Calculatorul poate parea o masinarie destul de complexa, in special atunci cand nu stim foarte multe despre functionalitatea componentelor hardware ale acestuia. Anumite componente ale calculatorului se pot defecta si nu exista o metoda usoara care sa ne indice care componenta a calculatorului s-a defectat. Mai jos gasim un ghid care ne poate ajuta in rezolvarea problemelor cu calculatorul, ghid care poate fi util mai ales persoanelor care nu au o experienta foarte mare in a stabili care componenta a calculatorului nu mai functioneaza.
Principalele componente ale unui calculator care tind sa se defecteze cel mai des
In continuare am listat majoritatea componentelor unui calculator care tind sa se defecteze in timp si majoritatea problemelor comune cauzate de fiecare dintre acestea. Inainte de a incepe sa analizam componentele calculatorului, pentru a afla care dintre aceste piese nu functioneaza corect sau este defecta, ne asiguram ca unitata centrala este conectata la priza electrica, verificam daca toate cablurile atat din exteriorul unitatii centrale cat si din interiorul acesteia sa fie corect conectate.
1. Probleme cu sursa de alimentare a calculatorului
Calculatorul nu poate porni fara aceasta componenta care este vitala. Sursa de alimentare unui calculator este piesa care da viata calculatorului, daca asta putea afirma asta, adica permite si regleaza curentul electric de la priza spre componentele unui calculator. Aceasta este conectata direct cu placa de baza si cu multe alte componente precum unitatea optica, hard disk, placa video etc
In continuare voi prezenta o lista cu problemele comune cauzate de sursa de alimentare a calculatorului care nu functioneaza corespunzator:
Calculatorul nu porneste
Sursa de alimentare distribuie curent electric calculatorului, iar daca calculatorul nu porneste, principalul vinovat poate fi chiar sursa de alimentare a unitatii centrale. Cea mai buna metoda pentru a determina daca sursa e alimentare a calculatorului este arsa, este ascultarea sunetului scos de unitatea centrala. Daca nu auzim nici macar un sunet de ventilator, atunci sursa de alimentare poate fi arsa. Daca singurul sunet al calculatorului vine de la sursa de alimentare, probabil ventilatorul acesteia este singurul care functioneaza. Sau probabil ca sursa de alimentare nu este conectata la placa de baza. Dar acest lucru e mai greu de a se intampla. Poate fi posibil atunci cand cineva a intervenit in unitatea centrala existenta, fie mufa sursei de alimentare nu a fost conectata la placa de baza in momentul configurarii hardware a unui calculator nou.
DVD-ul sau hard disk-ul nu functioneaza
Un dispozitiv periferic nu poate functiona atunci cand conexiunea acestuia la sursa de alimentare a calculatorului este pierduta. In acest caz, verificam cablurile de alimentare la fiecare dintre acestea pentru a vedea daca sunt conectate corespunzator.
Sursa de alimentare a calculatorului nu are suficienta putere
Daca tocmai am adaugat o noua componenta la calculator, iar calculatorul nu poate porni, probabil sursa de alimentare nu furnizeaza suficienta energie pentru a sustine noua componenta. Adica aceasta nu poate face fata consumului total al componentelor calculatorului. Deconectam componenta atasata initial si pornim calculatorul. Daca acesta functioneaza, trebuie sa cumparam o sursa de alimentare mai performanta, cu mai multi wati, inainte de a conecta iar noua componenta a calculatorului.
Tot din cauza sursei de alimenare a calculatorului se poate bloca sistemul de operare atunci cand folosim o aplicatie care solicita la maxim resursele calculatorului. Aceste componente ale calculatorului fiind solicitate la maxim, vor consuma mai multa energie care poate sari de capacitatea maxima a sursei de alimentare.
Daca sursa de curent a calculatorului s-a ars, atunci putem achizitiona una noua de aici.
2. Probleme cu calculatorul cauzate de memoria RAM
Daca memoria RAM nu functioneaza corespunzator, atunci putem descoperii urmatoarele simtome:
Calculatorul nu afiseaza nimic cand este pornit (auzindu-se o secventa ciudata de bipuri / sau lipsa acestora)
Daca in mod normal calculatorul bipaie o singura data in momentul pornirii, ascultam daca acesta emite doua sau mai multe semnale sonore (beep-uri) sau nu bipaie deloc. Pentru mai multe detalii despre codul beep-urilor calculatorului, putem vizita acesta pagina. Daca auzim un bipait ciudat al calculatorului, mai mult ca sigur avem o problema cu memoria acestia, in cazul in care nu am adaugat o noua componenta hardware.
Citeste si: Extinderea memoriei pc -ului cu ajutorul unui stick
Eroare blue screen (ecran albastru)
De obicei, erorile blue screen vor aparea atunci cand memoria calculatorului nu functioneaza corespunzator, dar asta nu este intotdeauna o regula. Cautand codul afisat de eroarea blue screen care apare pe ecran, ne putem da seama de cauzele aparitiei acesteia.
Performanta foarte scazuta a calculatorului – calculatorul merge foarte greu
Daca sistemului de operare ii va lua mult timp sa lanseze aplicatiile, prima data accesam task managerul pentru a ne asigura daca memoria RAM nu este solicitata la maxim.
