Probleme cu laptop-ul – tastatură blocată, ecran negru

Cei care nu au mare experiență în identificarea posibilelor probleme cu laptop-ul, am să vă ajut cu două informații destul de folositoare. Vă povestesc cât pot de scurt, din propria experiență, pentru a știi ce se întâmplă cu laptop-ul vostru în cazul în care întâmpinați probleme asemănătoare. 

Astăzi, după ce m-am întors de la serviciu, am pornit laptop-ul și să-mi văd de treburile mele pe net, doar că de data asta ceva nu a mers cum trebuie.

1. După pornirea laptop-ului, am observat că în meniul grub era selectată ultima opțiune, ceea ce e un lucru ciudat. În mod normal, grub-ul oferă la fiecare pornire a calculatorului, ultima opțiune care a fost selectată la pornirea anterioară, dar asta nu înseamnă că e ultima opțiune din lista, adică testarea memoriei laptop-ului. În fine, am apăsat pe tasta direcțională în sus să aleg sistemul de operare. Interesant e că s-a mutat iar pe ultima opțiune. După încă o tentativă, am reușit să selectez Manjaro. În timpul încărcării sistemului de operare apar de obicei mai multe linii cu informații despre diverse componente sau după caz. În loc de caractere normal, apăreau doar simboluri, ceea ce înseamnă că ceva nu e în regulă.

După ce s-a încărcat sistemul de operare, am constatat cu stupoare că totul se comportă ca și când aș ține apăsată tasta direcțională către jos. Toate paginile web se derulau singure. Am restartat și am reușit să pornesc în Windows, dar aceeași problemă. Mi-am dat seama imediat că e ceva de la tastatură, dar am zis să-l iau pe rând cu ce e mai ușor.

Am deconectat încărcătorul, am scos bateria, hdd-ul, și plăcuțele RAM. Am montat totul la loc, dar am pornit laptop-ul cu câte o plăcuță RAM pentru a le verificat. Aceeași problemă.

Rezolvare:  am apăsat cu toată suprafața palmei pe toate butoanele de la stânga la dreapta, de câteva ori, în speranța de a debloca vreo tastă dacă a rămas apăsată. Metoda a funcționat, iar problema a fost de la tastatură. Atenție, nu trebuie neapărat să demontați tastatura, puteți să mergeți pe tastatură cu palma apăsată fără prea mare forță.

2. Încercam să rezolv problema de mai sus, dar la un moment dat nu se mai aprindea ecranul laptop-ului. Să se rupă folia de face legătură cu placa, mai rar. Și la fel de rar se poate întâmpla să moară așa dintr-o dată ecranul laptopului.

Rezolvare: o plăcuță RAM nu era conectată corespunzător în slot. La grabă și la nervi, se mai întâmplă. Deci, pot exista cazuri în care ecranul laptop-ului nu poate porni sau nu afișează absolut nimic din cauza plăcuțelor RAM care nu-s conectate corespunzător în slot.

Aveți și un articol despre cum puteți afla ce componente ale PC-ului nu funcționează corespunzător.

Ultuma actualizare 5 March 2014 by Alexandru Ionut

3 thoughts on “Probleme cu laptop-ul – tastatură blocată, ecran negru”

    • Uite că pe laptop nu a scos sunet, ceea ce e interesant. Nici măcar nu-mi aduc aminte vreodată să fi auzit sunet de avertizare de pe laptop… sau sunt acum prea obosit și nu gândesc ce zic?

  1. una ziua,
    am un laptop Asus din 2012 si de cateva zile tot imi apare asta http://imgur.com/a/M21cs . Mi se inchidea pe loc. Acuma cand il deschid nu-mi intra in Desktop si am incercar sa-l restaurez si de la 2% nu se mai incarca. Am asteptat o ora si dupa l-am inchis de la buton. Dupa l-am mai restaurat odata si de la 1% nu se mai incarca. Bun… l-am inchis si dupa ce l-am pornit nu mai intra in nimic. Puteti vedea aici https://m.youtube.com/watch?v=e7wWEDBSRZQ . Pe orice apas nu se intampla nimic. Va rog sa-mi spuneti si care ii problema si nu numai pretul reparatiei. PS: Laptopul are windows10, daca va ajuta la ceva. Multumesc.
    O zi buna.

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.