Laptopurile în ziua de astăzi au devenit o comoditate pe care o consideram un lux în urmă cu mai mulți ani de zile. Tehnologia evoluează la o viteză cu care greu ții pasul, totul se schimbă extrem de rapid și sunt lansate chestii noi în fiecare săptămână. Oamenii sunt derutați atunci când vine vorba să aleagă cel mai bună marcă de laptop. Foarte multe bloguri și siteuri publică recenzii de laptopuri, recomandă anumite modele și mărci, dar puțini scriu exact adevărul. De cele mai multe ori, pentru a face o recenzie reală și corectă unui laptop, trebuie să il folosești cel putin 5 zile, în diferite moduri.
Acest articol nu reprezintă o recenzie a unui laptop anume, ci doar voi nota 10 mărci de laptop. Despre anumite anumite laptopuri am câteva articole scrise cu mult după publicarea acestuia de față. Cea mai importantă recenzie făcută unui laptop este articolul Lenovo IdeaPad Z710: recenzie pe înțelesul tuturor. Laptop cumpărat în 2014 și pe care încă îl folosesc ca laptop principal și în 2024, și mai mult ca sigur și în 2025. Lenovo e un bun reper dacă vă doriți un laptop nou. Am mai publicat încă un articol despre un Lenovo de buget și aici. Doar că acesta a fost scris fără să testez laptopul prea mult. La ceva timp am publicat și o actualizare despre laptopul meu. Ultima recenzie de laptop am scris-o despre un Lenovo Yoga 900 13-ISK, pe care l-am achiziționat second hand și este mai mult un laptop de luat în vacanță și folosit chiar pe post de tabletă.
Revenind la articolul curent, mai jos am prezentat top 10 mărci renumite de laptopuri din întreaga lume:
1. Apple
Owner: Steve Jobs, Steve Wozniak, Ronald Wayne
Established: 1st April 1976
Headquarter: California, US
Apple este o corporție multinațională americană care se ocupă cu electronice, software de calculator și calculatoare personale. Apple este cunoscut pentru calculatoarele Macintosh, iPod, iPhone și iPad. Laptopurile MacBook sunt diferite de celelalte mărci de laptopuri datorită sistemului de operare, dar și partea hardware este destul de diferită și foarte performantă. Laptopurile marca Apple fac parte din clasa premium.
2. Lenovo
Owner: Liu Chuanzhi
Established: 1984
Headquarter: Beijing (China), Singapore, Morrisville (NC, United States)
Lenovo este o companie tehnologică informațională din China. Se ocupă cu calculatoare personale, dispozitive portabile cum ar fi tablete și telefoane mobile, stații de lucru, servere, stocare electronica si software IT de management. Dupa Apple, este al doilea mare producător de laptopuri din lume ca număr de volume vândute. Poate chiar pe primul loc. După cum ați citit mai sus, dețin două laptopuri marca Lenovo și am avut chiar și un smartphone Lenovo. O marcă foarte bună de laptopuri și care are modele pentru toate cerințele unui utilizator.
3. HP
Owner: Bill Hewlett, David Packard
Established: 1939
Headquarter: Palo Alto, California, US
HP este un corporație multinațională americană de hardware și software. Acesta include produse, tehnologii, software, soluții și servicii pentru toți consumatorii. HP este specialzar în dezvoltarea și fabricarea calculatoarelor, stocarea de date, hardware de retea, proiectare software și furnizarea de servicii. Am avut la reparat mai multe laptopuri marca HP, dar nu mi-a plăcut deloc nici un laptop. Cu toate astea, laptopurile HP sunt destul de populare.
4. Sony
Owner: Masaru Ibuka, Akio Morita
Established: 7th May 1946
Headquarter: Minato, Tokyo, Japan
Sony este o companie multinationala japoneza. Pentru pietele de consumatori si profesionale, Sony este unul dintre cei mai importanti producatori de electronice. Am avut pentru câteva zile două modele mai vechi de laptop Sony Vaio și mi-au plăcut foarte mult. Din punctul meu de vedere, l-aș încadra laptopuri premium. Un design ceva mai diferit față de ce văzusem până atunci.
Important: 4 metode simple de transfer intre laptop-uri
5. Toshiba
Owner: Hisahige Tanaka, Ichisuke Fujioka, Shoichi Miyoshi
Established: 1939
Headquarter: Shibaura, Minato and Tokyo, Japan
Toshiba este corporație multinațională japoneză de electronice, echipamente electrice și informații pe profil tehnologic. Se ocupă cu fabricarea și comercializarea produselor electronice, cuprinzand echipamente și sisteme de informație și comunicare, soluții și servicii bazate pe internet, materiale și componente electronice, sisteme electrice, sisteme de infrastructură industrială și socială și aparate de uz casnic. Acesta a fost al 5-lea mare vanzator de calculatoare in 2010 dupa HP, Dell, Acer si Lenovo.