Daca memoria RAM este incarcata spre maxim, incercam sa inchidem aplicatiile lansate care nu le utilizam in acel moment si care folosesc foarte multa memorie RAM. Daca asta nu este de ajuns, atunci trebuie sa mai instalam o placa de memorie RAM, acolo unde este permis acest lucru, adica inca un slot liber.
Placutele de memorie RAM sunt printre cele mai ieftine componente ale unui calculator. Asa ca nu vad de ce nu putem face un minim de efort si sa cumparam unele de o capacitate mai mare, iar daca placa de baza permite, unele si cu o frecventa mai buna.
Inainte de toate, ar fi recomandata scanarea memoriei RAM pentru a vedea daca aceasta este infectata sau daca este 100% utilizabila.
Un instrument foarte bun pentru testarea memoriei RAM (doar pentru a ne asigura daca aceasta functioneaza corect) este memtest86+. Daca vom observa probleme cu memoria RAM in timpul testului (randuri rosii pe ecran), atunci trebuie sa inlocuim modulul/ placuta cu una noua.
Placute de memorie RAM pentru toate bugetele.
3. Probleme cu dispozitivele periferice de intrare ale calculatorului
Uneori, tastatura sau mouse-ul pot cauza unele probleme destul de ciudate din cauza posibilelor scurcircuite dintre firele acestora, vreun conflict intre mufa si slotul de pe placa de baza etc.
Comportamentul ciudat al calculatorului
Se poate intampla ca uneori, datorita unei tastaturi defecte, sa se lanseze ferestre ale sistemului de operare sau ale aplicatiilor. Lansarea si inchiderea meniului Start, iar uneori inchiderea calculatorului de unul singur. Aceasta este de departe cel mai ciudat mod prin care se poate manifesta o tastatura care functioneaza incorect.
Descarcarea bateriei tastaturii sau a mouse-ului
Daca aveti tastatura sau mouse wireless, sa nu uitam de reincarcarea / inlocuirea bateriei, inainte de a ne impacienta si de a considera ca acestea s-au defectat sau calculatorul nu mai functioneaza cum trebuie.
Mouse-uri si tastaturi pentru toate bugetele.
4. Probleme cu hard disk-ul calculatorului
Hard disk-urile pot fi considerate melcii din lumea calculatoarelor, deoarece acestea contin parti care se afla in miscare, dar miscare care nu tine pasul cu viteza celorlalte componente. Atentie, vorbesc de clasicele hard disk-uri, nu de SSD-uri. O lista cu posibilele simtome:
Transferul de fisiere s-a blocat
Acesta poate reprezenta un semn de la un sector stricat – bad. Ryulam „chkdsk /r” in Command Prompt pentru a incerca rezolvarea acestuia. Daca acest sector defect nu se repare, atunci este un bad fizic (defect fizic) si care nu poate fi remediat.
Mici zgomote ritmice sub forma unor clicuri in momentul pornirii calculatorului
Acesta poate fi un semn al defectiunii premature a hard disk-ului. Trebuie facut backup din timp al intregului sistem, asta daca inca mai putem face acest lucru.
Pierderea (disparitia) tuturor datelor de pe hard disk
Daca nu am formatat hard disk-ul, dar au disparut toate datele, probabil avem de aface cu o partitie sau sistem de fisiere corupt. Sunt rare cazurile, dar se poate intampla si acest lucru. Pentru a incerca rezolvarea problemei, putem incerca recuperarea datelor cu anumite aplicatii, insa cele gratuite nu vor fi asa eficiente. Link-ul catre aplicatie il puteti gasi accesand articolul free vs paid software, la mentenanta calculatorului. Eu am rezolvat odata astfel.
Performanta foarte slaba a calculatorului
Cand calculatorului ii va lua un timp foarte mare sa lanseze sistemul de operare sau sa deschida programele (cand avem suficienta memorie RAM) atunci cauza poate fi hard disk-ul care este foarte lent. Primul lucru pe care trebuie sa-l facem este sa il defragmentam. Daca problema nu dispare, probabil ar trebui sa ne gandim la achizitionarea unui nou hard disk, nu inainte de a incerca scanarea tuturor fisierelor stocate pe acesta impotriva virusilor.
Actualizare: recomand inlocuirea tuturor hard disk-urilor din laptopuri si calculatoare, cu SSD-uri. Aceste SSD-uri sunt mult mai rapide si poate schimba radical timpul de lansare al sistemului de operare si viteza de lansare si operare a aplicatiilor.
Inlocuirea unui hard disk normal cu un SSD este destul de simplu, din punctul meu de vedere, putand alege pentru transferarea tuturor datelor de pe hard disk pe SSD cu ajutorul unei aplicatii oferite de producatorul dispozitivului de stocare. Putem alege clonarea hard disk-ului, sau pur si simplu sa reinstalam sistemul de operare pe SSD si sa copiem datele importante pe acesta.
Consider SSD-ul unul dintre cele mai bune imbunatatiti care pot fi aduse unui calculator sau laptop. Si nu e nici foarte costisitor, depinzand in egala masura de capacitatea de stocare a SSD-ului, de marca acestuia, dar si de alte capacitati tehnice.
Schimbati hard disk-ul normal cu un SSD de aici si veti da o noua viata calculatorului sau laptopului.
