Am devenit un mare fan LinuxGNU dupa ce am testat de curând Ubuntu 12.04. Sincer, îmi place orice sistem de operare, orice e nou și care îmi oferă lucruri interesante de învățat și experimentat. În continuare, am creat o lista cu principalele diferente dintre platforme de operare, Linux/GNU si Windows.
Personalizare
Mai mult ca sigur ati auzit, si probabil ati si observat eliminarea meniului Start si inlocuirea acestuia cu interfata Start Screen din Windows 8. Practic, meniul principal al sistemului de operare a fost inlocuit cu un ecran gigant plin de pictograme care se actualizeaza in mod dinamic.
Linux, pe de alta parte, este vorba doar de alegerea distributiei. Linux ofera utilizatorilor libertate mult mai mare din punct de vedere a interfetei de utilizare. Puteti opta pentru un ecran plin de widget-uri sau un mediu desktop traditional cu programe si un meniu principal similar cu cel din Windows. Puteti face ca distributia Linux pe care ati ales-o sa arate ca sistemul de operare Windows, daca asta doriti, demonstrand totodata flexibilitatea acesteia.
Programe gratuite
Linux ofera un depozit de programe de unde puteti descarca orice aplicatie doriti in mod gratuit. Aveti alternative pentru toate programele care le utilizati pe Windows, dar recunosc, uneori nu atat de complexe cu toate ca fac fata nevoilor utilizatorilor, in conditiile in care acestea sunt gratuite.
Costul
Microsoft nu produce Windows gratuit. Pretul nu este o problema pentru foarte multi utilizatori.
In momentul in care cumparati un calculator sau laptop, acesta este „bagat pe gat” cu tot cu sistem de operare pre-instalat care face ca pretul sa fie cu mult mai mare decat fara sistem de operare. In momentul cand cumparati un TV, acesta va este oferit cu tot cu canalele de televiziune? Nu, va alegeti singuri providerul. Pe Linux puteti face upgrade-uri minore sau majore gratuit.
Comunitatea
Acest aspect de multe ori este trecut cu vederea. Atunci cand utilizati Linux, un avantaj foarte mare este reprezentat de comunitate. Acestia iti vor sari in ajutor pentru absolut orice problema si iti vor explicat foarte detaliat orice neclaritate intalnita.
Personal, mi-am facut cativa prieteni din comunitatea Linux (Ubuntu), cu care pastrez legatura si care m-au ajutat foarte mult.
Stabilitatea
Stabilitatea Linux-ului depinde in mare masura de distributia si versiunea pe care o instalati. Hardware-ul utilizat, de asemenea este un factor important de stabilitate a sistemului. Linux ofera actualizari dese, deci nu o sa aveti probleme din acest punct de vedere.
Foarte multi o sa spuneti ca Linux nu este bun, nu este util sau mai stiu eu ce. Aud aceste vorbe foarte des si stiu din propria experienta. Pana sa il incerc, si eu afirmam asta, recunosc. Dar dupa ce l-am instalat, am ramas placut impresionat.
Cum ar fi sa testati acum o distributie Linux? V-as putea recomanda o multime. Instalati mai multe sisteme de operare pe calculator, nu aveti ce pierde. Puteti avea atat Linux, cat si Windows.
Ultima actualizare 8 March 2015 by Alexandru Ionut
Am trecut complet pe Mandriva, si nu-mi pare rau.
as vrea si eu o versiune de linux pentru un calculator vechi de 6 ani , cu 512 ram , procesor2800+ amd , 1,6 Ghz .
incearca Ubuntu
Cerinte minime
Ubuntu va rula rezonabil pe un calculator având urmatoarele cerinte minime:
Procesor Intel sau AMD x86 la 700 Mhz
384 RAM
Spatiu pe disc 8GB
Cu toate acestea s-ar putea ca unele efecte vizuale sa nu ruleze în parametrii normali, dar acestea se pot dezactiva fara a afecta functionalitatea sistemului.
Cerinte recomandate
Ubuntu va rula foarte bine pe orice calculator având un procesor pe 64 biti.
Procesor Intel sau AMD la 1200 Mhz
512 RAM
Spatiu pe disc 8GB
O placa video cu accelerare 3D
Cred ca mai ok ar fi Xubuntu, merge mult mai bine.
Poti incerca si Kubuntu
de cateva zile nu mai am timp nici sa aprind calculatorul :)) poate cand o fi vreo sarbatoare sa stau acasa :D o sa incerc
as dori sa-mi propuneti un sistem bazat pe linux adaptat la urmatoarea configuratie: 32 gb ram, i74790k ,nvidia geforce gtx760 ( 2gb ram) ,corsair hidro 100 , 2 ssd – 120gb, 2 hdd 1tb ,bluray + dvd writer .Multumesc anticipat.
De ai pune linux pe asa ceva? :) Oriucum, majoritatea distributiilor Linux sunt compatibile cu acea configuratie.
As doriii sa stiu ce variantâ de linux sa instalez pr un laptup cu procesor intel i25( 2coruri) 4gb ram 2,27ghz ssd250gb nu am mai utilizat pina acum nimic de la linux
ubuntu, linux mint, orice gasesti si iti place, dar astea ar fi cele mai usor de folosit. Ubuntu este extrem de popular si ai mii de aplicatii si tot ce vrei. il poti customiza sa arate cum vrei
lntel i5
E adevarat ce se spune ca daca vrei sa formatezi un hdd sau ssdpe care a fost instalat linux acesta nu se formateaza complet?
nu e adevarat, se formateaza complet.