Sony Vaio si lista de bloatware

Daca achizitionati un laptop Sony Vaio cu sistem de operare pre-instalat, atunci ar trebui sa va bucurati de intreaga colectie de bloatware pe care o ofera tuturor clientilor. Bloatware sau crapware reprezinta aplicatiile nesolicitate, oferite in mod gratuit, in majoritatea cazurilor doar in versiunea trial, care vin preinstalate pe laptop-uri, tablete sau smartphone-uri. Acest tip de aplicatii sunt 99% inutile si ne sunt bagate pe gat in special de producatorii de hardware.

Cand mi-am cumparat laptopul cu sistem de operare pre-instalat, am “beneficiat” si eu de o asemenea lista cu bloatware pe care le-am eliminat rapid din sistem. Imi aduc aminte ca am folosit doar antivirusul oferit, McAfee, pentru o luna de zile, fiind trial.

De o saptamana am un Sony Vaio pe care a trebuit sa-l pun putin la punct, nefiind folosit de foarte multa vreme pentru ca nu statea pornit decat aproximativ 5 minute. Aproape ca nu exista saptamana in care sa nu-mi pice pe mana un laptop care trebuie reparat, curatat sau pe care trebuie instalat un sistem de operare. sony vaio

Acest Sony Vaio VGN-CS31S m-a uimit din doua puncte de vedere. In primul rand, poate fi curatat de praf incredibil de usor. Dupa ce-l intorci pentru a-i demonta capacul, te descurajezi putin cand vezi atatea suruburi. Insa, odata scos capacul, ai acces imediat la ventilator, radiator si fantele de iesire a aerului, apoi poti demonta foarte usor intreg sistemul de racire pentru a schimba pasta termica de pe procesor si placa video.

sony vaio curatat

PS: poza facuta dupa ce i-am curatat, schimbat pasta termica si ventilatorul.

In al doilea rand, acest Sony Vaio m-a uimit cu lista de bloatware care poate face invidios pe orice producator de laptop-uri. Sa fiu sincer, nu-mi amintesc sa fi intalnit vreodata pe un laptop atat de multe aplicatii bloatware.

bloatware sony vaio

Va spuneam mai sus ca acest Sony Vaio nu a fost folosit de foarte multa vreme pentru ca se inchidea brusc dupa aproximativ 5 minute. Am depistat rapid problema, fiind vorba despre ventilatorul defect care abia de se mai misca. Laptop-ul n-a fost niciodata intr-un service, asa ca era plin de praf, cu ventilatorul defect, iar pasta termica n-a fost inlocuitat niciodata.

Cu 30€ am cumparat ventilatorul, iar un spray bun cu aer comprimat costa 8€ in oras. Pasta termica mai aveam eu putina, Artic MX2, pe care o urasc. Abia astept sa comand alta in vreo doua saptamani. Dupa ce l-am curatat si schimbat pasta termica, am sters lista cu toate aplicatii inutile, am actualizat sistemul de operare pre-instalat, un rahat de VISTA Home Premium care n-a mai vazut update de cativa ani. Va imaginati cat mi-a luat si cate restarturi a fost nevoie sa fac. Apoi am scanat hard disk-ul de fisiere inutile, am instalat un antivirus, am instalat si Malwarebytes, Google Chrome si VLC, la urma defragmentare si la revedere.

sony vaio 2

Imi pare rau ca n-am facut mai multe poze, dar am timp sa repar laptop-urile doar dupa ora 19, iar lumina de la bec si lampa nu-i suficienta pentru poze decente. Si se stie ca eu nu-s un fotograf talentat. In weekend nu prea am timp de demontat laptop-uri.

In fine, in acest articol am vrut sa va arata lista de invidiat cu bloatware-urile oferite de Sony Vaio si cat de usor de intretinut poate fi acest model. Credeam ca doar Lenovo-ul meu e cel mai usor de curatat, insa m-am inselat. Si da, urasc HP-ul. :)

2 thoughts on “Sony Vaio si lista de bloatware”

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.