5. Probleme cu procesorul calculatorului – CPU
Procesorul poate fi o componenta foarte problematica din cauza caldurii degajate si de „cantitatea” de responsabilitate pe care o are. CPU este inima calculatorului. Cateva simtome cauzate de problemele la procesor – CPU sunt:
Opriri frecvente si bruste ale calculatorului
Daca nu primim nici un blue screen, dar calculatorul s-a inchis fara nici o avertizare, atunci procesorul poate fi foarte incins. Trebuie sa cumparam un ventilator mai bun, sa imbunatatim aerisirea unitatii centrale sau sa inlocuim procesorul cu unul mai performant si sa speram ca acesta este facut pentru a rezista la o temperatura mai ridicata.
Uneori schimbarea pastei termice poate ajuta foarte mult.
Performanta scazuta a procesorului calculatorului
Daca avem un procesor mai nou, putem uita acest lucru. Daca procesorul este cumparat cat mai recent (ultimii 3-4 ani de ex.), atunci acesta nu trebuie sa aiba nici o problema cu performanta. Cu toate acestea, putem verifica procentul de utilizare al acestuia din task manager. Daca procesorul este incarcat 100% de cateva aplicatii simple lansate, atunci trebuie luam in calcul achizitionarea unui nou procesor.
Desigur, poate fi de vina si o eroare de program. Daca o aplicatie foloseste 100% procesorul in mod constant, atunci trebuie sa o inchidem. Apoi urmarim evolutia gradului de utilizare al procesorului si performanta sistemului. Daca acesta tinde sa ramana la 100% procent de utilizare, atunci poate fi defect. Asta in cazul in care nici schimbarea pastei termice nu ajuta cu nimic.
La un laptop, procesorul nu poate fi schimbat. Cel putin nu de catre oricine si nu cu usurinta. 100% nu va merita deranjul. Daca procesorul se defecteaza, schimbarea placii de baza este solutia. Cu toate ca mai repede achizitionam un nou laptop.
Calculatorul nu afiseaza nimic
Ca si in cazul memoriei RAM, o problema de procesor poate cauza oprirea completa a calculatorului cand acesta incearca sa lanseze sistemul de operare. Din pacate, nu exista o metoda usoara prin care sa ne dam seama daca procesorul este vinovat. Prima data ar trebui sa incercam inlocuirea placutelor RAM cu altele pentru a observa daca acestea sunt problema. Daca problema persista, atunci va trebui sa inlocuim procesorul sau chiar placa de baza.
Citeste si: Cum sa aleg un calculator performant sau vezi aici cele mai perfomante calculatoare
6. Probleme cu placa de baza a calculatorului
Aceasta se afla in stransa legatura cu procesorul – CPU, memoria RAM si sursa de alimentare a calculatorului. In cazul in care nu ar parea probleme cu memoria RAM sau procesorul, atunci placa de baza poate fi defecta. Din nefericire, aceasta este o piesa foarte complexa pentru a fi testata usor.
Din pacate, nu este usor de determinat atunci cand placa de baza sau procesorul calculatorului nu mai functioneaza corespunzator. In mod normal, ar trebui sa mergem cu calculatorul la un service de reparatii calculatoare. Asta dupa ce am verificat noi singuri cele de mai sus. Uneori, chiar si un service de calculatoare poate diagnostica gresit o problema. Chiar eu am cumparat un laptop care a fost de cateva ori in service pentru o problema, dar pe care nu au descoperit-o. Am rezolvat singur problema fara prea multa bataie de cap. Google poate fi cel mai bun prieten al tau, uneori.
Bineinteles, diagnisticarea unuei probleme a calculatorului nu este o sarcina simpla pentru oricine. Daca suntem complet straini de acest domeniu, cel mai simplu e sa apelam la specialisti. Ne poate scapa de batai de cap si stres.
Daca aveti completari, nu exitati sa le postati pe rubrica de comentarii. Astept in special cateva sugestii despre posibilele probleme la placa video.
Ultima actualizare 25 decembrie 2024 by Alexandru Ionut
Salut, am si eu o problema, de curand am achizitionat o placa video, mai exact Nvidia GeForce GTX 560 TI , si am niste probleme… adica cand joc pe fullscreen imi merge foarte greu, am schimbat driverele, am bagat windowsul de vreo 2 3 ori…tin sa mentionez ca, cu placa video cea veche nu mi se intampla asta…si in momentul de cand am bagat placa video cea noua,,,incepe sa imi laguiasca,etc. ce as putea face?
Esti sigur ca sursa are suficienta putere si pentru noua placa video? Sau posibile probleme cu compatibilitatea video – placa de baza, sau video -procesor.
Salut, sper ca ma poate ajuta cineva cu un sfat, nu am gasit nicaieri o solutie. De vreo 6 luni de zile am o problema cu pc-ul, intra in freeze, nu mai raspunde la nici-o comanda. Daca il las, cateodata isi revine cam intr-un minut, cateodata deloc si trebuie resetat. Primesc acest freeze aleatoriu, cand sunt in jocuri, sau chiar cand navighez pe o pagina web (fara alte aplicatii deschise pe fundal).
