Cum modificam viteza de derulare a paginilor in Firefox Mozilla

Daca nu suntem multumiti de viteza de derulare a paginilor web in Firefox, exista o cale rapida si usoara pentru a schimba viteza de scroll fara a modifica setarile mouse-ului din sistemul de operare. Pasii de mai jos sunt usor de executat, dar este putin diferit in functie de sistemul operare si implica modificari in about:config.

In Linux (metoda este testata in Ubuntu) si Mac:

1. Lansam Mozilla Firefox si introducem in bara de adrese umatorul cod: “about:config“.

2. Va fi lansata o noua fereastra, iar bara de cautare introducem urmatorul cod:

mousewheel.min_line_scroll_amount

3. dam dublu click pe elementul afisat si modificam valoarea de la 5 la 60

firefox-mousewheel-scroll-speed


Daca ni se pare 60 prea rapid sau prea lent, atunci parcurgem aceeasi pasi si modificam la o valoare care sa ne multumeasca.

4. Inchidem tabul “about:config” si incarcam o pagina web pentru a testa cum raspunde aceasta atunci cand o derulam.

Tutorialul de mai sus nu poate fi aplicat si in Windows acum poate fi aplicat si Firefox instalat pe sistemul de operare Windows, dar putem modifica “mousewheel.acceleration” (care poate fi aplicat si in Linux si Mac):

1. accesam din nou about:config.

2. In bara de cautare introducem urmatorul cod:

mousewheell.acceleration

Ar trebui sa apara doua elemente in lista:

firefox-mousewheel-acceleration

3. executam dublu click pe “mousewheel.acceleration.start” si modificam valoarea la 1 sau mai mult.

4. executam dublu click pe “mousewheel.acceleration.factor” si modificam valoarea in asa fel incat sa obtinem viteza dorita. Valoarea initiala este 10, asta insemnand ca viteza de derulare se va mari de 10 ori atunci cand accelerarea porneste.

Daca avem probleme cu rotita de scroll a mouse-ului, putem reseta pentru “mousewheel.acceleration.start” valoarea la “-1”.

Actualizare noiembrie 2023

Am instalat Firefox in Windows 10 si am verificat daca turorialul de mai sus inca este relevant. Drept urmare, datele de mai sus inca sunt valabile. Interfata Firefox s-a mai schimbat putin si e posibil ca nu toate elementele sa fie afisate fix ca mai sus, dar tot acolo vom ajunge cu rezultatul.

Ultuma actualizare 12 November 2023 by Alexandru Ionut

2 thoughts on “Cum modificam viteza de derulare a paginilor in Firefox Mozilla”

  1. Salutare tot eu pe aici am o alta problema cum pot modifica scrollu in ubuntu e prea rapid se deruleaza prea multe imagini deodata nu stiu ce poate sa mai fie am reusit sa instalez si placa video merge si config compiz totul ok decat doar problema asta o mai am si nu face asa doar in navigator face peste tot si daca ma uit la fisiere de muzica si la fotografii nu merge fluent sare!!!

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.