De prin 2020 Toshiba nu mai produce laptopuri sub propriul brand. Tehnologia din spatele mărcii de laptop Toshiba se regăsește în continuare prin marca de laptop Dynabooks.
6. Asus
Owner: T.H. Tung, Ted Hsu, Wayne Hsieh, M.T. Liao
Established: 2nd April 1990
Headquarter: Beitou District, Taipei, Taiwa
Asus este o companie multinațională de electronice si hardware pentru calculatoare. In afara vanzarii de produse proprii, produce componente si pentru alti producatori cum ar fi Apple, Dell si HP. Aceasta ofera placi de baza, desktop-uri, laptop-uri, monitoare, tablete, servere, placi video si telefoane mobile. A fost al cincilea mare furnizor de PC in 2011.
Asus este o marcă foarte bună și care face laptopuri extrem de puternice și foarte interesante. Are o mulțime de modele foarte frumoase pentru toate seriile lansate. Nu mai zic de seria de laptopuri ROG care este destinată jocurilor și care este foarte performantă.
7. Dell
Owner: Michael Dell
Established: 1st May 1984
Headquarter: Texas, US
Dell este corporație multinațională americană bazata pe tehnologie. Acesta este al 3-lea mare furnizor de calculatoare din lume dupa HP și Lenovo. Îmi plac foarte mult laptopurile DELL. Mi se par foarte bine construite și sigure. Pe ceea ce am pus mâna m-a impresionat.
8.Samsung
Owner: Lee Byung-Chull
Established: 1938
Headquarter: Samsung town, Seoul, South Korea
Samsung este o companie multinațională din Coreea de Sud. Aceasta este alcatuită din diverse filiale și intreprinderi afiliate, printre care Samsung Electronics, Samsung Heavy Industries, Samsung Engineering, Samsung C&T si Samsusng Techwin.
9. Acer
Owner: Stan Shih et al
Established: 1976
Headquarter: Xizhi, New Taipei, Taiwan
Acer este o corporație multinațională din Taiwan de hardware și electonice. Aceasta oferă servicii de e-business pentru întreprinderi și consumatori. De asemenea, se ocupă cu calculatoare personale, laptopuri, tablete, servere, telefoane și periferice. Este al 4-lea mare producător de calculatoare din lume.
Primul meu laptop a fost un Acer Extensa 5620 cumpărat SH. Cred că încă îl mai am pe la țară pe la bunici, dar abia de mai pornește. Sa cam crăpat și plasticele pe el. Acumulatorul complet dus, iar bateria de pe placa de bază trebuie înlocuită. Dacă i-aș pune un sistem de operare Linux, probabil că l-aș reînvia.
10.MSI
Owner: Xu Xiang, Huang Jinging, Lin Wentong, You Xian’neng, Lu Qilong
Established: 1986
Headquarter: New Taipei City, Taiwan
Micro-Star Technology este o companie bazata pe electronice. Este cunoscută ca al 3-lea producator de plăci de bază și plăci video din lume. MSI produce carduri de expansiune, servere, calculatoare barebone, laptopuri și calculatoare personale.
ACTUALIZARE: articolul este publicat în urmă cu mulți ani, dar este revizuit de curând. Informațiile încă sunt relevante. Dintre toate mărcile de laptop prezentate mai sus, doar Toshiba nu mai vinde sub propriul brand.
Etichete: clasamentul celor mai bune mărci de laptopuri, top cele mai bune firme de laptop, top 10 producători de laptopuri
Ultima actualizare 1 October 2024 by Alexandru Ionut
Dupa mine n-ar prea conta brandul :) important este sa aiba hardware de calitate in el. Am avut netbook Asus, Dell si Acer si nu era mare diferenta intre ele, una avea mai mult RAM, altul hard mai mare, in rest procesorul era cam acelas, ecranul identic sii se miscau cam la fel.
N-am avut nici o data vre-un laptop Apple, dar cred ca sunt mai diferite fata de celelalte (mi se pare ca vin cu Mac), dar in rest, laptopurile care vin cu Windows sau fara OS au modele de la diverse companii, dar hardware-ul foarte asemanator.