Am dus PC-ul in service, i-au pus diagnoza si nu i-au gasit nimic anormal. I-am cumparat carcasa cu 4 coolere de 120mm ca sa fie aerisit, i-am schimbat pasta procesorului cu una mai buna, am incercat windows 7 si tot la fel se comporta, i-am pus SSD si tot la fel face, am schimbat si vechiul HDD cu unul nou, i-am schimbat sursa cu una noua de 650W…….nu stiu ce sa-i mai fac :( nimeni nu gaseste ce are…
PC-ul are un procesor AMD FX-6300, 8GB RAM DDR3 1866 mhz, placa video Asus R7 250X
Pai daca ai facut atatea demersuri, dar in zadar, atunci incearca sa inlocuiesti placa de baza cu o alta. Nu stiu daca se accepta retour la asa ceva, nu mai stau in tara de 6 ani si nici n-am luat vreodata placa de baza si s-o dau retour, dar poti incerca. Eventual, si cu procesorul poti incerca la fel. Sau incearca sa vinzi calculatorul pe componente, si iei altul. Sau pune placa la vanzare ai cumperi alta dand ceva diferenta. Si tot asa prin eliminare.
Imprumuta o alta memorie RAM pentru o zi de la un prieten. Vezi si varianta asta.
Buna Alexandru, intampin o problema si nu stiu care este cauza. Utilizez Debian 9 unde execut o baza de date MariaDB,creez un usuar caruia ii dau acees din orice retea ( ii pun semnul de % in origine) dar cand incerc sa ma conectez cu acest usuario baza de date imi refuza conectiunea pe portul 3306 si este o instalartie pruaspata asa dar nu este blocata, nu se executa nici un program de firewall care sa bloqueze acest port. In rezuman m-ar interesa daca ai vreo ideie de ce mi se refuza conexiunea
Salut am ceva probleme cu pc-ul. , Deci il deschid merge 3-5 minute apoi se blocheaza imaginea nici o comanda nu merge, nimic de pe tastatura, nici butoanele unității pentru al deschide trebuie sa opresc alimentarea de la sursa, inainte mergea dar primeam multe blue screen-uri am pus alta placa video, un cooler mai mare, alte memorii ram dar tot asa face, singurele optiuni ar fi placa de baza sau procesorul
sal….! am laptop ACER MS2154(extensa2000) avea parola de BIOS si la.m resetat BIOS,ul, si nu mai arata nimic pe display si bipaie de cateva ori!! Ce este de scut??
Buna, am o problema cu PC am Procesor Intel Ivy Bridge, Core i5 3470 3. 20GHz
Unități de stocare:
SSD: 120GB, SATA III, 2.5″
HDD: 500GB, 7200RPM, SATA III, 3.5″ pe SSD am SO și câte o data îmi dispare HDD. Am partiționat și HDD și am instalat jocuri pe una din partiții și tot dispare ,dau restart și reapare am verificat și mufele de conectare a HDD totul OK?…am schimbat și HDD aceeași problema , am schimbat cablurile SATA III aceeași problema ,după un timp dispare partițiile de pe HDD… AJUTOR
Salutare. Pot fi mai multe cauze. Actualizeaza driverele, verifica HDD-ul de erori. Formateaza HDD_ul si creaza alta tabela de partitii, reinstaleaza sistemul de operare. Schimba portul SATA al hard disk-ului. Poate fi ca hdd-ul intra in idle. etc
Mulțumesc pentru rapiditate , am instalat W7 am schimbat HDD care l-am partiționat divers am testat cu Prime95 test trecut am dat chech disk și a dispărut HDD cu partițiile poate sa fie placa de baza?
N-as crede ca e placa. Cred ca e hard disk-ul. N-ai mufa sa-l testezi pe USB simuland ca si cum ar fi unul extern?
Nu am ,decât pt HDD laptop dar face aceeași figura cu 2 HDD ssd nu are nimic, dacă stau bine și mă gândesc problemele au apărut după actualizările de la Microsoft pt W10 care au dat peste cap multe pc-uri… Un program bun care face test complet…(Aida64 ?)
Am si eu o problema mi-am cumparat toate componentele pt pc .Cineva care se pricepe mi le-a pus pe unitate.Am ajuns acasa l-am pornit.Pc porneste la tot placa video toate ventilatoarelee dar nu porneste monitorul, pc nu face acel bipp la pornire. HDD este vechi.
Și eu am problema asta și nu știu ce să fac
Ai schimbat ceva piese la sistem? Ai verificat bine cablurile? Ai mutat unitatea si poate s-a demufat ceva..
Salut! Am un laptop ASUS K50AB.
După ultima oprire, când și-a făcut ceva update-uri (W10), nu a mai vrut să pornească. Încarcă BIOS-ul, pornește WIN cu mesajul REPAIRING PROGRESS sau ceva asemănător însoțit de beep-uri cu diferite coduri (ba 3 beep-uri, ba beep-uri continue nu transmite un singur cod. La fiecare restartare beep-uie altfel), după care BLUE SCREEN cu mesajul ACPI BIOS ERROR și se restartează singur! Am încercat toate variantele găsite: update BIOS, încercate reparare w10 prin bootare de pe stick. Nu pot reinstala w10 pentra că nu îmi permite bootarea de pe USB.
Salut!
Am si eu o mica problema. Pentru un procesor mai vechi pe socket 1151 trebuie sa ii fac update de bios? Nu mi-l citeste(procesorul e nou).
