Putem inceta in a ne mai minti singuri in legatura cu gratuitatea programelor antivirus. Nu exista antivirus gratuit, cum nu exista aproape nimic pe lumea asta fara sa aiba un cost. Concluzia asta am tras-o eu dupa ce am citit printre randuri acest raport cu privire la datele transmise de aplicatiile antivirus catre dezvoltatori.
Aveti link catre raport, asa ca n-am sa-i fac eu rezumatul. Ideea e ca majoritatea programelor antivirus trimit catre compania din spatele lui adresele web pe care le accesam, dar si documente care prezinta suspiciuni in legatura cu infectarea cu malware. Problema e ca nu doar URL-urile infectate sunt trimise companiei, ci si cele bune. In legatura cu documentele, acestea par a fi trimise indiferent de natura acestora. Pot fi articole care pot contine texte de dragoste, povesti, dar si date importante.
Ce mai pleaca pe langa adrese URL si documente? Numele calculatorului, IP-ul, limba, procesele care ruleaza si username-ul.
Intrebate, unele companii recunosc, altele neaga. Cert e ca toata lumea vrea doar sa analizeze malware-ul si sa creeze o formula de protectie impotriva virusului. Pana la urma mi se pare normal, atat timp cat alta cale nu exista. E alegerea noastra daca vom folosi antivirus sau nu.
Noi vrem si protectie, vrem si gratuit, vrem sa fim si feriti de orice incalcare a intimitatii. Da, se poate. Instalam Linux. Dar atentie mare si aici. Ne ferim de datele trimise de antivirus si acesul lui la istoricul nostru, dar putem da de alte lucruri care ne pot monitoriza. Nu ne putem ascunde niciodata de toate acestea. Poate doar cu hard disk-ul formatat si calculatorul deconectat de la orice.
In concluzie, marea majoritate a programelor antivirus trimit date despre paginile de net accesate si ne copiaza documentele (cele infectate) din calculator.
Aveti o alta opinie in legatura cu acest subiect? Sau sunteti ocupati sa dezinstalati antivirusul? :)
Ultima actualizare 4 iunie 2014 by Alexandru Ionut
O sa postez link-ul asta mereu cand o sa citesc ceva despre un antivirus:
http://archive.cert.uni-stuttgart.de/bugtraq/2003/06/msg00251.html
Nici la statistica economica n-am vazut atatea cifre :)). Tu ce antivirus folosesti? :)
Pe windows am ala cu care vine el. Microsoft Security Essentials parca. Pe Linux si Mac nu folosesc.
Nu folosesc antivirus de ani buni. Doar ocazional am mai testat 1-2 saptamani cate un antivirus. Atata timp cat nu downloadezi software din surse dubioase sau pluginuri de pe cine stie ce site-uri ai 95% sanse sa fi ‘curat’. Mai periculoase sunt stickurile usb infectate.
Stick-urile si CD-urile din colectia proprie pot fi o adevarata probleama. Acum multi ani imi virusam pc-ul cu un cd cu programe audio piratate. Dupa ce venea un *meserias* sa reinstaleze sistemul la 3-4 zile, eu bagam iar CD-ul. Si tot asa pana am aflat dupa vreo 3 reinstalari OS si ceva bani dati aiurea :)).
Tocmai pentru acest motiv eu nu recomand nimanui sa plateasca un program antivirus. Te alegi si cu bani luati si cu intimitatea incalcata.Si eu folosesc Microsoft Security Essentials nu pentru ca este mai bun ci pentru simplul fapt ca nu platesc si binenteles nu descarc programe decit de pe site-uri oficiale.L-am testat cu diferite stick-uri usb infectate intentionat si rectioneaza multumitor.
nici chiar asa :)). la un moment dat o sa plangi ca n-ai antivirus.
Am folosit si eu Microsoft Security, dupa putin timp am ramas fara net, bineinteles ca m-am certat cu firma de la care aveam net, ei nu ca nu este de la ei. Si intr adevar nu era. Am facut un racovery cu 3 luni in urma si a mers netul brusc. De fapt era un troian, Microsoft Security nu putea sa-l rezolve. Am rezolvat cu un tool de la Karspersky. A doua oara nu mai se updata windowsul, era ceva asemanator troyan. Abia am scapat si de acesta , dar fara sa ma ajute M Security. A treia oara am instalat alt antivirus si nu mai am probleme de acest fel si au trecut 4 ani de zile in care nu am mai instalat nici windowsul si merge totul bine. Concluzia Microsoft Security!!!
pai na, crezi ca MS se transpira sa munceasca la antivirus? e de forma mai mult.
Intr-adevar Microsoft Security Essentials ofera o protectie minima dar esntiala,pt orice utilizator si in opinia mea se incadreaza perfect in windows.Dar din pacate foarte putini il folosesc. Aceeasi chestie si cu Linux.Daca spun cuiva sa instaleze o distributie de Linux se uita strimb la mine.In fond si la urma urmei fiecare decide in baza experientei personale.Concluzia: Toate programele antivirus ofera protectie dar in primul rind si noi ar trebui sa stim cum sa ne ferim de probleme navigind pe internet mai atent.
Eu am ales varianta Linux. Pana acum sunt multumit, desi perfect constient ca siguranta totala nu exista, mai ales cand esti profan in ale calculatoarelor.
Si eu sunt fan al sistemelor Linux, dar uneori nu poti pur si simplu renunta la Windows, chit ca-l folosesti pe un sistem de serviciu sau dupa caz.
Buna Ionut.Mare adevar in afirmatia ta referitoare la Windows.Eu de foarte multi ani folosesc Windows,iar acum am trecut pe Linux(Mint 17.2).Am dual boot(Wind.7+Linux Mint) pe p.c-ul meu.Cand imi apare dual-boot si trebuie sa aleg pe ce sa booteze nu pot sa nu ma uit si pe Wind.(ma atrage ca un magnet) desi mi se pare foarte bun si Linux Mint.Felicitari pentru postarile tale.Imi plac foarte mult.Stima.