17 linii de comandă pentru a monitoriza performanța Linux-ului

În acest articol am să prezint 17 linii de comandă pe care le vom introduce în terminal și cu ajutorul cărora putem monitoriza activitatea și performanța sistemului de operare bazat pe platforma Linux. Comenzile pot fi folositoare oricărui utilizator care dorește să monitorizeze performanța hardware, procesele care rulează, performanța conexiunii la internet și multe altele.

După cum am scris mai sus, aceste comenzi funcționează pentru orice sistem de operare bazat pe platforma Linux. Indiferent dacă rulați Ubuntu, Mint, openSuse, Debian, și multe alte sisteme de operare derivate din Linux, comenzile de mai jos pot fi folosite fără nici o problemă.

1. top – monitorizează procesele sistemului de operare. Acesta afișează informații despre CPU, memoria folosită, memoria swap, dimensiunea cache și buffer, PID-ul proceselor, etc.

Pentru a lansa comanda, introducem ”top” în terminal.

2. vmStat – statisticile memoriei virtuale. Comanda afișează statistici despre memoria virtuală, kernel, hard disk, procesele sistemului, activitatea CPU etc. În mod implicit, comanda ”vmstat” nu este disponibilă, ci trebuie să instalăm un pachet numit ”sysstat” care include și programul vmstat. După ce instalăm pachetul respectiv, introducem în terminal comanda ”vmstat”.

3. lsof – listeaza fișierele și procesele deschise. Programul poate fi lansat prin introducerea comenzii ”lsof” în terminal.

4. tcdump – analizează pachetele de rețea.

5. netstat – afișează statisticile rețelei – pachetele care intră și care ies.

6. htop – monitorizează procesele sistemului de operare. Acesta se aseamănă cu ”top” dar oferă și alte chestii printre care o interfață mai prietenoasă, scurtături din taste etc. Htop este third-party și nu vine inclus în sistemul de operare. va trebui să-l instalăm individual.

7. iotop – minitorizează activitatea hard disk-ului și proceselor. Întroducem ”iotop” în terminal.

8. iostat – afișează statistici în legătură cu intrările și ieșirile pe diferite dispozitive de sticare.

9. IPTraf – monitorizează în timp real IP-urile de pe rețea.

10. psacct sau acct – monitorizează activitatea utilizatorilor sistemului.

11. monit – monitorizează procesele și serviciile sistemului de operare. Îl instalăm cu aceasă comandă în Ubuntu, Mint, Debian: ”sudo apt-get install monit” iar în RedHat/CentOS/Fedora cu ”yum install monit”.

12. NetHogs – monitorizează fiecare proces al rețelei în timp real

13. iftop – monitorizează banda rețelei.

14. monitorix – monitorizează sistemul și rețeaua.

Monitorix-Monitoring-592x450

15. arpwatch – statistici despre activitatea și banda de internet

16. suricata – monitorizează securitatea rețelei.

17. vnstat PHP – monitorizează banda de internet. Oferă rapoarte despre traficul de intrare și ieșire pe ore, zile, luni, și full.

Ultuma actualizare 6 September 2013 by Alexandru Ionut

3 thoughts on “17 linii de comandă pentru a monitoriza performanța Linux-ului”

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.