Salut. In timpul jocului se intampla ca acesta sa se minimize, adica intra singur la bara de task, fara ca eu sa fac vreo combinatie de taste. Dau click, reiau dar faza se repeta la intervale neregulate de cateva minute. Am mai avut problema asta, nu am facut nimic special atunci, dar vad ca acum a revenit. Sistemul meu nu e unul nou. Nu am obiceiul sa instalez des programe sau jocuri. Am cateva jocuri, aceleasi, pe care le joc de cativa ani si cam atat. Antivirusul e actualizat la zi, am facut scanare, nu a gasit nimic. Carcasa o curat cam o data pe an, si nu prea gasesc praf in interior. Ma gandesc totusi la mem RAM, nu stiu… Un mic amanunt, din momentul apasarii butonului de pornire, trec cam 10 sec pana se aude acel beep caracteristic. In rest calc merge bine, nu se blocheaza, pe muzica, filme sau office…
Salut. Poate fi atat o problema hardware, aici includ RAM, video, sau chiar proc. Ar trebui sa le monitorizezi cumva cu HWmonitor sau task manager in timpul jocului daca stau toate la 100% sau nu. Sau poate fi ceva software, un program care ruleaza in background, antivirusul care fix atunci se apuca sa faca ceva, sau alta aplicatie in background. Incearca sa actualizezi si toate driverele cu Drive Booster.
un PC cu i3 9100, sursa de 500W si placa video rx580 cand pornesc ventilatoarele (la placa video) 6-8 secunde „ingheata” ecranul , nu mai misca nimic apoi isi revine. Se poate optimiza ceva pentru a rezolva problema?
Salut,
Cand iese din stand by, ecranul laptopului se face ca un curcubeu pixelat.
Seamana cu matrcicea din Matrix doar ca e in toate culorile.
Pe unde trec cu mouse-ul imaginea isi revine. Sau daca deschid orice alta fereastra, e ok.
Am reinstalat driver-ul placii video.
Pare ca tot asa face si pe monitor extern
Laptopul are doar 1 an…
Vreun sfat?
Multumesc!
Daca mai esti pe aici, incearca sa actualizezi toate driverele cu driver booster. Poate poate…
Salut
Laptop ul meu se inchide brusc din cauza temperaturii si este foarte lent, am putine fps uri in jocuri dupa ce am dat cu pumn ul in el ( nu sunt mandru de ce am facut) nu stiu ce s a stricat si daca stie careva si a mai patit asa ceva sa imi spuna…mersi.
Salut. In primul rand, nu trebuia sa dai cu pumnul in laptop :D. Incearca sa-l duci la cineva care se pricepe sa-l curete, eventual ventilator nou daca e posibil, pasta termica. Verificat temperatura apoi cu hwmonitor. Eventual si o reinstalare de sistem de operare, iar daca ai posibilitatea, pune-i un SSD in locul hard-ului. Vei fi placut surprins. Chiar si un SSD mai ieftin iti va prinde bine daca ai un laptop mai vechi. Daca laptopul este mai nou, cu ceva specificatii bunicele, atunci merita sa-i pui un SSD mai mare si mai performant.
Daca nu se poate ce am scris mai sus, incearca macar sa curesti sistemul de operare, sterge aplicatii vechi si inutile, opreste procese inutile de la startup, defragmenteaza hard-ul, actualizeaza toate driverele cu driver booster, asigura-te ca ai windows-ul actualizat la zi si ca nu se actualizeaza de nebun cand tu te joci, cu toate ca stie ca nu ar trebui sa te deranjeze.
Bună! Nu pot sa rulez proiectele pe laptop.. În plus, de multe ori laptopul se închide, sau când îl deschid se încălzește destul de tare și scoate un zgomot ciudat.
Hi, trebuie sa ti-l curete cineva ventilatorul de praf. Fie il duci la service, fie rogi pe cineva care se pricepe sa te ajute. Daca e vechi, merita sa schimbi si pasta termica. Ce zgomot face?
Salutare!
Am 2 probleme la pc: i5 2400k, gtx 750 ti oc, 8gb ram, ssd 120gb, hdd 1tb 5400rpm 2.5 inch, 700w.
Una dintre probleme ar fi faptul că nu-mi merg programele microsoft ale windows-ului, de exemplu: microsoft store, photo, office, etc.
A doua problemă ar fi faptul că, mă joc un joc (exemplu: nfs) iar în timp ce mă joc, la un moment dat nu se mai încarcă harta și „pic” prin ea, deobicei își revine jocul după câteva minute de așteptare, iar rareori singura soluție e „alt f4” sau „end task” din task manager și îmi scrie „not responding” și doar după scurt timp se închide. Țin să menționez că la început jocul rula bine, fără probleme.
M-am gândit că una dintre probleme ar putea fi harddisk-ul, probabil puțini rpm și poate e pe ducă și nu poate înărca harta din cauza vitezei scăzute, iar o altă problemă poate ar fi windows-ul, deși e unul curat din punctul meu de vedere și ar fi doar problema cu aplicațiile microsoft.
Am urmărit placa video, gândindu-mă că poate din cauza ei nu se încarcă harta și „pic” prin ea, dar temperatura stă bine și nu se folosește la un procent prea mare și țin să menționez că nu primesc blue screen sau alte simptome care apar în cazul problemei unei plăcii video, dar nu știu sigur, nu sunt foarte priceput.
Mai țin să menționez că țin interiorul pc-ul curat și pe carcasă sunt montate 3 ventilatoare pentru răcirea componentelor.
