Setari Huawei-EchoLife HG520b / Huawei-SmartAX MT882 – probleme conexiune

29 June 2012

La fel ca si multi alti abonati de la Romtelecom am avut mari probleme cu conexiunea la internet, folosind Huawei-EchoLife HG52b / Huawei SmartAX MT882. Am tot chemat  echipa tehnica sa remedieze problema care devenise la un moment dat extrem de enervanta, mai ales cand ai nevoie in aceeasi zi urgent de internet si nu merge.

Asa ca n-am mai stat pe ganduri si mi-am bagat nasul prin setarile modemului unde am gasit cateva optiuni care, in anumite cazuri, pot stopa deconectarea modemului.  Pentru a intra in meniul modemului urmam urmatorii pasi:

Pas 1. deschidem browserul (Firefox, Google Chrome, Internet Explorer etc) si tastam in bara de adresa 192.168.1.1. Dupa cateva secunde apar doua casute in care trebuie sa introducem username si  parola.

Pas2. introducem la username (sau Nume Utilizator): admin si la Password (Parola): admin

Pas3. asteptam sa se autentifice modemul. Daca autentificarea este cu succes, am intrat in meniul principal al modemului (meniurile modemurilor Huawei-EchoLife HG520b / Huawei-SmartAX MT882 sunt foarte asemanatoare, ultimul avand cateva setari in plus)

Ce este important aici, este sa accesam sectiunea SNR Margin Down/Up(kbps).

SNR(Signal to Noice Ratio) sau raport semnal/zgomot reprezinta raportul dintre puterea semnalului util (semnalul fara perturbatii) si puterea perturbatiei într-un anumit punct dat al sistemului de transmisie (acest punct fiind modemul nostru).

Cu cat aceasta valoare este mai mare, cu atat linia este mai  stabila. Pentru a avea o linie stabila, trebuie ca raportul SNR (pe Down si Up) sa fie minim 7.5  Am postat mai jos cateva print screen-uri cu valori anormale inregistrate pe modemul Huawei HG655b (initial am avut un Huawei-SmartAX MT882 care s-a stricat datorita acestor valori anormale).

Observatie: Pentru a vedea valorile SNR la Huawei HG655b trebuie sa dam click pe meniul Status => WAN => si selectam meniul xDSL.

Problema nr.1: Valori SNR anormale. Mentionez ca locuiesc la o distanta de 100 m de centrala, iar in mod normal, nu trebuiau sa existe aceste probleme. Insa, in cazul meu, acesta problema era vechimea cablului (15 ani)  + faptul ca  a fost “carpit” in decursul anilor in urma intervetiilor anterioare ale echipei tehnice de la Romtelecom.

 

Aceste valori fluctuante au dus la stricarea vechiului modem.

Pentru a vedea daca valorile fluctueaza, apasam tasta F5 pentru a reimprospata fereastra browser-ului. Cei care au valori pe linie asemanatoare celor de mai sus recomand sa apeleze la cei de la echipa tehnica la numarul 1930. Prezentati operatorului cat mai detaliat problema (specificati ca sunteti in meniul modemului si aveti valori anormale si cereti operatorului sa va confirme acest lucru). O alta recomandare este sa facem print screen-uri la fiecare valoare anormala inregistrata (apasam butonul print screen =>deschidem paint=> apasam  apoi ctrl+v=> file=> save as=>scriem un nume, apoi clik pe ok) si le aratam celor din echipa tehnica daca vor veni in control.

In cazul meu, a fost necesara inlocuirea cablului de la centrala pana la modem. Nu am inteles de ce nu au inlocuit de la inceput cablul (in decurs de 3 ani de cate ori i-am chemat, mi-au carpit cablul si nici macar nu l-au izolat). Dupa inlocuirea cablului am avut valori SNR care se incadrau in intervalul 8,8-16 dB. Am postat mai jos o imagine cu valoarea minima inregistrata.

Aici am un print cu valori mai mari:

Dupa aceasta interventie a celor de la Romtelecom nu a mai picat netul.

