Tinem laptop-ul in priza tot timpul cu bateria in el? Raspunsul producatorilor

23 September 2015

Daca utilizam laptop-ul tot timpul conectat la priza, sigur ne-am pus intrebarea daca se va strica bateria sau nu. Sau poate ca ar fi mai bine sa scoatem bateria daca laptop-ul sta foarte mult conectat la reteaua electrica.

Am atins subiectul acesta de mai multe ori pe blog atunci cand am vorbit despre laptop-uri si despre baterii, insa ramanand de fiecare data o umbra de indoiala din partea cititorilor.

Sincer sa fiu, am sustinut tot timpul sus si tare ca bateria trebuie sa ramana in laptop chiar si atunci cand il folosim foarte mult conectat la curent. Insa, citind ocazional despre aceast subiect, incep sa pun lucrurile in balanta. Prin urmare, putem tine bateria in laptop tot timpul, insa pot exista situatii cand se recomanda utilizarea laptop-ului fara baterie.

Bateria laptop-ului este una din partile hardware cele mai slabe si care va ceda, de cele mai multe ori, prima. Degeaba avem procesoare foarte puternice, daca inginerii nu-s in stare sa conceapa o baterie care sa reziste si cu o autonomie de 3-4 zile.

Pe scurt, ce zic o parte din producatorii de laptop-uri despre cum trebuie sa ne purtam cu bateriile.

Acer recomanda scoaterea bateriei din laptop daca il folosim mai mult conectat la priza.

Apple ne avertizeaza cum ca performanta procesorului va scadea daca vom inlatura bateria laptop-ului pe durata utilizarii acestuia conectat la priza. Prin urmare, mai bine tinem bateria laptop-ului tot timpul conectata, indiferent daca folosim laptop-ul legat la reteaua electrica. In orice caz, la ultimele modele ale laptop-urilor produse de Apple, bateria nu poate fi deconectata de catre oricine.

Apple nu recomanda utilizarea dispozitivelor sale conectate tot timpul la reteaua electrica.

HP recomanda scoaterea bateriei din laptop daca acesta va fi utilizat mult timp conectat la priza.

Cei de la Dell spun ca nu-i nici o problema daca bateria sta tot timpul in laptop, indiferent daca acesta sta mai mult in priza.

Cei de la Lenovo sustin ca putem tine bateria in laptop chiar si atunci cand il tinem conectat la electricitate, asta datorita software-urilor dedicate bateriei, care vin pre-instalate sau pot fi descarcate de pe site-ul oficial. Insa, se recomanda conservarea bateriei incarcata intre 50 -70%.

13 Comments

 • adrian 29 April 2018 at 11:11 am

  pareri si pareri.. de-aia am intrat aici sa vad un raspuns dar… sint doar presupuneri si nimic concludent!

  • Alexandru Ionut 29 April 2018 at 12:10 pm

   Iti spun eu direct, tine-ti laptopul in priza atat cat vrei. Tine bateria in el chiar daca sta in priza o luna. Foloseste-l pe baterie de cate ori vrei si de cate ori ai ocazia. Bateria va trebui inlocuita dupa cativa ani, chiar daca o tii tu in beci 50% incarcata, intr-o cutie de aur si cristale. Foloseste-ti laptopul asa cum vrei, doar evita sa-l pui pe pat sau pe suprafete care sa blocheze caile de ventilatie.
   Asigura laptopului o ventilatie usoara, astfel incat acesa sa nu se incinga. Caldura va afecta bateria si o va distruce in cel mai rapid mod posibil. Restul sunt aberatii. Si uneori mai recalibreaza bateria. Gasesti pe blog cum si ce.

