Cum verificam spatiul hard disk-ului cu Baobab in Ubuntu

Pastrarea sub observatie atenta a hard disk-ului este foarte importanta mai ales in zilele de astazi cand exista o mare cantitate de informatii. Uitandu-te uneori asupra fisierelor si programelor personale, vei fi surprins de cat spatiu ocupa acestea pe hdd. Baobab este un software GUI care analizeaza utilizarea disk-ului.

Instalare

Daca utilizati Ubuntu, aplicatia este deja prezenta in sistemul de operare. In cazul in care, printr-o minune, acesta nu este prezent in sistemul tau atunci nu ramane decat sa scrii codul urmator in terminal:

sudo apt-get install gnome-utils

Utilizare

Acum ca Baobab este deja instalat in sistemul de operare, trebuie doar sa il lansezi fara nici o alta configurare suplimentara. Exista patru metode distincte de utilizar: analizarea directorului home, fisierele sistemului, dosare particulare si chiar foldere de pe retea.

Poti alege intre doua metode de prezentare grafica a utilizarii disk-ului: rings chart sau treemap chart. Aceste doua moduri de reprezentare va permite sa vizualizati eficient dimensiunea fiecarui fisier. Baobab scaneaza de asemenea, recursiv in fiecare dosar astfel incat in momentul in care dati click pe unul structura interna a acestuia va fi afisata si pe harta grafica.

Interfata programului este compus din 3 parti: partea de sus din care poti alege ce sa analizeze, partea din stanga este structura directoarelor iar partea din dreapta este reprezentarea grafica.

De asemenea aveti posibilitatea expandarii sau restrangerii fiecarui folder din structura directoarelor din meniul Edit.

Legat de funciile de analiza, utilizarea lor este foarte simpla. Selectati optiunea dorita si apoi scanarea va incepe in mod automat. Singurul caz in care aceasta scanare nu va incepe automat este atunci cand selectati sa analizeze un anumit dosar sau un folder de pe retea. Primul este, de asemenea, foarte simplu si trebuie doar sa selectati dosarul tinta. In cazul in care alegeti sa scanati un folder de pe retea, este ceva mai interesant. Intr-adevar, Baobab suporta o multime de protocoale pe care le poti utiliza pentru a scana un folder aflat la distanta: ssh, FTP (deschis si securizat), WebDav (HTTP si HTTPS) si chiar URL personalizate. Fiecare dintre acestea necesita parametrii standard cum ar fi serverul, portul, numele de utilizator, parola etc. Dupa ce ati trecut de acea etapa, programul se va comporta ca si in cazul celorlalte 3 optiuni.

In cele din urma, la Preferinte aveti posibilitatea alegerii dispozitivelor pe care sunt stocate fisiere. Acest lucru poate devenii extrem de util atunci cand utilizezi LVM (logical volume manager) si doresti o analiza specifica a unora dintre ele.

Concluzie

Baobab este instrument foarte simplu dar destul de puternic. Acesta este foarte practic, usor de folosit si care la un moment dat o sa va fie de folos. Acesta scaneaza hard disk-ul foarte rapid iar rezultatul va fi afisat in cateva momente.

Scriind acest articol am gasit pe internet si o alternativa pentru Windows a acestui program. Acesta este creat de catre o universitate din Eindhoven si este disponibil gratuit. Daca doriti mai multe detatii cat si descarcarea programului o puteti face accesand link-ul Technische Universiteit Eindhoven.

Etichete: program de verificat si analizat spatiul ocupat de pe hard disk in Ubuntu

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.