Acest laptop de gaming este, dacă nu mă înșel, cel mai performant computer pe care l-am atins vreodată în viața mea, încluzându-le aici și pe cele expuse în showroom-ul magazinelor care vând laptopuri și desktop-uri. Asus Rog Strix G17 va înlocui complet vechiul meu Lenovo Ideapad Z710. Din decembrie tot vreau să scriu această prezentare, dar nu am găsit timpul necesar. Am să explic mai jos care a fost și motivul exact.
Asus Rog Strix G17 este un laptop conceput pentru gaming, dar datorită hardware-ului foarte bun, poatea fi folosit pentru foarte multe alte scopuri. Aici includ și randarea video care este un proces destul de complex și care are nevoie de un sistem performant. Bineînteles, acest laptop poate fi utilizat și pentru office, școala etc. Însă este destul de mare și destul de greu, fiind de 17,3 inch și aproape 3Kg. Deci e mai greu cu portabilitatea și luatul laptopului în vacanțe. Din punctul meu de vedere, scopul acestor laptopuri este înlocuirea desktopului clasic pentru cei are nu doresc să aibă un sistem tradițional și care doresc să se joace câte ceva din când în când.

Ecran de 17,3 inch cu panou QHD și 240Hz rată de reîmprospătare
Încep cu ecranul pentru că este unica și cea mai importantă caracteristică de care am ținut cont când am ales acest laptop. Am ceva probleme cu ochii când stau în fata ecranelor, mai ales când este ceva mai întuneric în cameră. Ochelari nu vreau să port, așa că am decis să încerc cu un ecran performant. Se pare că asta trebuia să fac de câțiva ani în urmă.
Ecranul laptopului este de 17,3 inch pentru că nu concep să am un laptop principal cu o diagonală mai mică. Mi-ar fi plăcut de 18 inch, dar nu sunt prea multe, iar cele care sunt și performante sunt și cu mult mai scumpe. Laptop cu ecran mic am Lenovo Yoga, pentru vacanțe, așa că asta nu e o problemă. Plus tableta Samsung Galaxy S9FE.
Tehnologia panoului ecranului este WQHD (wide quad high definition) cu o rezoluție de 2560 x 1440 și o rată de reîmprospătare de 240 Hz. Rata de reîmprospătare poate fi setată și la clasicul 60 Hz, dar după nici câteva minute pe 240 Hz, e greu să mai vrei pe 60 Hz. Te obișnuiești foarte repede cu binele :). Mi-ar fi plăcut să poți selectă între mai multe rate de reîmprospătare, unde să poți găsi și 120 Hz – 144 Hz pentru a nu mai stoarce bateria așa repede, dar sunt fericit cu 240 Hz.
O altă proprietate extrem de importantă a ecranului de pe Asus Rog Strix G17, laptopul are un display anti-glare. Mi-am dorit acest lucru pentru că și pe vechiul Lenovo schimbasem ecranul original cu unul antireflexie. Pe Yoga am ecran normal și e destul de nasol când trec de pe anti-glare pe glossy. Se văd toate reflexiile de prin cameră, iar afară e destul de nasol, chiar dacă are o luminozitate destul de bună.
După cum putem vedea și în imaginea de mai sus, laptopul are marginile laterale și cea de sus a display-ului foarte înguste și elegante, iar partea de jos cu balamalele ceva mai lată. În partea de sus se află camera web care nu imi e de folos mie, dar care merge destul de decent. Se putea una mai performantă din punctul meu de vedere. Lângă ea se mai află și un senzor de lumină, cred eu, și două microfoane. Acestea toate ies puțin în relief, pe o lungime de 8cm estimez eu, iar scopul acestui „noch” exterior care e mai înalt puțin decât rama ecranului permite deschiderea și rabatarea ușoară a ecranului.
Plăci video – AMD Radeon (TM) 610M și Nvidia GeForce RTX 4070 de 8 GB (GDDR6)
