Cum si de ce sa ne ferim de fluxul mare de informatii

Eu am o problema. Ma deranjeaza foarte mult fluxul mare de informatii. Ce e prea mult strica, si proverbul chiar e valabil. Ma refer aici strict la informatiile de pe internet. Cand vrem sa acaparam prea mult, de fapt, nu reusim sa facem nimic. Eu incerc sa invat oarecum din propriile greseli, asa ca incerc sa repar cat pot. In continuare, am sa scriu o lista cu principalele probleme legate de fluxul prea mare de informatii, si eventualele solutii:

1. Bookmark-ul browser-ului plin de link-uri

De-a lungul timpului, am ajuns sa salvez in bookmark sute de adrese de site-uri si blog-uri. Am incercat eu sa le aerisesc oarecum, dar a fost greu. Asa ca m-am gandit sa fac intr-adevar un efort, si sa imi pun mintea cu ele. Am creat foldere in bookmark si am sortat link-urile. Fiecare la categoria sa. Bineinteles, le-am accesat pe toate pentru a-mi reaminiti despre ce era vorba. Pot spune ca am sters 50% din acestea. Multe site-uri nu mai mergeau, altele nu ma mai interesau, si tot asa. Cand vrei sa cauti un anumit link, nu il mai gasesti pentru ca ai salvat fara sa te uiti ce salvezi.

2. Nu folosim un reader

E o mare greseala sa nu folosim un reader. Google Reader e mort (aproape), asa ca de ce sa nu trecem la altceva? Exista programe care citesc feed-urile, pe care le instalati in calculator, sau pur si simplu folositi alte servicii online care sunt alternative pentru Google Reader. Unul dintre ele este Feedly. Am foarte mare incredere in el si il folosesc inca de cand s-a anuntat incetarea Google Reader. Are o interfata foarte ok si este foarte usor de folosit. Plus ca vine cu unele avantaje fata de alte servicii de genul. Ce rost are sa accesam liste intregi de site-uri si bloguri sa vedem daca s-a postat ceva nou, cand putem sa verificam foarte usor cu Feedly. Dureaza doar cateva secunde sa afiseze tot ce s-a actualizat. Important este sa ne abonam doar la blogurile care ne intereseaza, restul ne va ocupa timp degeaba. Lista cu actualizari o vom parcurge in cateva secunde sau minute, depinde de numarul blogurilor la care ne-am abonat, si vom deschide doar ce ne intereseaza.

3. Prea multe contacte adaugate pe retelele sociale si facem parte in prea multe grupuri

Am cont pe Google+ de cand era pe baza invitatiilor. Partea nasola e ca m-am apucat sa adaug tot ce prind. Nu tineam cont ca persoanele respective sunt total irelevante pentru ceea ce voi distribui eu, plus ca erau straini, iar sansa ca acestia sa cunoasca limba romana era aproape nula. Si chiar daca nu este vorba de straini, ci de persoane din Romania, tot trebuie sa fim atenti pe cine adaugam. Inainte de toate, trebuie verificat profilul acestora. Vedem ce distribuie si vedem de ceea ce sunt interesati. Altfel, sansa sa descoperim ceva interesant distribuit de ei sau rata de a-i converti in trafic pentru blogul nostru este foarte scazuta. Daca ati facut deja greseala asta, atunci ar trebui sa incepeti o curatenie generala. Acelasi lucru este valabil si pentru Facebook, dar si pentru Twitter.

Legat de grupurile (Facebook) si de cercurile (Google +) din care faceti parte, e posibil sa fi primit invitatii sau sa cereti voi invitatii, pentru a lua parte din asa ceva. Nu trebuie sa acceptati absolut tot si sa va alaturati oricarui grup. Alegeti doar ceea ce intr-adevar va intereseaza. Am facut si eu greseala asta. Curand o sa observati un flux foarte mare de informatii, care de cele mai multe ori, chiar inutile pentru voi, care o sa va umple peretele. Atunci incepeti sa ignorati totul, ajungand sa sariti si peste informatii importante pentru voi. Am patit sa-mi intre zeci de postari pe minut pe contul de Google+,  si nu apucam sa citesc 2 – 3, si iar aparea un flux de 10 – 15 postari. Pe contul de Facebook este la fel, doar nu asa de exagerat ca pe G+.

Deci, aveti grija pe cine adaugati si din ce grupuri vreti sa faceti parte. Doar asa aveti ocazia sa descoperiti informatiile folositoare.

4. Incercam sa fim activi pe mai multe forumuri

Am incercat sa fiu activ pe mai multe forumuri, din mai multe nise, dar se pare ca este o pierdere de timp de cele mai multe ori. Cel mai bine este sa ne hotaram asupra a doua, maxim 3 forumuri care sunt de mare interes pentru noi. Recomand citirea sectiunilor importante, fara a mai pierde timp pretios citind si alte topicuri care n-au nici o valoare pentru noi. O alta greseala e atunci cand incercam sa ne implicam, dar nu era nevoie de asta. De multe ori ne legam la cap fara sa ne doara. Nu trebuie sa ne implicam in discutii care nu ne aduc nimic pozitiv noua, si probabil sa dam doar cu presupusul. Daca intr-adevar simtim nevoia si chiar putem ajuta pe cineva cu un raspuns clar si la obiect, atunci este altceva.

In mare, acestea sunt principalele probleme pe care eu le-am intalnit de-a lungul timpului, care tind (sau cel putin au facut-o) sa-mi perturbe atentia asupra informatiilor care ma intereseaza cu adevarat. M-am lovit de un flux informational foarte mare, iar din greseala, am incercat sa acoper totul chiar daca nu ma interesa expres. De aceea recomand concentrarea asupra subiectelor care ne intereseaza cu adevarat. Doar asa ajungem sa ne perfectionam si sa avem cunostiinte bogate despre o anumita nisa, decat sa fim de nivel mediocru, cu putine cunostiinte din toate. Cel putin asta-i parererea mea.

Ultuma actualizare 26 October 2014 by Alexandru Ionut

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.