Sistemul de fisiere potrivit pentru stick si hard disk extern

In primul rand, FAT32 este sistemul de fisiere care garanteaza cel mai mult functionalitatea dispozitivului extern (stick, hdd – extern), pe orice sistem la care il atasam. Din cunostiintele mele, orice calculator si orice sistem de operare suporta FAT32. Personal, as opta pentru sistemul de fisiere FAT32 pentru un stick usb, dar NTFS pentru un hard disc extern. De ce:

Orice sistem de operare modern care suporta porturi USB, poate citit si scrie FAT32. Nu acest lucru pot spune si despre NTFS. De exemplu, trebuie sa instalezi un utilitar third – party pentru a scrie pe un dispozitiv NTFS, pe Mac.

alegere sistem de fisiere pentru dispozitive externe

 

Viteza nu este o problema mare. S-a efectuat evaluarea de citirea si scrierea pe un dispozitiv formatat cu ambele sisteme de fisiere. FAT32 s-a dovedit a fi mai rapid, dar nu indeajuns sa se ingrijoreze. Diferenta de viteza a fost mai mica de 2.5 procente.

[adsense float=”center”]

De ce se recomanda NTFS pentru hard disc-urile externe? FAT32 nu poate gestiona partitii mai mari de 32Gb. Daca avem un hdd de 500 Gb, ar trebui sa il impartim in aproximativ 15 partitii. Asta nu e chiar placut.

Un alt inconvenient pentru sistemul de fisiere FAT32, este acela ca nu poate suporta fisiere mai mare de 4Gb, ceea ce e destul de deranjant in special cand vrem sa copiem un film HD, DVD, imagine .iso, un fisier audio foarte mare, o inregistrare etc.

Cum formatam un dispozitiv extern (hard sau stick)?

1. Conectam dispozitivul si deschidem Windows Explorer (File Explorer in Windows 8)
2. Asigurati-va ca nu aveti ceva important de salvat.
3. Din panoul din stanga, click dreapta pe dispozitiv si selectam Format.
4. Selectam sistemul de fisiere potrivit si apasam Start.

Cititi discutia originala pe forum.

Ultuma actualizare 9 June 2013 by Alexandru Ionut

7 thoughts on “Sistemul de fisiere potrivit pentru stick si hard disk extern”

 1. Din cate am mai auzit un stick NTFS daca este scos brunsc din PC fara sa fie deconectat cica s-ar putea sa nu fie vazut apoi pe alt sistem, ma rog, mie nu mi s-a intamplat vreo data asta… sigura daca cand m-a enervat NTFS-ul a fost cand n-am putut sa-mi prezint powerpointul la scoala ca nu stia Windows 95 de NTFS…
  PS: La inceput ai scris “exter” in loc de “extern” :)

  PS2: ti s-a intamplat vreo data sa ti se opreasca HDD-ul cand mergea PC-ul? :))

  Reply
  • Imi multumesc de corectare :). Eu am patit de foarte multe ori sa imi bulesc stik-urile cand le-am scos brusc, fie ca aveam ntfs sau fat32. Dupa ce le formatam isi reveneau :). Nu imi amintesc daca mi s-a oprit hdd in timp ce pc-ul mergea..cel extern mi se pare ca l-am scos din priza din greseala de cateva ori. Apoi stiu ca intimpinasem si ceva probleme dupa.

  • Deci, gasisem un stick de 8 Gb si am zis hai sa-l formatez, cand imi termina formatarea, ecran albastru, dupa cateva secunde se aud hardurile cum se opresc, dar dupa restart si-a revenit PC-ul,

   Eu o data mi-am bulit un stick si dupa formatare avea 4MB in loc de 4 Gb :)

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.