Cea mai buna metoda pentru facut backup – hard disk-ul

10 March 2016

Daca acum ceva vreme devenisem un fan al spatiilor de stocare in cloud, alergand zilnic sa fac cat mai multi GB, chiar laudandu-ma cu sutele de GB spatiu de stocare pe care-i detin pe net, m-am razgandit intre timp. Nu numai ca folosesc extrem de putin aceste conturi, dar am renuntat la o parte din ele. 

Contul OneDrive are 7GB si e plin cu poze, asta pentru ca se facea backup automat cand aveam Lumia 720. Nu am mai accesat contul de luni de zile. Am sa verfic intr-o zi daca am pozele si in calculator, altfel le voi sterge de acolo si voi renunta la el.

Incepusem sa folosesc foarte des Box.com, dar nu m-am mai logat de luni de zile nici acolo, chiar daca am cateva foldere cu diferite fisiere.

Singurul cloud pe care-l folosesc aproape zilnic fiind GoogleDrive. Nu fac backup pe el, doar share-uiesc unele foldere cu poze, actualizez zilnic cateva fisiere excel, si alte fisiere, strict in interes de serviciu si sa am acces la ele de pe trei calculatoare, dar si seful de la biroul sau.

Personal, backup fac pe un hard disk extern, pe nimic altceva. Hard disk-ul ramane, dupa parerea mea, cea mai buna, rapida si sigura metoda de backup a datelor personale. Scriu asta pentru ca mi-am adus aminte ca acum ceva zile am citit despre Copy, un serviciu de stocare cloud destul de laudat, care se va inchide de 1 mai.

copy se inchide

Cand hard disk-ul isi va inchide “serviciile”, sa ma anuntati si pe mine. Pana una alta, n-am sa fac vreodata backup la ceva in cloud. Stiu, si sunt de acord, trebuie sa evoluam odata cu tehnologia si serviciile astea de net, doar ca toate, la un moment dat, isi vor trage cortina.

10 Comments

 • Sorin 15 October 2016 at 12:48 pm

  Mega (mega.co.nz) nu ar fi bun ? Are 50 GB gratuit.
  Personal îl folosesc pentru sincronizarea documentelor de lucru de pe 3 calculatoare diferite (servici, acasă şi un prieten). Folosesc sincronizarea de mai bine de 1 an şi o recomand pentru spaţiul generos.
  Mai am şi alte conturi gratuite, mai mici, dar nu sub 10 GB. Doar Tardis (tardis-quantum.com) ştiam la un moment dat că are 250 GB, doar că îl folosesc numai pentru teste – nu-mi place interfaţa. Ca idee, am şi cîteva conturi pe servere din China, doar pentru teste.
  Dacă eşti interesat, aş putea să îţi trimit un rezumat personal al serviciilor de cloud pe care le-am testat şi pe care am cont.
  A, de stocarea de la RDS am auzit lucruri bune, preţul este foarte acceptabil şi viteza de acces foarte mare. La ei nu am cont (încă)!

  • Alexandru Ionut 16 October 2016 at 9:10 pm

   Am si eu cont pe Mega si pe multe alte servicii cloud. Chiar sunt curios de un rezumat al serviciilor cloud folosite de tine.

 • Cosmin Tataru 13 May 2016 at 7:51 am

  Se apropie ziua (e drept ca destul de incet) in care voi ajunge sa folosesc in PC-ul desktop un SSD secundar de 1 TB in locul HDD-ului intern de 1 TB, iar pentru backup voi inlocui vechiul HDD extern WD de 512 GB cu un NAS. E un pic de lucru si sunt costuri, dar mai bine sigur decat sa plang dupa fisiere. As fi curios ce gen de fisiere anume pastreaza fiecare cel mai mult. De exemplu, pentru mine backup-ul e esential pentru fisierele de munca (PFA) si pentru colectia personala de imagini digitale (foto si wallpapere).

  • Alexandru Ionut 20 May 2016 at 8:41 pm

   am diverse documente de prin liceu si faculate (licente si alte proiecte la care tin mult), plus o multime de poze.

 • Costin_el 27 March 2016 at 10:13 pm

  Ma bucur ca in sfarsit ti ai dat seama ca cel mai bun spatiu de stocare este HDD din casa ta si nu altceva,atentie pentru stocare pe termen lung eu zic HDD nu SSD.

  • Alexandru Ionut 29 March 2016 at 10:56 pm

   Pai da, dar si daca ai un SSD si stochezi pe el date, dar nu-l folosesti in fiecare zi, e in regula. Zic si eu. Dar cine ar da bani sa foloseasca un SSD ca dispozitiv de stocare, in ideea de a-l pune bine si folosi doar la nevoie :).

   Altfel, un hdd de 1TB intr-un rack extern si la revedere.

 • Robert 25 March 2016 at 1:28 pm

  Ce spui de a aduna (aproape) toate conturile de cloud într-unul singur cum ar fi ”storagemadeeasy”?

  • Alexandru Ionut 29 March 2016 at 10:54 pm

   Nu stiu nimic de el. Am sa-l verific cand prind putin timp liber. Ms fain

 • Cătălin Corozanu 13 March 2016 at 2:27 pm

  Sincer să îți spun și eu am fost o bună bucată de vreme paranoic când era vorba de backup-uri, ba diferite owncloud-uri instalate pe mai multe servere, ba GoogleDrive, ba Dropbox, ba una, ba alta, dar acum cred că voi recurge și eu la o soluție mai practică, un server NAS acasă, și aia e. Cât consumă, consumă, aia e, dar știu că am toate datele la mine în propria casă, nu stau la cheremul altora.

 • Petre 11 March 2016 at 3:28 pm

  Cel mai bun cloud e cel personal …adica legi un HDD de un router “destept” si gata, ai acces la toate fisierele pe care le-ai stocat acolo.
  Daca ai “maruntis” mai mult prin buzunare in loc de un hdd pui un NAS (Network Attached Storage) cu doua harduri in raid … acum depinde si cat de paranoic esti cu back-up-urile :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.