UPDATE: cum si de ce sa scanam link-urile si site-urile suspecte inainte de accesare

18 December 2018

Dupa cum bine stiti, atacurile cibernetice sunt in crestere in fiecare zi. Cele mai multe dintre ele sunt propagate prin intermendiul link-urilor si paginilor web pe care le deschidem. Programele antivirus ne protejeaza doar pana la un anumit punct, fiecare dintre acestea avand anumite scapari. Inca nu exista un antivirus care sa ne protejeze 100%, indiferent cat de bun si scump este. De aceea este foarte important sa scanam link-urile suspecte inainte de a da click. 

Cei care scriu codurile malware sunt tot timpul cu un pas inaintea companiilor care creaza programele de securitate. Din punctul meu de vedere, un antivirus nu are de unde sa stie inainte solutia perfecta pentru blocarea unui cod malware nou scris, pana cand acesta nu infecteaza cel putin un calculator. Odata descoperit, un cod malware este analizat de laboratoare speciale, care vor incerca lansarea cat mai rapida a unei solutii de  securitate care sa protejeze utilizatorii care inca nu au intrat in contact cu acel virus.

In cazul in care suspectam un link sau o adresa web ca ar contine malware, cel mai bine ar fi sa renuntam la acesarea acesteia. Insa, daca totusi decidem sa accesam adresa, recomandat ar fi sa o scanam inainte. Cum facem acest lucru? Accesand unul dintre intrumentele online de mai jos:

URLVoid este un serviciu destul de bun de scanare a link-ulor suspecte. Tot ce trebuie sa facem este sa intram pe site si sa scriem/inseram adresa URL a paginii de internet, iar acesta dupa ce va scana adresa respectiva, va afisa rezultatul obtinut.

Sucuri SiteCheck este un alt instrument de verificare a link-urilor, destul de ok, dar nu minunat. Acesta nu mai este capabil sa scaneze URL-urile scurte, redirectionare, pe care le intalnim pe Twitter, de exemplu, asa cum o facea inainte. Am testat cu cateva link-uri scurte si de fiecare data mi-a dat alarma falsa. 

VirusTotal este cel mai renumit instrument online care scaneaza atat URL-uri, cat si fisierele din calculator. Acesta foloseste baze de date de la BitDefender, AVG, Comodo, Nod32, Kaspersky, Panda si multe altele..

Scanarea link-urilor inainte de accesare diminueaza semnificativ sansele de a virusa calculatorul si de a fi victime ale furtului de indentitate sau informatic din mediul online. Ne putem folosi de aceste tool-uri de scanare a link-urilor atunci cand dorim sa accesam o adresa de internet suspecta, sau care pare foarte dubioasa, fie link-uri primite in mail-uri. 

4 Comments

 • Alin 16 July 2012 at 11:09 pm

  Cele mai dese sunt link-urile catre stealere si cookies grabber. Foarte bun articolul pentru incepatori.

  -respectele mele

 • lxnitu 16 July 2012 at 8:29 pm

  Ce se intampla dupa ce accesam aceste adrese? Si cum arata un link ‘suspicios’?

  • Alexandru Ionut 16 July 2012 at 8:33 pm

   accesezi URLVoid si acolo o sa gasesti o caseta unde vrei scrie o adresa a unui site, sau copiezi un link pe care vrei sa il scanezi. Daca vrei sa imi scanezi mie site-ul sa vezi daca am virusi sau nu, scrii http://mystreet7.com, astepti sa scaneze si vezi rezultatul. contin sau nu virusi. Asta te ajuta cand vrei sa verifici un site sau pagina web de virusi.

   Un link suspicios poate fi un link primit intr-un mail de la cineva anonim, de la o adresa necunoscuta, sau un link care numele acestuia nu iti sugereaza nimic. Poate contine virusi sau malware care iti vor infecta PC.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.