Problema nr.2 (pentru Huawei-EchoLife HG520b / Huawei-SmartAX MT882): Daca valorile SNR Variaza intre 5 si 7dB parcugem urmatorii pasi:

Pas1. Daca suntem in meniul principal, dam click pe Basic apoi click pe ADSL Mode

Pas2. Sub Description gasim selectata optiunea All. Dam click pe sagetica si selectam ADSL2+, apoi dam click pe Submit. Asteptam reinitializarea modemului. Am observat la mine si la un alt client, ca in urma selectarii acestei optiuni raportul SNR creste in medie cu 3 dB (de la 6-7 dB la 9-10 dB). Mai jos am un printscreen cu o valoare maxima atinsa pe linia respectivului client (initial avea SNR-ul intre 6,6dB (valoare minima) si 7,8dB (maxim) si conexiunea de internet devenise instabila).

Dupa ce s-a reinitializat modemul SNR-ul, a crescut pe UP si DOWN. Totodata, a crescut si latimea de banda suportata de linie. Imaginea de mai jos arata valorile initiale inainte de modificare.

Dupa modificare:

Observam cresterea latimii de banda de la 8568 la 9088 kbps, si a SNR de la 6.6 la 12.0 pe Down si de la 7.4 la 11.7 pe Up. Mentionez ca acesti parametri sunt afectatati de vechimea cablului, de nodurile existente pe cablu, de distanta pana la centrala, iar in anumite cazuri poate creste foarte putin valorile SNR-ului sau deloc. Nu in toate cazurile aceasta solutie va poate rezolva problema. Insa, cel putin pana o sa existe fibra optica la toti abonatii (-_-)…aceasta solutie poate sa va scape de multi nervi.

Problema nr.3: Se mai intampla ca in urma anumitor furtuni, modemul  Huawei-SmartAX MT882  “sa uite” username si parola furnizate de Romtelecom (am patit de cateva ori).  Acesta problema se manifesta atunci cand sesizam ca modemul merge bine (toate beculetele stau aprinse inclusiv cel de link), dar nu ne puteti conecta pe nici un site.

In acest caz va indemn sa urmati urmatorii pasi:

1) dupa ce am intrat in meniul principal, click pe Basic  apoi pe WAN Settings

2) daca la username scrie “generic” inseamana ca modemul  a “uitat” username-ul si parola. Este necesar sa scriem manual username-ul in campul “Username” si parola in campul “Password” ambele specificate in contract.

O alta varianta mai simpla ar fi sa accesam urmatorul link:  https://www.romtelecom.ro/personal/asistenta/internet/drivere-setari/ de la cineva care are acces la internet. Dupa ce am  intrat pe respectina pagina, dam click pe ” Software Huawei – configurare automata (toate versiunile) ” si salvam aplicatia pe stick. Cand am ajuns inapoi la pc-ul  nostru, dam dublu click pe aplicatie si urmam pasii pe care ni prezinta aplicatia.

Sper ca aceste sfaturi sa va ajute la rezolvarea problemelor legate de conexiunea la internet. Daca aveti anumite intrabari legate de acest articol, va raspund cu cea mai mare placere.

9 Comments

 • VASILE 5 April 2017 at 9:51 pm

  CONFIRMA SI NELU

 • VASILE 5 April 2017 at 9:48 pm

  Pina nu se instaleaza fibra optica problemele ramin aceleasi

 • amiralulamiralul 19 December 2012 at 10:45 am

  dude, cu parere de rau te anunt ca cea mai buna conexiune Romtelecom nu se intretine cum spui tu. Thist is bullshit. Cine vrea conexiune buna Romtelecom tot ce trebuie sa faca e sa se incalte, sa se imbrace, sa se duca frumusel la RDS sa faca un contract fttb sau macar cablelink. ADSL e tehnologie veche de 15 ani. N-are ce cauta in era moderna. Cine e langa centrala prinde 20Mb/sec, cine e la 2 km de centrala prinde 2 mb/sec insa ambii platesc aceiasi bani.