Intr-adevar, dar si brandul conteaza. Uneori mai mult, alteori mai putin. Brandul unui produs, in general isi pune amprenta pe pret. Un Apple cu aceleasi caracteristici ca un Acer sau un HP, va costa intotdeauna mai mult. La fel e si in cazul Sony Vaio, pretul este mult mai ridicat datorita brandului. Dar acum, mai mult ca sigur daca ai un brand respectat, pretul este ridicat iar calitatea, in cele mai multe cazuri, isi va spune cuvantul.
si eu am un lenovo de 1 an jum si sunt f multumita …pornind de la pret pana la calitatea componentelor ;)
Lenovo e brand destul de bun iar laptop-urile mi se par accesibile
Aproape jumatate din topul ala il reprezinta companiile chinezesti. Sincer, n-am nicio incredere in marcile astea gen msi insa e posibil sa ma insel, sa fie doar o idee preconceputa.
Nu cred ca, in pretul unui produs de genul asta, brand-ul nu este dublat de calitate. Spre exemplu, la serviciu, avem notebook-uri Dell, HP, Toshiba si Fujitsu-Siemens. Dintre toate, Dell-urile sunt cele mai stabile si au anduranta cea mai mare. Dupa 5 ani de utilizare se comporta excelent. HP-urile sunt, de asemenea, rezonabile din acest punct de vedere. Fujitsu si Toshiba au mai dat unele rateuri iar uzura si-a pus amprenta mult mai clar asupra modului de functionare.
In concluzie, daca as avea de ales intre un Dell si un Lenovo sa zicem, nu as sta prea mult pe ganduri pentru a alege prima solutie.Chiar daca e mai scumpa. :)
De MSI nu stiu ce sa zic, am avut contact doar cu unul singur si era destul de praf (tinand cont ca era nou). Cum am mai zis, folosesc cu Acer Extensa 5620 (ceva mai vechi) dar cu o configuratie destul de bunicica in afara placii video. Acum legat de brand si pret.. in cazul unui Sony Vaio sau Apple imi e greu sa cred ca la banii platiti pe unul din ele, nu iti iei altceva cu o configuratie mult mai buna. Eu locuiesc in Belgia si am mai intrat pe la magazine foarte mari care se ocupa cu asa ceva, am vazut Sony Vaio la 1000 euro cu configuratie mai slaba decat un HP, Dell, Asus, Acer la 800 euro.
Eu am in sony vayo d 6 ani si functioneaza la fel d bn ca in prima zi. Parerea mea e ca d multe ori si brandul isi spu e cuv ca poti lua teapa crezand ca iei cv mai bun si sa te tina mai putin
eu sunt de acord cu domnul `happyday` DELL e cel mai rezonabil laptop de pe piata noastra.
M-am uitat putin pe configuratii si la preturi la Emag. Sunt cam aceleasi intre Asus, Acer, Dell etc.. acum m-am uitat asa mai in mare, pe la 2400 – 2500 lei
Ca posesor de ASUS si testat DELL, Toshiba, Apple, ACER, raport calitate pret as alege ASUS, nu se compara cu ele. Daca as avea bani, as merge pe Apple pentru finisaje, dar…nu si pentru sistemul de operare sau…configuratie..
Daca as avea bani, as cumpara compania Apple sa o falimentez :)). Milionar in euro sa fiu si tot n-as cupara un produs Apple, datorita sistemului lor. Ore intregi m-am chinuit sa pun melodii pe un iPhone ca ton de apel, dar am constatat cu stupoare ca nu merge. Decat ceea ce se gaseste in iTunes store. A trebuit sa apelez la cateva chichite ca sa pun o nenorocita de melodie (30 sec), ca ton de apel.
Din cate am inteles, tabletele lor nu se pot conecta la orice hotspot wifi gratuit. Nici nu vreau sa ma gandesc la cat de limitate sunt laptopurile.
Ionut,subscriu la revolta ta si e foarte motivata, dar numai din punct de vedere al sistemului de operare care este greoi si foarte complicat,partea de hard insa e de nota cea mai inalta avand in vedere ca sunt printre putinii producatori ce folosesc tehnologie avansata cum numai cei de la NASA au avut-o cu ceva ani in urma.Asa ca Apple cu ceva minusuri la capitolul soft, ramane totusi cel mai bun producator de hardware.
Am un Apple am si un Lenovo… la ce folosesc nu as putea spune ca e vreo diferenta…
Ce modele?
Apple for life !!!!!!!!!!!
Si pe mine mă bate gândul, dar parcă prea scump doar pentru navigat pe net.
Lenovo e un i3 ceva low cost.. iar mac-ul e M1.. acum ma gandesc ca la final de an sa schimb mac-ul dar… parca nu as mai cheltui bani….