Cum vedem activitatea sistemului în Ubuntu 13.10 cu Ranwhen

Ranwhen este un script realizat în Python care afișează cu ajutorul terminalului, informații în legătură cu activitatea sistemului afișată sub forma unei histograme. Mai exact, afișează perioada când calculatorul a fost utilizat, cu ajutorul terminalului.

Acest utilitar afișează informații referitoare la timpul de funcționare, media zilnică, perioada de timp, dar și multe alte informații legate de activitatea sistemului de operare, toate acestea într-un mod interactiv, zic eu.

În afara textului care detaliază istoricul utilizării sistemului de operare, Ranwhen vine și cu anumite efecte vizuale, utilizând și iconițe care simbolizează (soarele, luna) și bare colorate care reprezintă intervalul de activitate a calculatorului în funcție de ore și zile.

Instalarea instrumentului Ranwhen în Ubuntu este foarte simplă:

  1. descărcăm această arhivă și o dezarhivăm
  2. copiem fișierul ”ranwhen.py” din folderul ranwhen-master pe care l-am dezarhivat, și îl lipim în folderul Home.
  3. apoi, din folderul Home, căutăm fișierul ”.bashrc” și îl deschidem
  4. introducem ”./ranwhen.py” (fără ghilimele) la finalul fișierului ”.bashrc

PS: pentru a găsi fișierul .bashrc trebuie să apăsați Ctrl + H  în folderul Home pentru a putea vedea toate fișierele ascunse ale sistemului.

Rezultatul este următorul:

ranwhen

După cum vedeți, în această lună am utilizat laptopul 163 de ore și 10 minute, cu o medie de 6 ore și 45 minute pe zi. Folosesc laptopul cel mai mult în intervalul de ore 18 – 24.  De asemenea, puteți vedea o activitate foarte mare în zilele de sâmbătă și duminică, rulând sistemul de operare între 12, 14 și 17 ore pe zi.  În restul zilelor, fiind la serviciu, laptopul este aprins după ora 18.

Mi se pare o chestie foarte interesantă să știm aceste detalii. Poate unora dintre voi le va prinde bine aceste date mai ales atunci când vreți să aflați anumite statistici legate de activitatea calculatorului și a sistemului de operare.

Atenție, acest utilitar va rula de fiecare dată când accesăm terminalul.

Ultuma actualizare 24 November 2013 by Alexandru Ionut

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.