Cum monitorizam consumul resurselor calculatorului in Windows

Orice proces ascuns de aplicatii consuma viteza dumneavoastra de internet si se va ajunge la utilizarea ineficienta a conecxiunii la internet. In mod implicit, Windows are un Manager de activitati (Task Manager) incorporat, pentru a urmari toate tipurile de utilizare a resurselor, in sistem in special CPU, RAM si de retea, dar acest instrument este util doar pentru a urmari informatii de baza.

Pentru a obtine informatii detaliate despre utilizarea retelei, va trebui sa instalati o aplicatie mai eficienta de retea pentru urmarire sau puteti utiliza instrumentul incorporat in Windows 7 si Window 8 – Resource Monitor.  Pot paria ca majoritatea utilizatorilor de windows nu au nici o idee ca, pe langa Task Manager, exista o alta aplicatie de monitorizare incorporata numita Resource Monitor.

Potrivit Microsoft:

Windows Resource Monitor este un instrument care va ajuta sa vedeti si sa controlati modul in care resursele de sistem (cum ar fi CPU, memorie, disc, si de retea) sunt folosite de procese si servicii.

Dupa cum puteti vedea, Microsoft sustine ca acesta este un instrument all-in-one pentru a monitoriza cele mai multe dintre resursele Windows. Cea mai buna parte a acestui instrument este ca puteti controla si monitoriza reteaua conectata cu sistemul dvs.. Cand rulati aplicatia, veti observa ca exista totale cinci taburi: Prezentare generala (Overview), CPU, memorie (Memory), disc (Disk) si retea (Network). Pentru a monitoriza toate activitatile aferente legate de retea, trebuie sa verificati fila Network, unde puteti vedea detalii complete despre utilizarea retelei, precum si alte informatii cum ar fi Trimitere (Send)  (B/sec), Primire (Receive) (B/sec) si Total (B/sec). Sub fila Network, exista 3 ferestre mici, in cazul in care va puteti urmari activitatile de retea, avand in vedere graficul.

In fereastra Process with Network Activities , aveti posibilitatea sa vizualizati toate programele care ruleaza folosind conexiunea de internet sau de retea pentru propriul lor beneficiu cum ar fi verificarea pentru actualizari. Principalul motiv necunoscut de incarcare a latimii de banda este legat de actualizarile automate. Exista un numar de programe care vin cu functia de actualizare automata si incep actualizarea aplicatiei lor in mod automat ori de cate ori va conectati sistemul la internet. Cateva exemple de astfel de programe sunt software-ul Adobe, programe antivirus, Firefox, Chrome si altele. Uneori, keyloggers si programe virusate consuma, de asemenea, o cantitate mare de latime de banda corespunzatoare conexiunii dvs. la internet fara a va notifica. Folosind Resource Monitor, puteti sa le urmariti si sa luati masuri pentru a dezactiva accesul lor la internet.

[adsense float=”center”]

 

In Windows 7, aveti posibilitatea sa tastati Resource Monitor din bara de cautare a meniului Start si programul va aparea. Pentru Windows 8, puteti cauta Administrative Tools in Control Panel, deoarece Resource Monitor este disponibil ca un instrument administrativ atat pentru W 7 si W 8.

Ultuma actualizare 8 June 2013 by Alexandru Ionut

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.