 • Robert 12 April 2017 at 10:23 pm

  Stefan vorbesti in totala necunostinta de cauza si mai induci si alte persoane in eroare, UPS-ul este folosit ca sursa de alimentare in caz de urgenta (in cazul in care iti “taie” careva curentul), cat despre bateria la laptop nu este desigur nici un mit, nu este deloc recomandat sa tii laptopul in priza non-stop.
  Incarcarea bateriei se va oprii la 100% dupa care aparatul va folosi bateria, aceasta ajungand la 99% va trece la modul de incarcare si tot asa, acest lucru nu va face decat sa scada viata bateriei, de aceea este recomandat daca folositi laptopul mai mult acasa decat in deplasare sa decuplati bateria. Bateria in functie de cat de des plecati cu laptopul de acasa o scoateti dupa ce e incarcata (desigur cu aparatul oprit) iar daca nu o folositi prea des o puteti conecta la 1-2 luni pentru incarcare.

  • Alexandru Ionut 17 April 2017 at 10:53 am

   E parerea ta.

 • Marin 23 September 2016 at 3:09 pm

  Asta scrie la HP :Scoateți acumulatorul din notebook-ul în cazul în care notebook-ul va fi conectat la sursa de curent alternativ în mod continuu (prin intermediul unui adaptor de perete sau o stație de andocare) timp de mai mult de 2 săptămâni.
  Ma bagasei in ceata, doara ce am luat un laptop HP.

 • Stefan 17 October 2015 at 1:44 pm

  Asta cu scoaterea baterie din laptop, atunci când e conectat la priză, din păcate nu e decât un alt mit tehnologic pe care mulți l-au luat de bun. Bateria trebuie lăsată în laptop, no matter what. Pe cei care recomandă scoaterea bateriei din laptop i-aș întreba un singur lucru – la desktop-uri de ce folosesc UPS-uri? :)

 • Cătălin Corozanu 27 September 2015 at 5:39 pm

  Dar Asus ce zice, că și eu laptopul să zic în 2-3 ani de când îl am, maxim de 5 ori am scos bateria din el, și tot la fel ține.

  • Marius 30 September 2015 at 1:15 pm

   Zice ca-i laptop bun. La fel de bine tine si la mine…

 • Petre 25 September 2015 at 3:08 pm

  Eu de grija bateriei o scot si pe cea din telefon … chiar si atunci cand il folosesc :).

  Hai sa lasam glumele pe seama altora si sa ne vedem de treaba. Cine se impiedica de pretul unei noi baterii poate sa treaca linistit la abac si sa nu se mai complice cu laptop.
  Adica dai spre 1000 de euroi pentru un laptop bun si te apuci de fiecare data cand il folosesti la priza sa scoti bateria ? Si daca trebuie sa pleci urgent si uiti bateria acasa ? Si daca pica reteaua si pierzi o buna bucata din ce ai facut ? Mai sunt o multime de “Si daca” care ne conduc la concluzia ca bateria trebuie sa stea la locul ei.

  • Fanica 25 September 2015 at 6:04 pm

   Nu am inteles nimic!

 • Fanica 25 September 2015 at 8:15 am

  Eu consider ca bateria este o componenta care trebuie sa ramana in laptop atat timp cat il utilizam.Are rol important atunci cand au loc caderi frecvente de tensiune electrica fiind o unealta tampon intre placa de baza si socurile electrice.Scoateti cumva bateria din telefon dupa fiecare convorbire pentru a nu se uza? Nu-i asa ca bateriile se inlocuiesc(schimba) atunci cand nu mai fac fata necesitatilor?Nu-i asa ca multe device-uri vin ultimul timp cu bateria incorporata?Daca ne luam dupa ce ne recomanda HP,ar trebui sa scoatem bateria cand il folosim timp indelungat la priza.Dar, asa cum sesiza Gigi ” laptop-urile(mai ales cele slim) vin cu bateria incorporata „unibody” “.Dupa parerea mea, lasati bateria in laptop pana “crapa” si daca laptopul mai face fata cerintelor, cumparati alta.

 • Gigi 23 September 2015 at 8:49 am

  Mai nou laptop-urile(mai ales cele slim) vin cu bateria incorporata “unibody”

  • Alexandru Ionut 23 September 2015 at 8:58 am

   Exact. Vezi asta ca fiind un lucru pozitiv?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.