5 avantaje (diferențe) Linux în comparație cu Windows 8

21 June 2012

Am devenit un mare fan LinuxGNU dupa ce am testat de curând Ubuntu 12.04.  Sincer, îmi place orice sistem de operare, orice e nou și care îmi oferă lucruri interesante de învățat și experimentat. În continuare, am creat o lista cu principalele diferente dintre platforme de operare, Linux/GNU si Windows. 

Personalizare

Mai mult ca sigur ati auzit, si probabil ati si observat eliminarea meniului Start si inlocuirea acestuia cu interfata Start Screen din Windows 8. Practic, meniul principal al sistemului de operare a fost inlocuit cu un ecran gigant plin de pictograme care se actualizeaza in mod dinamic.

Linux, pe de alta parte, este vorba doar de alegerea distributiei. Linux  ofera utilizatorilor libertate mult mai mare din punct de vedere a interfetei de utilizare. Puteti opta pentru un ecran plin de widget-uri sau un mediu desktop traditional cu programe si un meniu principal similar cu cel din Windows. Puteti face ca distributia Linux pe care ati ales-o sa arate ca sistemul de operare Windows, daca asta doriti, demonstrand totodata flexibilitatea acesteia.

Programe gratuite

Linux ofera un depozit de programe de unde puteti descarca orice aplicatie doriti in mod gratuit. Aveti alternative pentru toate programele care le utilizati pe Windows, dar recunosc, uneori nu atat de complexe cu toate ca  fac fata nevoilor utilizatorilor, in conditiile in care acestea sunt gratuite.

Costul

Microsoft nu produce Windows gratuit. Pretul nu este o problema pentru foarte multi utilizatori.

In momentul in care cumparati un calculator sau laptop, acesta este „bagat pe gat” cu tot cu sistem de operare pre-instalat care face ca pretul sa fie cu mult mai mare decat fara sistem de operare.  In momentul cand cumparati un TV, acesta va este oferit cu tot cu canalele de televiziune? Nu, va alegeti singuri providerul. Pe Linux puteti face upgrade-uri minore sau majore gratuit.

Comunitatea

Acest aspect de multe ori este trecut cu vederea. Atunci cand utilizati Linux, un avantaj foarte mare este reprezentat de comunitate. Acestia iti vor sari in ajutor pentru absolut orice problema si iti vor explicat foarte detaliat orice neclaritate intalnita.

Personal, mi-am facut cativa prieteni din comunitatea Linux (Ubuntu), cu care pastrez legatura si care m-au ajutat foarte mult.

Stabilitatea

Stabilitatea Linux-ului depinde in mare masura de distributia si versiunea pe care o instalati. Hardware-ul utilizat, de asemenea este un factor important de stabilitate a sistemului. Linux ofera actualizari dese, deci nu o sa aveti probleme din acest punct de vedere.

Foarte multi o sa spuneti ca Linux nu este bun, nu este util sau mai stiu eu ce. Aud aceste vorbe foarte des si stiu din propria experienta. Pana sa il incerc, si eu afirmam asta, recunosc. Dar dupa ce l-am instalat, am ramas placut impresionat.

Cum ar fi sa testati acum o distributie Linux? V-as putea recomanda o multime. Instalati mai multe sisteme de operare pe calculator, nu aveti ce pierde. Puteti avea atat Linux, cat si Windows.

8 Comments

 • suditu catalin 30 September 2015 at 9:34 am

  as dori sa-mi propuneti un sistem bazat pe linux adaptat la urmatoarea configuratie: 32 gb ram, i74790k ,nvidia geforce gtx760 ( 2gb ram) ,corsair hidro 100 , 2 ssd – 120gb, 2 hdd 1tb ,bluray + dvd writer .Multumesc anticipat.

  • Alexandru Ionut 30 September 2015 at 2:03 pm

   De ai pune linux pe asa ceva? :) Oriucum, majoritatea distributiilor Linux sunt compatibile cu acea configuratie.

 • Iosif Bancioiu 19 July 2012 at 10:16 pm

  Poti incerca si Kubuntu

  • Alexandru Ionut 19 July 2012 at 10:20 pm

   de cateva zile nu mai am timp nici sa aprind calculatorul :)) poate cand o fi vreo sarbatoare sa stau acasa :D o sa incerc

 • Yamasha 19 July 2012 at 8:05 am

  Cred ca mai ok ar fi Xubuntu, merge mult mai bine.

 • Alexandru Bi-dam 24 June 2012 at 4:45 pm

  as vrea si eu o versiune de linux pentru un calculator vechi de 6 ani , cu 512 ram , procesor2800+ amd , 1,6 Ghz .

  • mystreet7 24 June 2012 at 4:48 pm

   incearca Ubuntu

   Cerinte minime
   Ubuntu va rula rezonabil pe un calculator având urmatoarele cerinte minime:

   Procesor Intel sau AMD x86 la 700 Mhz
   384 RAM
   Spatiu pe disc 8GB
   Cu toate acestea s-ar putea ca unele efecte vizuale sa nu ruleze în parametrii normali, dar acestea se pot dezactiva fara a afecta functionalitatea sistemului.

   Cerinte recomandate

   Ubuntu va rula foarte bine pe orice calculator având un procesor pe 64 biti.
   Procesor Intel sau AMD la 1200 Mhz
   512 RAM
   Spatiu pe disc 8GB
   O placa video cu accelerare 3D

 • DeviceBox 21 June 2012 at 12:06 pm

  Am trecut complet pe Mandriva, si nu-mi pare rau.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.