Asus Rog Strix G17 vine cu două plăci video, AMD Radeo care este placa grafică implicit utilitată când folosim laptopul pentru editarea de documente, navigarea pe internet și alte sarcini nesolicitante.
Placa video Nvidia GeForce RTX 4070 întră automat în funcțiune când lansăm un joc. În nod normal, și sper să nu mă înșel, putem opta ca placa grafică Nvidia să fie selectată automat la pornirea laptopului. Însă, aceasta este o mare consumatoare de curent, 140W, și ar fi inutil să o folosim pentru navigarea pe internet, de exemplu. În plus, stoarce bateria extrem de rapid.
Nvidia GeForce RTX 4070 are 8 GB (GDDR6) este destul de performantă și vine cu o mulțime de optimizări pentru performanță maximă în jocuri. În afară de Far Cry 5 și Far Cry 6, nu am testat placa video cu altceva. Apropo, am terminat Far Cry 6 de vreo două săptămâni, ăsta fiind și unul din motivele pentru care am întârziat acest articol. Marfă jocul. Știu că sunt ceva mai vechi, dar jocurile au fost rulate la maxim, cu câteva excepții când au fost lansate fără să se comute de pe AMD Radeo pe Nvidia. Nu știu motivul, dar se rezolvă după restartarea jocului. Nu sunt gamer, nu am ales laptopul ăsta pentru a mă juca pe el, dar seria Far Cry o voi juca de câte ori va apărea.
Procesor AMD Ryzen 9 7940HX
Nu am fost niciodată mare fan AMD, dar în viață trebuie să mai ieși și din zona ta de confort. Eu am fost setat prin anii 2006 -2009 când am avut ceva contact cu AMD și nu a ieșit bine. Însă, în ziua de azi, din câte văd și citesc, AMD oferă performanțe similare și pe alocuri mai bune decât Intel.
Nu mă pricep așa bine la procesoare, dar dacă dacă ar fi să aleg dintre două puse în față, cred că aș știi să îl aleg pe cel mai bun conform fișei tehnice. Oricum, în cazul meu, procesorul nu a fost niciodată un punct foarte important de referință când am ales un laptop pentru mine. Că a fost un i7 pe Lenovo Ideapad, așa a fost să fie.
AMD Ryzen 9 7940HX vine cu 16 nuclee și 32 de thread-uri, oferind o frecventă de lucru de 2,4 GHz și cu un turbo boost de 5,2 GHz. Utilizat la maxim, acesta poate ajunge la un consum de 75 W. Memoria cache este 1MB L1, de 16MB L2 și 64MB L3. Dar datele acestea sunt mai puțin cunoscute și înțelese de un utilizator normal.
Procesorul este foarte puternic și până acum nu am nici cea mai mică obiecție. Laptopul are răcire „Rog Intelligent Cooling” care ține temperatura în frâu cu ajutorul metalului lichid dar și a ventilatoarelor foarte puternice. Pe site-ul oficial am găsit informația cum că metalul lichid ține temperatura cu aproape 15°C mai scăzută în comparație cu pasta termică normală. Ventilatoarele, unul pe procesor și al doilea pe placa video, abia se aud pe modul silențios. Pe modul performanță, care se activeză și automat (cel puțin asta am observat eu) când întrăm întrun joc, ventilatoarele fac un zgomot mult mai ridicat, dar nu deranjant. Dar în schimb, pe modul turbo, fac un zgomot care destul mare și care e oarecum insuportabil. Din câte am găsit pe site-ul Asus, pe modul turbo zgomotul ajunge la 51db. Nu mă pricep la decibeli, dar 51 e mult să auzi constant la 50-70cm distanță de urechi. Laptopul are 4 guri de evacuare a aerului cald.
Apropo, aceste moduri nu schimbă doar zgomutul produs de ventilatoare, ci setează întreg hardware-ul sistemului. Adică minimineză utilizarea procesorului și a plăcii video pe modul Silent, iar pe Turbo procesorul și placa video oferă performantă maximă.

Memorie RAM de 32GB DDR5 4800MHz
Despre memoria asta RAM nu prea am multe de zis. N-am avut atâta memorie RAM adunat de pe toate laptopurile pe care le-am avut.