Aștept părerea dvs., mulțumesc!
Salut. Cum adica nu iti merg? Nu se instaleaza, sau nu se lanseaza? Dau eroare?
Ai verificat pe net cerintele minime ale jocului? Procesorul, ce-i drept, e cam vechi sa fiu sincer. Mai bine pui un SSD mai mare de 250GB de exemplu, sa instalezi jocurile pe el. Iar pe asta de 1tb sa-l pui intr-un rac extern sa faci backup pe el.
E windows instalat recent de zici ca-i curat? Asigura-te ca are toate actualizarile la zi, eventual iti recomand sa faci o actualizare a tuturor driverelor cu Driver Booster. Eu am rezolvat multe probleme cu programul asta.
Nu se lansează, erau instalate și nu le pot reinstala sau ceva căci la fel, nu se întâmplă nimic și nu dau niciun fel de eroare.
Da, am verificat cerințele minime și sunt în regulă, nu se pune problema nici de lag sau fps-uri scăzute doar atât că nu se încarcă harta uneori.
Winodws-ul da, este reinstalat recent și mai ales nu am jocurile descărcate pe google ci doar cumpărate de pe platforme (steam, origin, uplay, etc.).
Actualizările sunt la zi atât windows cât și placa video.
Am să încerc treaba cu driver booster, nu știam de aplicație, mulțumesc frumos de răspuns!
Win original sau de pe torrent? Mi se pare straniu ca nu iti dau macar o eroare sa stii despre ce e vorba. Or fi in curs de instalare/actualizare… verifica in Windows Settings – Apps.
Poate ca si jocul acela are vreun bug.
Sunt curios dupa actualizarile driverelor cu booster daca s-a rezolvat problema.
Nu e windows original. Am dat reset la windows, la setările de fabrică, din „settings” cu opțiunea de a salva fișierele personale și și-au revenit programele microsoft, nu știu ce problemă să fii fost.
Buna ziua!
M-am trezit cu o problema ciudata pe care nu am mai intalnit-o dar, mai intai, sa spun ce am in PC: procesor octacore FX 8350 Vishera, 32 Gb RAM DDR 3, sursa 750 W reali, SSD 240, HDD 1 TB, HDD 500Gb, placa video RTX 2060 Super. Carcasa e aerisita de 5 ventilatoare.
Cu toate acestea, ieri, m-am trezit cu niste puncte colorate pe ecran, dupa care PC-ul s-a blocat si apoi a disparut imaginea. Am dat restart si imaginea a aparut normala dupa care a inceput sa negativeze si apoi, iar, chestia cu punctele colorate, etc.
Am reusit sa intru in safe mod ca sa-mi salvez ceea ce aveam de salvat, apoi am reusit sa programez o scanare la pornire cu avast(cu licenta). Nu a gasit nimic. Am reincercat pornirea PC-ului si aceleasi etape spuse mai inainte. Asa ca am hotarat sa reinstalez windows-ul (tot cu licenta). Am instalat windows-ul, drivere, etc. si totul s-a deschis normal, mai putin sunetul care apare si dispare la intervale regulate. Cand pornesc un joc, apar sacadari exact in momentele in care dispare sunetul.
Am o intrebare: e placa de baza defecta, una din memorii sau placa video?
Multumesc anticipat!
Salutare. Eu zic ca e de la placa de baza. Cu memoria ar fi simplu sa o testezi, scotand cate un modul pe rand si cezi cum face. La fel si cu video, lasi doar integrata, daca e dotata placa de baza cu asa ceva. Nu te mai joci, dar o soliciti in altceva. Ai putea incerca sa reinstalezi driverele cu Driver Booster. Si bineinteles, windows original fara crack. Eventual, windows curat cu licenta de pe net mai ieftina.
Am o problema, cand ma joc dupa 5-10 minute calculatorul incepe sa aiba lag si se stinge monitorul singur, dar calculatorul functioneaza in continuare nu se opreste dar ecranul este negru. care ar fi problema ?
Poate fi de la monitor daca se incinge cumva. Se stinge/ trece si ledul monitorului in standby? Altfel poate fi placa video.
Buna ziua. Am un desktop configurat astfel: Procesor I5 3470 , placa basa MSI H61M P31, placa video Radeon RX 560 ( 4Gb ) In AIDA 64 Temperaturile sunt normale (placa de baza 31*, procesor 40* placa video 34* ) insa….PCH-ul indica 68* in repaos, urcand in jocuri pana la 125*…Cateodata, in joc, dar si aiurea…in browser ( cand temperaturile raman la valorile preaentate mai sus ) imaginea de pe monitor se devine neagra, insotita de un barait puternic..Calculatorul nu mai raspunde si trebuie inchis din buton…Aveti idee ce se intampla ? Sa inlocuiesc placa de baza ? Multumesc.
Salut. Ai facut cumva overclock procesorului? Verifica temp si cu hwmonitor. Fie vreun senzor e bulit, fie chiar s-a defectat cip-ul. Daca asa e, as schimba placa cu tot cu procesorul ala vechi.
Eu nu i-am facut overclock. ( E cumparat s.h.) HW Monitor indica aceleasi temperaturi, atat doar ca la el, PCH-ul apare ca si TMPIN2, cu aceeasi valoare…Ce placa de baza mi-ati recomanda ( de buget, pentru ca atat imi permit, care sa se impace si cu cea video ) ?
