Cum afisam toate aplicatiile startup din Ubuntu

30 June 2014

Daca utilizam Ubuntu si dorim sa accesam instrumentul “Startup Appliations Preferences” care ne ajuta sa gestionam toate aplicatiile care pornesc odata cu lansarea sistemului de operare, vom constata ca nu toate elementele apar in lista. O parte din aplicatiile care sunt lansate odata cu pornirea calculatorului sunt ascunse. Nu stiu exact de ce, dar banuiesc ca din motive de securitate.

Fiind o persoana preocupata de optimizarea sistemului de operare, e important pentru mine sa am acces si sa cunosc toate aplicatiile lansate odata cu el. O parte din acestea pot fi total inutile pentru mine, asa ca de ce le-as lasa sa ruleze, consumand astfel memorie RAM si ingreunand oarecum rularea optima a sistemului. Dupa cum bine stiti, un numar mare de aplicatii care sunt lansate la Startup incetinesc deschiderea aplicatiilor esentiale fiecarui utilizator in parte. In loc sa rulez browser-ul de net in 5-6 secunde dupa ce am acces la spatiul de lucru, va trebui sa astept 30 de secunde pana vor fi incarcate toate aplicatiile startup.

Daca am scris aici despre dezactivarea aplicatiilor de la startup in Windows 7, iar pentru Windows 8.1 nu-i mare diferenta, astazi va voi prezenta pe scurt cum putem afisa si gestiona toate programele de la startup in Ubuntu. Procedeul este simplu:

1. prima data trebuie sa accesam terminalul. Fie il cautam in meniul Dash, fie apasam CTRL + ALT + T.

2. introducem urmatoarea comanda interminal urmata de apasarea tastei Enter

sudo sed –i ‘s/NoDisplay=true/NoDisplay=false/g’ /etc/xdg/autostart/*.desktop

– ni se va cere parola de utilizator pe care o vom introduce in mod obligatoriu, iar apoi apasam Enter
– putem inchide terminalul

4. accesam Startup Applications Preferences pe care-l vom gasi in meniul Dash.

Daca inainte de a introduce comanda respectiva in terminal am verificat deja acest instrument de gestionare a aplicatiilor lansate la startup, acum vom observa ca lista a crescut semnificativ.

aplicatii ascunse startup ubuntu

Daca dorim sa dezactivam o anumita aplicatie pentru a nu mai fi lansata odata cu sistemul de operare, atunci debifam caseta din dreptul acesteia. O putem reactiva oricand prin simpla bifare a casetei.

Pentru a elimina posibilitatea de a accesa toate aplicatiile de la startup in Ubuntu si a reduce lista la modul initial, atunci vom introduce urmatoarea comanda in terminal:

sudo sed –i ‘s/NoDisplay=false/NoDisplay=true/g’ /etc/xdg/autostart/*.desktop

Aceasta comanda anuleaza modificarile aduse de introducerea primei comenzi.

3 Comments

 • Bucur 15 July 2014 at 9:42 pm

  Imi plac toate articolele astea despre Ubuntu. Multe informatii utile.

  • Alexandru Ionut 15 July 2014 at 10:17 pm

   Ms. Macar tu nu ma injuri cum o fac altii, ci apreciezi timpul meu pierdut. Unii nu inteleg ca eu vreau doar sa promovez ceva si sa ajut persoanele care nu se pricep asa bine, si nu scriu pentru cei avansati si cu cunostinte vaste legate de IT. :D

  • dan 26 November 2014 at 3:11 pm

   sed: -e expression #1, char 1: unknown command: `�’
   Asa e la toate “sudo” – urile tale!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.