Functii ascunse din Mozilla Firefox care trebuiesc activate

Cei de la Mozilla au lansat versiunea Firefox 15 acum cateva zile, si la fel ca cele mai recente versiuni lansate, aceasta include unele modificari majore. Cea mai notabila dintre toate este imbunatatirea si gestionarea memoriei folosite. Acestia au imbunatatit si consumul anumitor add-onuri care parca nu aveau limita, cel putin in cazul meu, incarcandu-mi ram-ul si banda de net exagerat de mult.

In timp ce majoritatea modificarilor sunt bazate pe performanta, sunt cateva noi caracteristici de care utilizatorii pot beneficia in timp ce utilizeaza browser-ul. Nu le putem vedea pentru ca sunt dezactivate in mod implicit, asta dintr-un motiv destul de intemeiat – acestea nu sunt gata pentru “prime time” iar dezvoltatorii cred ca mai sunt ceva probleme care trebuiesc rezolvate inainte ca noile caracteristici sa fie activate implicit.

Citeste si: Dezactivare taburi Mozilla Firefox 13 (din motive de securitate)

Daca sunteti dispusi sa acceptati unele posibile “rateuri” ale acestora, atunci cele 3 caracteristici ascunse si pe care ar trebui sa le activati in Firefox 15, sunt urmatoarele:

Previzualiare nativa PDF

Cei de la Mozilla se pare ca ar fi lucrat la functionalitatea de afisare PDF prin introducerea pdf.js in urma cu un an. Disponibil initial ca un add-on separat pentru browser numit PDF Viewer, pdf.js afiseaza fisierele PDF in HTML5 cu JavaScript folosind Canvas si SVG APIs.

Cum se activeaza?

Important: Cum sunt parolele stocate pe internet – conteaza o parola puternica?

Mergi la “about.config“, cauta “pdfjs.disabled“. Dublu click pe acesta pentru a modifica valoarea in “false” apoi restarteaza Firefox pentru ca schimbarea sa isi faca efectul.

Click-to-play Plugins

Click-to-play plugins dezactiveaza plugin-urile implicite, cum ar fi incorporarea player-ului Flash, deci clipurile de pe Youtube nu vor mai avea autoplay de indata ce pagina este incarcata; trebuie sa dai click pe butonul Play pentru a incarca Flash player-ul.

blank

Parerea mea este ca acest lucru este foarte interesant si util deoarece putem preveni continutul flash sa fie redat automat. Acest lucru afecteaza intr-un mod pozitiv viteza de incarcare a paginii. Atat Google Chrome cat si Opera folosesc “click-to-play” de mai bine de un an, acum a venit si timpul browser-ului Firefox.

Citeste si: Google Chrome Extension Manager: gestionare extensii si taburi in Google Chrome

Cum se activeaza?

Mergem la about:config, cautam “plugins.click_to_play“. Facem dublu click pe acesta pentru a schimba valoarea in “true“. Restartam Firefox pentru ca modificarea sa isi faca efectul.

Modificare grafica – sectiunea Options

Aceasta caracteristica imi place foarte mult deoarece vine cu o modificare majora pe partea grafica pentru sectiunea Optiuni. Mai multe concluzii le poti trage din imagine.

blank

Cum se activeaza?

Acceseaza about:config, cauta “browser.preferences.InContent” si apoi dublu click pe acesta pentru a modifica valoarea in “true“. Nu trebuie sa restartezi Firefox pentru ca modificarile sa iti faca efectul.

Ultuma actualizare 7 June 2015 by Alexandru Ionut

2 thoughts on “Functii ascunse din Mozilla Firefox care trebuiesc activate”

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.