Din pacate nu am timp sa caut, dar vezi si tu pe internet ce se potriveste cu procesorul tau si sa suporte placutele video, placa video
etc.
Salut! Am un PC, relativ vechi, am o placa de baza Gigabyte GA-G31m-S2L, un procesor Intel Core 2 Quad Q 9300, o placa video nVidia GeForce 9600GT XFX si memorie RAM DDR2-800 2 GB.
Nu l-am mai folosit de ceva vreme, am ceva experienta in PC-uri, doar ca acum intampin o problema careia nu prea ii dau de cap.
Ei bine, pornesc PC-ul, dupa 2-3 secunde se inchide. Scot placuta de RAM, iar calculatorul sta pornit dar bipuie placa de baza.
Mi-am dat deja seama ca memoria RAM este de vina, dar acum vine intrebarea mea. Este memoria RAM singura componenta defecta?
Intreb asta deoarece am in plan sa cumpar alta memorie, doar ca nu vreau sa investesc foarte mult in el, deoarece in viitorul apropiat vreau sa fac un upgrade la un i5 eventual i7, doar ca pe langa laptop-ul pe care il am, vreau sa folosesc si un PC mai mult ca sa ma joc.
Asa ca, doresc sa stiu, daca se poate va rog, este suficient sa cumpar alta memorie RAM sau am nevoie si de altceva? Mentionez ca nu doresc sa investesc aiurea…
P.S.: Vreau sa ma scuz daca am aberat foarte mult sau am pus o intrebare irelevanta. Multumesc pentru ajutor!
Salut, am un laptop i5 7200u , 8gb ram, placa video amd radeon r5 m430. Problema e ca imi „ingheata” imaginea, câteodată la cateva ore de folosire, altădată la cateva zile.
Am dezactivat placa video dedicata, pt ca o tin activata se blochează mult mai repede, chiar camd este aproape sa termine de bootat. Care ar fi problema?
Mulțumesc anticipat!
Dupa ce ingheata singurul lucru pe care mai pot sa il fac e sa ii dau restart
Salut. In joc ceva ingheata? Monitorizezi temperaturile?
Ingheata orice as face ,nu neapărat la jocuri si la filme..
Ai actualizat toate driverele? Ai incercat si cu reinnoirea sistemului de operare? Cred ca placa de baza poate avea ceva, dar nu exclus si HDD-ul. Am problema asta pe un calculator la munca, care ingheta zilnic, dar dupa mutarea (nu reinstalarea) sistemului de operare pe un SSD nou, incheata odata la 1-2 saptamani. E un desktop Asus din 2010. Nu am posibilitatea sa-l testez altfel, dar cred ca e de la placa de baza. Cand ingheata ruland youtube sau radio online, o face cu zgomot urat.
Salut, am un laptop i5 7200u, 8gb ram, placa video dedicata amd radeon r5 m430. Problema e ca „ingheata” imaginea, cateodata la cateva ore de folosire, altădată la cateva zile si singurul lucru pe care mai pot sa il fac e sa ii dau restart. Ce ar putea sa aiba?
Mulțumesc anticipat!
Schimba pasta termoconductoare la procesor si curata de praf coolerul
buna.laptopul meu a inceput sa se incinga rau de tot dupa ce iam pus ssd de 1 t si iam reinstalat windows.doar uitanduma pe netfilx pe google si nici un alt task aprins mi se incalzeste rau de tot.de ce?
Trebuie curatat de praf, eventual si o reinnoire a pastei termice de pe procesor si video daca laptopul e mai vechi.
Salutare. Aș avea o problemă destul de ciudată. După reinstalarea windowsului, după ce dau shutdown la pc, acesta nu se oprește, coolere se învârt, ledurile rămân aprinse, și la tastatură la fel.
Am încercat tot felul de rezolvări, din power option, device manager, umblat pe la drivere, this pc – advanced settings, fel de fel de comenzi în cmd manager, nimic nu rezolvă problema. Aveți vreo idee de la ce ar putea fi? ce setări să mai încerc?
Țin să mai menționez că după ce îi dau shut down după câteva secunde pc-ul scoate un sunet, un ticăit iar apoi pur și simplu rămâne pornit, singura soluție fiind să-l opresc de la buton ținându-l apăsat.
Aș putea umbla la setările din bios? le-am pus pe default dar n-a rezolvat nimic și nici nu mă prea pricep la bios-uri.
Model bios: LENOVO 3156AZ5, version: 9QKT37AUS
Model windows: 10 Pro (acesta era și înainte, iar shutdown funcționa).
Salu am o problema mai ciudata sa zicem intru intr-un joc ca si csgo si dupa cam 2 ore de jucat imi apare dintrodata dekstopul in care nu pot apasa click iar daca dau in task manager imi zice not responding dar inca aud jocul in sine . A m crezut ca este o problema cau placa video asa ca am trimis o in garantie acestia mi-au reparat o dar am aceasta problema frecvent . Am dus calulatorul la un magazin e componente etc. si im sa spus ca nu are nici oi problema am incercat si la alta persoana ca am crezut ca problema e de la curent dar si la el e la fel . Se mai intampla sa mi se3 distorsioneze discordul
sa apara lini colorate sau in joc daca nu se blocheaza imi apar patratele pe tot ecranul jocului. Nu stiu ce problem a poate avea rog ajutor .Multumesc
Salut! Am un i5 9400f, GTX1650 4GB, 8GB DDR4,1TB Hard, 512GB SSD si o sursa de 550w de la corsair.
