ChatGPT face mai mult rau decat bine omului

Pana acum nu am dat atentie acestui subiect legat de marea lansare a ultimului instrument online, adica ChatGPT, care pare ca este cea mai mare inventie a ultimilior ani, dar astazi am citit despre el si am vazut cateva demonstratii cu ceea ce poate. Principalul meu punct de vedere legat de ChatGPT este ca va face mai mult rau decat bine dezvoltarii inteligentei omului. Spun asta inca de la inceput in cazul in care nu aveti chef sau timp sa cititi in continuare.

Am tot vazut titluri despre ChatGPT ca face si drege, dar am ignorat total sa citesc despre el. Asta pana acum cateva ore bune cand am zis sa vad totusi despre ce e vorba. Am cautat la Marius articolul despre subiect, dar citisem si la Vasile Ruscior asa pe sarite despre acest chat sa vad ce parere au si bloggeri din cercul meu despre noul tool online.

Pentru cei care cititi acum in randurile de aici pentru prima data despre acest chat, acesta este un instrument online, asemanator cu Google daca mi-as permite sa zic asta, dar mult mai performant. Ceea ce face el mai concret este sa ne dea raspuns la orice intrebare pusa sau orice cerinta indiferent de subiect. Daca ii cerem sane scrie un text despre revolutia din ’89 in 7 paragrafe, asta va face. Sau sa ne scrie un script pentru un video de 10 minute pe orice subiect abordat, o va face cu usurinta.

ChatGPT poate da raspuns in foarte multe limbi, comunicand cu noi ca si cand ai tasta cu o alta persoana. Din cate am citit inainte de a scrie acest articol, acesta poate oferi si informatii false sau partial false despre anumite subiecte, asa ca nu trebuie sa luam 100% de bun raspunsul dat. Sau cel putin trebuie sa verificam si din alta sursa. Ori sa avem habar despre subiect.

Adevarat, cu ChatGPT se pot face bani, unii chiar fac, asta daca este utilizat rational. Acesta poate genera continut text pe orice subiect in doar cateva zeci de secunde. Tot ce trebuie sa facem este sa copiem raspunsul, sa il editam si corectam unde e necesar, iar apoi il publicam pe blog/site. Articolul va fi citit si va genera vizualizari, asta inseamna bani din adsense, sau putem insera link-uri afiliate in text. As presupune aici, momentan, ca ar fi singurul aspect partial pozitiv la acest ChatGPT. Si stiu ca pare ca ma contrazic singur cu acest paragraf.

Nu sunt o persoana care crede in conspiratii, dar cred ca acest chat ne va ajuta sa fim mult mai prosti decat suntem sau cel putin ne va tine in loc fara a ne mai dezvolta inteligenta. Lasam un tool online sa ne scrie un articol in locul nostru, nu mai cautam informatii din alte surse, ne vom pierde din abilitatea de a redacta un text cu usurinta si vom deveni mai lenesi. Continutul nu ne va mai reprezenta atat timp cat nu va fi scris de noi. Putem spune ca ce rost are sa pierdem ore bune cautand informatii si sa scriem despre un subiect atat timp cat acest chat ne ofera ceea ce cautam in timp real.

In timp, ChatGPT poate aduna o multime de informatii despre fiecare utilizator in parte si le poate salveaza ca pe viitor sa fie utilizate si in alte scopuri mult mai sofisticate decat pana acum. Tot ce inseamna retele social, google etc aduna informatii despre utilizatorii de ani de zile, dar parca de data asta tinde sa se duca spre un alt nivel. Cel putin asa cred eu. Si sper sa ma insel la fel cum m-am mai inselat si pe alte subiecte.

In concluzie, pe cat de util poate parea acesta tool, pe atat de rau poate face pe viitor. Nu vreau sa credeti ca am dat in paranoia, dar asta este parerea mea sincera despre ChatGPT la momentul actual. Probabil ca ma voi razgandi pe viitor si voi ajunge sa-l folosesc si eu. Primul impuls in mintea mea a fost “wow sa vezi ce de articole ma va ajuta sa scriu”, dar dupa vreo doua secunde a pornit si creierul si mi-a ruinat visul.

As fi foarte curios si de parerea voastra!!

Last Updated on 21 January 2023 by Alexandru Ionut

6 thoughts on “ChatGPT face mai mult rau decat bine omului”

 1. CNET a publicat raspunsurile testului pentru chatGPT si nu au fost bune deloc, lumea nu le-a citit, n-au avut emotie.

  Eu zic ca daca lumea reuseste sa il imbine, poate sa il foloseasca strict ca un tool.

  Reply
  • Exact la asta ma refer si eu. La concluzia asta am ajuns si eu ieri dupa ce am urmarit careva video-uri pe youtube cu cateva demonstratii pro si contra, iar apoi am citit cateva reactii pe diferite medii atat la noi (pe blogul tau si alte cateva), dar si pe site-uri de afara.
   Pare wow la prima vedere si poate parea un instrument util daca e folosit cu cap, dar im acelasi timp iti da si in cap ne mai punantu-ti mintea la contributie atunci cand te documentezi si scrii un articol.
   Sper sa fiu inteles inca de la inceput, eu ma refer strict la crearea de continut text pentru blog. Ca mai poate face si altceva si poate ajuta in alte chestii, e partea a doua. Cu toate ca se aplica acelasi lucru. Il pui sa iti faca un eseu ptr la scoala, ca il corectezi tu putin acolo, dar contributia ta tinde spre zero. Nu iti va ramane nimic intiparit in minte.

 2. Poate fi folosit ca o unealtă în multe domenii, chiar și în generarea de texte pentru blog. Am creat o discuție “filosofică” cu el și nu a iesit rau. Important nu este doar ce știe să răspundă inteligența artificială, mai contează și ce întrebări îi pui.

  Este ca la un interviu cu o personalitate, calitatea acestuia depinde în mare măsură de reporter și nu de invitat.

  Reply
 3. Prin SUA au început să apară publicații online care publică articole scrise de la cap la coadă de AI. Verificate de editori înainte de publicare. Iar aici vorbim de site-uri mari, cunoscute și pe la noi unele dintre ele. Din fericire articolele sunt marcate la început sau la final. Până la un moment dat…

  Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.