Cum cream o securitate mai buna in Firefox

Am folosit si eu destul de mult browser-ul Firefox. Pot spune ca este destul de bun si destul de sigur. Am avut eu ceva probleme cu pagina de taburi, dar se pare ca au rezolvat acel aspect, mai ales ca era vorba de securitatea si intimitatea utilizatorului. Dar la fel ca si la alte browsere de internet, nivelul securitatii depinde foarte mult de setari. Unele caracteristici care tin de securitatea browser-ului, trebuiesc ativate manual.

In continuare va voi prezenta cateva metode cu ajutorul carora puteti spori securitatea browser-ului Firefox. Pornim cu cateva optiuni esentiale ale browser-ului, apoi ne uitam si asupra unor add-onuri.

Activarea unei parole bune

Probabil stiti ca atat Firefox, cat si Chrime, ofera posibilitatea salvarii parolelor conturilor online pe care le avem pe diferite site-uri. Acestea sunt stocate cu ajutorul unei optiuni, si pot fi accesate foarte usor de catre orice utilizator care foloseste calculatorul. Acesta poate vedea foarte usor ce parole avem pentru diferite site-uri.

Firefox ofera o caracteristica care face posibila criptarea listei cu parole salvate. Acest lucru este posibil folosind o parola – master password. Aceasta poate fi setata la: Options > tabul Security > bifam optiunea “master password“.

Utilizarea unei parole puternice pentru sincronizare

La fel ca si Chome, Firefox permite sincronizarea bookmark-urilor, parolelor, si alte date ale acestuia, catre alt browser Firefox care ruleaza pe diferite calculatoare. Acesta ofera o mai buna securitate atunci cand vine vorba de sincronizare, pentru ca va cripta toate datele si va fi nevoie si de o parola de logare pentru Firefox Sync. Cand vom crea contul pentru sincronizare, ne vom asigura ca vom avea o parola puternica. Activati setarile sincronizarii la Options > Sync.[adsense float=”center”]

Verificam daca optiunile de securitate sunt activate

Cum era si normal, browser-ul are si cateva setari de baza pentru intimitate si securitate. In mod normal, acestea sunt activate implicit, dar nu este nimic rau in a verfica acest lucru. De unde incepem?

1. Options > tabul Security. Ne asiguram ca optiunea “warn me when sites try to install add-ons” este activata. Imediat sub aceasta se afla alte doua optini: block reported attack sites si block reported web forgeries. Si acestea trebuiesc sa fie activate.

2. Tabul Privacy – bifam Tell websites I do not want to be tracked.

3. Tabul Content – pentru a bloca ferestrele pop-ul care pot fi destul de enervante, si care de cele mai multe ori pot fi anunturi, bifam “block pop-up windows”.

4. Tabul Advanced – subtabul Update – selectam “automatically install updates”.

PS: retineti, in mod normal, acestea sunt deja activate.

Utilizarea add-onurilor pentru o mai buna protectie

NoScript ne ajuta sa controlam ce site-uri pot folosi javascript, silverlight, flash etc.

Adblock Plus blocheaza bannerele, pop-ups, si anunturile video care pot contine malware.

Web of Trust (WOT) afiseaza ratingul site-urilor si le blocheaza pe cele periculoase, care pot contine malware.

HTTPS Finder detecteaza automat si impune criptarea conexiunii HTTPS/SSL atunci cand este disponibila.
De asemenea, recomand verificarea si actualizarea plugin-urilor. Dezvoltatorii pot actualiza plugin-urile pentru a rezolva unele scapari, asa ca trebuie sa avem mereu ultima versiune a acestora.

In orice caz, fiecare este respunzator pentru securitatea sa. Daca avem grija ce link-uri accesam, sau pe ce site-uri navigam, atunci nu ar trebui sa ne facem griji.

Ultuma actualizare 16 September 2013 by Alexandru Ionut

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.