Calculatorul are momente cand se inchide si se deschide singur automat. I-am schimbat recent sursa deoarece am crezut ca este de la ea din auzite, dar face la fel.
Si nu stiu de la ce ar putea fi… o parere m-ar ajuta foarte mult !
Multumesc anticipat !
salut, am si eu o problema fratilor , tot iau crash doar cand ma joc fifa 21 , mentionez ca am reinstalat windows ul de la 0 , am incercat si driverele de pe nvidia manuale , problema persista , am facut si prin geforce experience driverele in automat , aceeasi problema
https://ibb.co/J3TnKVd
https://ibb.co/pRH3Bz5
Am un lenovo legion y520
i7-7700HQ CPU @ 2.80GHz (8 CPUs), ~2.8GHz
16 gb ram
NVIDIA GeForce GTX 1060 with Max-Q Design
Display Memory: 14190 MB
Dedicated Memory: 6052 MB
Shared Memory: 8138 MB
Salut, de curand mi am facut si eu un PC pe piese cu urmatoarele : I5 10400f, placa video GTX 1060 6gb, placa de baza asus H460M-Plus, ram de 2666 mhz, ssd m.2 240 si tot ce mai trebuie pentru a fi un sistem complet.
L am bagat in priza, i am conectat monitorul, tastatura, mouse si sursa, iar cand am incercat sa il pornesc, au pornit toate ventilatoarele, toate luminitele aferente placii de baza si ventilatoarelor RGB(placa de baza primeste curent), dar nu afiseaza absolut nimic pe ecran.
Stie cineva care ar putea fi problema? Va rog mult sa ma ajutati
salut ,nu inteleg de ce cand pornesc pc ul , a stat inchis toata noaptea , ma trezesc , si vreau sa intru intr-un joc, orice joc, am o placa video 1650gdr6, se misca nasol rauuuu, intru in gfexperiance, reinstalez din nou driverele,custom, si intru in joc merge perfect,!
Salut. Nu stiu ce ar putea sa aiba, dar banuiesc ca ceva software daca zici ca reinstalezi driverele iar apoi merge perfect. Incearca sa actualizezi toate driverele calculatorului cu Driver Booster si vezi daca face la fel.
Dupa un restart, face la fel in jocuri ca si cand pc-ul a fost inchis?
Și eu am aceeași problema cu un pc exact cu aceeași placa video și aceeași rami cel mai probabil factorul problemei este ori procesorul ori placutele de rami dar nu pot spune sigur.
deci principalele motive ar putea sa fie: ori nu are destula putere sursa pentu ati alimenta placa video ori nu e compatibil placa video cu placa de baza ori nu sunt pusi bine rami (acestia pot pornii dar daca sunt pusi pe sectiuni diferite nu pot functiona mereu
Salut, am si eu o problema pe care service-ul efectiv nu stie sa-l repare. Din cand in cand se misca imaginea in 2 frame-uri si se aude un bazait specific cand ma uit la video-uri pe net. Daca e nevoie postez si un scurt filmulet cum se manifesta. Stiti de la ce ar putea fi?
Salut. In toate browserele face asa? Ai reinstalat si sistemul de operare? Ai urmarit cat % se incarca memoria ram sau video in task manager cand te uiti la acele video-uri? In momentul in care facea acea problema?
In toate browserele, inclusiv in filmele descarcate pe laptop (deci offline) se intampla. Am reinstalat windows-ul, drivere, tot la fel face. Memoria e la 64% in chrome (pe care il folosesc), si nu depaseste 86% cu toate pornite simultan pe video-uri (chrome, mozilla, edge). Se intampla aleatoriu, cam 1 data-de 2 ori pe zi, si nici macar atunci cand e memoria sau procesorul suprasolicitate (laptop-ul e rece in majoritatea timpului).
Atunci cred ca fie e de la placa de baza, fie placa video. E greu sa iti zic eu exact ce e , daca nici la service nu te-au putut ajuta. Deci inteleg ca iti face asa doar la fisiere video. Altfel nu. De curiozitate, e vorba de un lenovo?
Cu driver booster ai incercat sa instalezi absolut toate driverele? Ai placa video si dedicata si integrata?
Placa de baza zic ei ca au schimbat-o, acum nu stiu ce sa zic. Da, doar fisiere video, si am observat optiuni selectate in fiecare program in parte (ca de exemplu check for updates la windows, ca si cand ai tine click-ul pe el). Huawei, si are aplicatie speciala unde toate driverele sunt la zi. Driver booster n-am incercat. Placa video e integrata (amd radeon graphics).
Daca ti-au schimbat placa de baza, iar integrata video e pe placa, atunci ai eliminat si pe astea doua. Atunci poate fi o problema din drivere, zic si eu. Ai incercat sa pui pe tv cu hdmi si cu clapa inchisa? Dar nu cred ca are sens prea mult ce zic.
Ai mai putea incerca o distributie linux sa o bootezi de pe stick si vezi daca face la fel. Si rulezi ceva video de acolo