux, asta inseamna ca exista cel putin un lucru pe care ele le au in comun, iar acela ar putea fi kernelul. Acesta este inima sistemului de operare – reprezinta o punte de legatura intre software-ul si hardware-ul utilizat. Este foarte important sa pastram kernelul actualizat. El include un numar foarte mare de drivere care ofera suport pentru diferite tipuri de hardware.

Tehnologia sistemului

Cand incepem sa vorbim despre orice altceva in afara de kernelul Linux-ului, lucrurile incep sa se schimbe. In mod normal, liderii distributiilor (baietii aceia destepti care au creat si inca intretin sistemul de operare default – asta pana sa ajunga sa fie modificat de fiecare utilizator in parte) aleg ce tip de software sa includa sistemul de operare. Sa dau un exemplu foarte simplu, in Ubuntu nu avem Gimp preinstalat. Daca am nevoie de el, merg si il instalez din Ubuntu Software Center. In schimb, in Linux Mint Debian Edition, Gimp vine preinstalat. Dar poate diferi multe alte aplicatii: player-ul audio, editorul de text, player-ul video, browser-ul etc.[adsense float=”center”]

Interfata – mediul de lucru

Unele distributii pot diferi doar prin interfata default pe care o folosesc. Ubuntu foloseste Unity, Kubuntu foloseste KDE, Xubuntu foloseste Xfce, Lubuntu foloseste LXDE etc. Toate fiind derivate din Ubuntu. In schimb, pentru Linux Mint, baza ar fi compatibila cu Ubuntu, dar acesta vine cu propriul set de aplicatii, si cu o interfata proprie.

Obiectivul – scopul

Aproape fiecare distributie Linux are un obiectiv oarecum diferit. Cel putin asa cred eu. Scopul sistemului de operare poate varia. De exemplu, Debian vrea sa fie o distributie foarte stabila datorita utilizarii versiunilor software ceva mai vechi. Utilizand Debian, nu vom aveam la dispozitie ultimele versiuni ale programelor. Asta nu inseamna ca nu putem sa le instalam, dar riscam sa diminuam stabilitatea sitemului. Ubuntu si Linux Mint sunt distributii usor de inteles, menite sa faca trecerea utilizatorilor Windows pe Linux, cat mai usoara.

In schimb, Fedora exista pentru a pune la dispozitie ultimele versiuni ale aplicatiilor. In general, aceasta distributie este preferata dezvoltatorilor software.

Concluzie

Inainte de a trece pe Linux, trebuie sa aflam ce anume ni se potriveste. Care distriburie ne poate multumi, si ce vrem noi de la ea. Alegand o distributie incompatibila cu cerintele noastre, ajungem sa revenim la vechiul sistem de operare, si sa aruncam cu noroi in diverse persoane care incearca sa promoveze ceea ce noi am incercat si n-am reusit sa ne adaptam. Si ne mai intrebam de ce atatea discutii contradictorii intre “fanii” Linux-ului si Windows-ului? Personal, eu sunt prieten si cu Windows-ul, si cu Linux-ul.

Cu toate acestea, merita sa promovam Linux, si va spun si de ce. Microsoft, compania din spatele sistemului de operare Windows, este foarte bogata. Isi fac reclama pe bani. In schimb, Linux este gratuit. Nu are un buget care ar fi destinat sa ajute la promovare. Linux se bazeaza pe comunitate, si ne ajuta fara sa ne ceara vreun ban. Noi de ce sa nu-i intindem o mana?

Voi ati incerca Linux, sau deja rulati o anume distributie?

Ultima actualizare 12 November 2023 by Alexandru Ionut

13 thoughts on “Care e diferenta intre distributiile Linux”

    • 12.04 e stabil. Pana la 14.04, nu este recomandata trecerea la 12.10 sau 13.04. Eu le-am avut pe amandoua. 12.10 a fost praf, iar 13.04 merge ok doar ca in cateva luni o sa iasa 13.10, iar suportul pentru 13.04 o sa inceteze..
      Nu e mai bun pentru programare, Fedora?

  1. Știu sau cel puțin atâta știu, că ai folosit/testat Ubuntu și distribuție bazate pe Ubuntu, acuma ai Linux Mint Debian.

    Eu îți recomand să testezi și alte distribuții care nu sunt bazate pe Ubuntu sau Debian, cum ar fi Manjaro, Calculate sau Sabayon. Sunt sigur că vei surpins.

    Reply
    • Da, intr-adevar, am avut Ubuntu 11.10, 12.04 (ca princilal, de cand a aparut, pana acum 2 luni), 12.10 (3 zile :D), 13.04, acum LMDE.

      Am sa le incerc si pe acelea, dar sa vad cand imi fac curaj si timp. Multumesc de comentariu si de recomandari.

    • Sau pe un HDD extern poate reusesc.. am facut rost de un 2.5 120 Gb. Sa-i cumpar un rack pe usb 3.0. Virtualbox pe celalalt laptop, nu prea mergea ok. Acum sa vad cum merge pe Lenovo asta de-l folosesc acum. E mai nou si are placa video mai performanta. Inainte aveam ceva probleme cu grafica..

    • Gentoo este frumos și foarte rapid. Dar instalarea lui se face numai din comenzii și se instalează doar ce vrei tu, nu ca la Ubuntu, Linux Mint, Sabayon și exemplele pot continua.

    • Mi-a zis Stoian. Presupun ca sunt multe comenzi… am inteles ca dureaza ceva instalarea..

    • Acuma depinde de performanța calculatorului.
      Dar în general durează mai mult ca la Ubuntu și alte distribuții.

      Durează pentru că Gentoo se folosește de sursele aplicațiile și pe compilează. Celelalte distribuții se folosesc de fișiere binare (semi instalate) plus de acele aplicații cum este la ubuntu “apt-get”.

  2. Și eu am testat multe distribuții de GNU+Linux și momentan am rămas pe Linux Mint 14 XFCE. Am ales acestă distribuție deoarece am cea mai bună redare video HD cu laptopul meu.

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.