Cum recuperam de pe un server X avariat sau blocat in Linux

X server  este programul care ruleaza spatiul de lucru grafic al interfetei sistemului dumneavoastra Linux. Daca se avariaza, veti pierde toata munca nesalvata in cadrul programelor grafice, dar puteti reporni X server  fara a reporni computerul.

Avariile in cadrul X server pot fi cauzate de bug-uri ale driverelor grafice – AMD sau NVIDIA, de exemplu – problemele de hardware, sau de alte bug-uri software.

Ctrl + Alt + Backspace

Comanda rapida The Ctrl+Alt+Backspace permite repornirea X server pe Linux. Cu toate acestea, dupa multe plangeri – in special de la noii utilizatori de Linux care au tastat accidental aceasta combinatie de taste si au pierdut toata munca lor – aceasta comanda rapida a fost dezactivata in mod implicit. Pentru a o activa pe Ubuntu, Fedora, sau orice alta distributie care utilizeaza un desktop GNOME puteti folosi utilitarul Keyboard Layout.

Faceti clic pe butonul Optiuni si bifati casuta din dreptul Control + Alt + Backspace situata sub Key sequence to kill the X server .

blank

Dupa ce este activat, aveti posibilitatea sa apasati Ctrl + Alt + Backspace pentru a reporni imediat X server. Cu toate acestea, aceasta comanda rapida este implementata de catre X server si poate sa nu functioneze in cazul in care acesta se blocheaza in anumite moduri.

Comutarea consolelor virtuale

Aveti posibilitatea sa utilizati combinatia de taste Ctrl + Alt + F1 (si alte taste F-utilizate pentru comenzi rapide de la tastatura) pentru a comuta  de la X server la o alta consola virtuala. (combinatia de taste Ctrl + Alt + F7, de obicei, te duce inapoi la X server – tasta F exacta depinde de distributia Linux.)

Dupa apasarea combinatiei de taste, va puteti conecta la consola virtuala si executati comanda corespunzatoare pentru a reporni X server .Comanda de care veti avea nevoie depinde de managerul de afisare pe care il utilizati. Pe Ubuntu, care foloseste managerul de afisare LightDM, utilizati urmatoarea comanda:    sudo service lightdm restart

blank

SSH (Secure Shell) in computer

Daca nu puteti opri local X server, puteti sa-l opriti prin intermediul retelei. Presupunand ca aveti un server SSH configurat si functioneaza pe sistemul dumneavoastra Linux, puteti sa va conectati la un alt calculator si rulati comanda corespunzatoare pentru a reporni X server. Doar inregistrativa prin intermediul SSH pentru a accesa o consola de la distanta si de a folosi comanda corespunzatoare pentru a reporni managerul de afisare – pe Ubuntu, aveti disponibila urmatoarea comanda: sudo service lightdm restart (afisata in imaginea de mai jos)

blank

Utilizati “tasta magica” SysRq

Presupunand ca doriti sa opriti X server in mod local – nu prin intermediul retelei – sistemul dumneavoastra poate nu raspunde la apasarea tastelor, inclusiv combinatia de taste Ctrl + Alt + F1 . Aceasta se poate intampla deoarece X server a preluat controlul tastaturii. Pentru a prelua controlul de la de la X server, folositi urmatoarea combinatie de taste: Alt + SysRq + R

Dupa ce aveti control asupra lui, puteti incerca sa apasati combinatia de taste Ctrl + Alt + F1 pentru a accesa o consola virtuala. Puteti folosi, de asemenea, combinatia de taste Alt + SysRq + K , care opreste toate programele din consola dumneavoastra virtuala curenta, inclusiv X server.

Daca doriti sa reporniti computerul, puteti utiliza, de asemenea, SysRq pentru a reporni normal sistemul.

Ultuma actualizare 8 June 2013 by Alexandru Ionut

3 thoughts on “Cum recuperam de pe un server X avariat sau blocat in Linux”

 1. bai man, cum dracu fac frate sa opresc X-ul ca nu merge deloc, eu am procedat asa ca vreau sa-mi instalez un driver care l-am descarcat ca in Aditional drivers nu mi-l arata si l-am luat separat de pe net:
  cd Downloads
  chmod +x NVIDIA-Linux-x86-96.43.18-pkg1.run
  sudo sh NVIDIA-Linux-x86-96.43.18-pkg1.run
  ./NVIDIA

  apoi zice ca despacheteaza arhiva si dupa care imi spune sa inchid server X. Pe un forum am gasit ca zice sa dau: CTRL + ALT + F1. Dau combinatia de taste si ma scoate din interfata, apoi imi zice sa ma loghez, username si pass, dar acolo ce naiba sa fac?
  De 5h mi-am omorat nervii cu rahatu asta de server X.

  Reply
 2. Acolo e descris modul de recuperare X, al meu nu e stricat, doar ca trbuie sa instalez un driver si-mi spune sa inchid X server window si sa folosesc comenzile, dar lasa, poate m-oi descurca eu.

  Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.