  • Carpen Vlad 19 December 2012 at 11:25 am

   In articol scrie clar ca aceste solutii nu pot rezolva toate problmele la conexiunile celor de la Romtelecom. Zi-mi si mie atunci de ce RDS sau UPC nu vin si in provincie si in anumite parti ale oraselor sa bage net de mare viteza? Pana o sa vina ei ne chinuim cu vitezele care le avem. Crede-ma ca sunt multi in situatia care sunt si eu cu linii proaste si calitate slaba la net. La mine cei de la romtelecom au schimbat cablul vechi de peste 15 ani si merge foarte bine acum. Eu am 10 megabiti latimea de banda si stau cam la 200m de centrala. Eu ma multumesc cu atat pana o sa vina cei cu un internet mai bun. Inca sunt multi care au apelat la romtelecom deoarece s-au lovit de refuzul celor de la RDS sau UPC. Astia cu net de viteza mare nu se sinchisesc ei sa monteze in anumite zone pentru ca sunt costuri mari de implementare si nu au de unde sa scoata bani(doarece sunt cativa clienti care cer net mai bun si concluzia la ce sa investeasca). Am facut acest ghid doarece: 1)m-am saturat sa-mi pice netu mereu. 2) sa-i scutesc pe altii de multi nervi (cu toate ca in anumite situatii nici solutiile mele nu ajuta si este nevoie de echipa tehnica).

 • Carpen Vlad 21 October 2012 at 2:45 pm

  Daca de ex tu ai 8 megabiti conexiunea un ping acceptabil(20-30ms) si folosesti pc-ul ca server si 60 de persoane se conecteaza simultan la tine atunci 60 de calculatoare sursa asteapta raspunsul de la tine (serverul destinatie). Daca pe linie mai ai anumite obstacole (o persoana care iti ataca reteaua prin diferite atacuri, noduri pe linie, esti conectat la un router care la randul lui este conectat la alt router etc) creste timpul de raspuns care trebuie sa-l dai inapoi. Cu cat sunt mai multe persoane care doresc sa se conecteze la tine simultan cu atat este solicitata mai mult conexiunea si automat creste si timpul de raspuns inapoi catre cel care au facut solicitarea catre serverul tau. Spre exemplu descarcam un fisier si am facut un test de viteza. Cand nu descarcam nimic aveam ping-ul 30-40 ms 5,2 mbiti. Cand am descarcat ceva mi-a crescut ping-ul la 123ms si latimea de banda disponibila a scazut la 1,2 mbiti. Deci daca ai mai multe calculatoare care se concteaza la tine si tu la randul tau vrei sa te conectezi pe un site va dura ceva pana vei primi raspunsul de la acel site. Totusi problema poate fi la serverul destinatie (tu sa ai latimea de banda libera si raspunsul sa vina greu la destinatar). Destinatarul(serverul) poate sa iti trimita tie (expeditorul) inapoi raspunsul la solicitare dupa o durata de timp mare deoarece latimea de banda a conexiunii serverului destinatar este foarte solicitata(poate in afara de tine alti 1000 de useri vor sa se conecteze pe site). Ca solutie ar fi imbunatatirea mediului de transmisie (fibra otiptica fiind cel mai bun mediu de transmisie). Fibra optica permitie conexiuni foarte bune avand ping foarte bun(1-5 ms comparativ cu conexiunea mea 60-90 ms) si latime de banda foarte mare (peste 100 mbiti). Sper sa fie de ajutor ce am scris aici :).

 • Iosif Bancioiu 21 October 2012 at 1:51 pm

  pt ping mare pe local nu gasesti nimic? am un ping de 20ms
  se misca oribil (20 doar pe local, pe retea am 49-59)

  • Carpen Vlad 21 October 2012 at 2:13 pm

   Folosesti calculatorul ca server si cand vrei sa accesezi un site se conecteaza greu?

 • Alexandru Ionut 13 October 2012 at 1:55 pm

  Aici e meritul lui Vlad. El e mesterul cu clicknet :). Nevoia te invata. Legat de tutorialul pentru PORT Forwarding, astept sa se bage el pe fir :P

 • BLKoldSUN 13 October 2012 at 8:33 am

  Bun tutorial, poate postezi un tutorial si pentru PORT Forwarding, deoarece e putin mai complicat pentru cei ce nu sunt in domeniu si vor sa-si faca un server de CS, SAM, sau orice altceva ce foloseste ca resurse principale, PC-ul personal. (pentru Huawei-EchoLife HG520b)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.