Cum securizam browser-ul de internet

22 September 2015

Indiferent daca folosim Google Chrome, Firefox, Edge sau orice alt browser pentru a naviga pe internet, va trebui sa luam o serie de masuri pentru a securiza la maxim, pe cat posibil, sesiunea de navigare.

Chiar daca utilizam un antivirus si alte aplicatii anti-malware, va trebui sa avem grija si de browser pentru a nu lasa loc atacurilor malware, accesarea site-urilor dubioase, phishing etc.

In continuare, va voi prezenta foarte pe scurt cateva lucruri de care ar trebui sa le facem pentru a securiza browser-ul de internet.

1. Actualizam tot timpul browser-ul. De preferat ar fi sa lasam activa setarea pentru actualizarea automata a acestuia. Asta inseamna sa nu folosim versiuni vechi alte browser-ului, ci sa instalam direct ultima versiune a acestuia, disponibila pe site-ul dezvoltatorului.

Acum ceva ani aveam o multime de programe pe CD-uri, pe care le instalam mereu dupa fiecare reinstalare a sistemului de operare. La un moment dat, tineam kit-urile de instalare ale browserelor preferate pe hard disk. Nu stiu de ce faceam asta. Acum instalez totul direct de pe site, alegand tot timpul ultima versiune posibila.

In orice caz, dezactivarea optiunii de auto-actualizare a browser-ului Chrome este destul de dificil de facut, cel putin in Windows. Prin urmare, daca nu intervine nici o alta eroare, ceea ce uneori e posibil, browser-ul se va actualiza automat. Nu acelasi lucru il putem spune daca utilizam Linux. Pentru a actualiza browser-ul, va trebui sa actualizam mereu managerul de pachete (sudo apt-get update, apoi sudo apt-get upgrade), fie folosim interfata grafica pentru actualizari.

2. Activarea plugin-urilor click-to-play. Reclamele de tip flash sau porcariile care porneau singure pe diverse site-uri, nu o vor mai face, decat daca dam click pe butonul play (redare) care va aparea pe acestea. Activand o astfel de optiune, paginile site-urilor se vor incarca putin mai repede si se va reduce din ciclurile de utilizare a procesorului, putandu-se simti o usoara imbunatatire a performantei bateriei, in cazul in care utilizam un laptop.

Aceasta optiune are foarte multe beneficii legate de securitate, acoperind intr-o oarecare masura gaurile care pot exista datorita plugin-urilor care pot rula in background.

Accesam chrome://settings/content, apoi cautam sectiunea Plugins, selectand apoi optiunea “let me choose when to run plugin content”.

click to play

3. Dezactivam plugin-urile inutile. Le dezactivam accesand “chrome://plugins”. Java este unui dintre plugin-urile cele mai periculoase. Microsoft Silverlight devine din ce in ce mai inutil, iar Flash din cate am tot citit pare ca se duce si el.

Cu toate astea, recomand celor care nu stiu ce fac, sa dezactiveze fara frica din extensiile inutile instalate cu voia sau fara voia lor. chrome://extensions/.

4. Utilizarea versiunii pe 64 biti a browser-ului. Daca utilizam un sistem de operare pe 64 biti, ar fi aiurea sa nu folosim si o versiune a browser-ului pe 64 biti. Chrome are sigur aceasta versiune pentru ca eu o folosesc. Edge e si el pe x64, insa Firefox mai lucreaza la asta, cel putin pentru versiunea stabila. De ce e mai securizat browser-ul pe 64 biti? Cititi despre ASLR.

5. Utilizarea unui program anti-exploit. Sunt doua mari optiuni aici: Microsoft EMET si Malwarebytes Anti-Exploit. Ambele-s gratuite.

6. Utilizam AdBlock sau orice alta extensie populara de blocare a blocurilor de reclame. Cu acest punct mi-am atras mai mult ca sigur o serie zdravana de injuraturi din parea multor bloggeri si webmasteri.

Recomand totusi sa excludeti blocarea reclamelor pe site-urile voastre preferate, astfel incat autorul articolelor sa aiba in continuare motivatia necesara pentru a dedica timp pretios scrierii articolelor pe care voi le cititi cu drag. Eu mi-am cam pierdut motivatia, insa nu renunt.

Atentie, extensiile AdBlock incetinesc putin browser-ul, dar ajuta la securizarea acestuia.

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.