Backup automat al marcajelor din Mozilla Firefox

Mozilla Firefox ofera o functie care permite backup-ul automat al marcajelor (bookmark-urilor) la fiecare inchidere a browser-ului. Insa, aceasta functie de salvare a marcajelor nu este activata in mod implicit. Drept urmare, va voi arata in continuarea cum puteti activa aceasta functie in Firefox.

Nu mai sunt fan Firefox, insa am folosit acest browser in urma cu mult timp. Nu pot spune ca e mai bun decat Google Chrome, insa ofera o multime de functii interesante. Una dintre acestea functii este aceea de a crea backup marcajelor la fiecare inchidere a browser-ului.

De-a lungul timpului am ramas de cateva ori fara colectia mea de marcaje. Si nu erau putine. Am pierdut sute de link-uri pe care le salvasem pentru a le accesa atunci cand imi permitea timpul. Am reusit sa-mi refac oarecum colectia, insa era gata sa o pierd definitiv si a doua oara.

Astazi am sa va arat cum puteti activa functia de backup automat a marcajelor din Firefox la fiecare inchidere a browser-ului.

In mod default, Firefox creeaza un backup automat al bookmark-urilor folosind extensia JSON, insa acest tip de fisier nu este compatibil in totalitate cu editoarele de text sau browserele. Cel mai sigur ar fi sa aveti tot timpul un backup actualizat in format HTML care poate fi portat catre orice alt browser.

Acest backup in format HTML va fi creat cu numele bookmark.html in folderul care contine profilul browser-ului Firefox.

Acest backup al marcajelor va fi actualizat la fiecare parasire a sesiunii de navigare pe internet si va fi compatibil cu toate browserele. O alta chestie importanta consta in faptul ca acest backup va fi pastrat in calculator, nu in cloud. Asa ca nu trebuie sa va faceti grija in legatura cu problemele de securitate. In plus, nu vom utiliza nici o alta aplicatie terta sau extensie pentru browser.

Sa nu mai lungesc povestea mult, daca sunteti utilizatori Mozilla Firefox si doriti sa aveti un backup automat al marcajelor la fiecare inchidere a browser-ului, procedati in felul urmator:

1. lansam browserul si tastam in bara de adrese about:config, apoi apasam Enter. Vom confirma acel mesaj de avertizare.

2. tastam “bookmark” in caseta de cautare pentru a filtra putin sutele de optiuni care exista. Cautam intrarea “browser.bookmarks.autoExportHTML“.

3. dupa ce gasim intrarea respectiva, dam dublu click pe ea, sau click dreapta si alegem optiunea “Toggle”. Valoarea acestei intrari va trebui sa se schimbe in “true“.

4. repornim browserul pentru ca functia sa se activeze. De acum, la fiecare inchidere, browserul Firefox va crea backup automat marcajelor.

Backup automat al marcajelor din Firefox
Backup automat al marcajelor din Firefox

Credeti ca-i utila aceasta functie oferita de Mozilla Firefox?

Ultuma actualizare 11 April 2015 by Alexandru Ionut

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.