SSD M.2 1TB prin port PCIe Gen4
SSD-ul este foarte rapid, dar din păcate, are doar 1TB capacitate de stocare, însuficientă mie. Se poate inlocui foarte ușor, iar unul nou și performant costă undeva pe la 200€. Însă nu vreau să cheltui bani și nici nu doresc să demontez laptopul. Rămâne de făcut timp pentru o curățenie adevărată în toate pozele făcute în toți acești ani. Ar mai fi o variantă cu un SSD extern și mult mai ieftin pentru stocarea pozelor.
Sunetul
Asus Rog Strix G17 se laudă cu un sunet foarte clar și puternic. Difuzoare de înaltă calitate, Dolby Atmos și tehnologie AI Noise Cancelation. În realitate, da, se aude extrem de bine și clar, dar nu au un bass ieșit din comun și nici volumul sunetului nu rupe gura târgului. Pe vechiul Lenovo Ideapad aveam sunet mai puternic. Poate nu așa de clar, dar se auzea puțin mai tare și cu un bass mai puternic. Tot Dolby și pe ăla.
Știu că nu are sens, dar ca idee, dacă ventilatoarele sunt pe modul Turbo, iar volumul la maxim, rezultă o galagie destul de deranjantă.
Designul Asus Rog Strix G17
Laptopul arată foarte bine, calitatea materialului din care este făcut este de o calitate foarte bună și se simte foarte bine la atingere. Are o culoare pe care se vede foarte rapid praful, dar și amprentele.
Lumini ambientale pe față și pe laterale care se văd foarte frumos pe birou, iar tastatura RGB cu un curcubeu de culori. Nu prea mă pot concentra dacă e setată pe jocuri de lumini, ci am optat pentru taste iluminate static. Am setat roșu de când am început să joc Far Cry, dar se văd extrem de bine și pe alte culori.

Layout-ul tastaturii este pe gustul meu, are inclusiv 5 butoane rapide deasupra F-urilor pentru volum, microfon, modul ventilatoarelor și un buton dedicat pentru lansarea aplicației Armory Create.
Tasta Enter este puțin cam mică, dar te obișnuiști rapid. Are și tastatură numerică pentru că e loc, fiind laptop pe 17,3 inch. Tastele se apasă perfect din punctul meu de vedere, și pot scrie foarte bine și rapid.
Nu folosesc, dar touchpad-ul este destul de mare și e ce trebuie. Ca sensivitate și precizie este peste tot ce am utilizat până acum.

Logoul ROG (Republic of Gamers) de pe spatele carcasei ecranului este iluminată. Destul de cool, doar că eu folosesc laptopul cu spatele la perete. Prin urmare, destul de irelevant în cazul meu.

Conectivitate
Pe partea dreaptă nu avem nici un port. Pe stânga sunt două porturi USB 3.2 Gen1 și o mufă jack.
Pe spate găsim mufa de încărcare, un port USB 3.2 type C cu DisplayPort 1.4, lângă el un alt port USB 3.2 type C cu DisplayPort 1.4 și Power Delivery. Mai găsim încă un port HDMI 2.1 FRL și un port LAN RJ45.
Mă bucur enorm că Asus Rog Strix G17 vine cu o placă Wi-Fi 6E (802.11ax) care folosește banda de internet la adevărata sa valoare. Am abonament de 1Gbps, iar Ideapad-ul prindea doar 72Mbps, iar asta mă irita la culme. Bluetooth 5.3, dar asta nu mă interesează prea mult. Folosesc doar o pereche de căști prin bluetooth.

Bateria
Bateria are o capacitate de 90Wh, dar care se consumă rapid în jocuri pe modul performantă. Am testat-o foarte puțin, dar nici pe modul silentios și doar în browser, nu ține foarte mult. Dacă opresc luminile ambientale și cele ale tastaturii, setez luminozitatea ecranului mult mai scăzută și trec pe 60Hz rata de împrospătare, da, atunci ține, dar nu te mai bucuri de experiența unui asemenea laptop. Scăderea frecvenței de la 240 Hz la 60 Hz se simte enorm la baterie.
Încărcarea bateriei de la 0 la 50% se face în 30 de minute prin fast charging. De regulă, fiind și laptop nou, încerc să evit consumul bateriei sub 20%, iar încărcarea am limitat-o din soft la 80%. Cu toate astea, la câteva cicluri de încărcat-descărcat până la 80%, bateria se va încărca automat la aproape 100% pentru a păstra calibrarea acesteia cât mai precisă.
Momentan folosesc laptopul aproape tot timpul în priză. Când este oprit și știu că nu îl mai ating în următoarele ore, deconectez mufa încărcatorului.
Bateria poate fi încărcată și prin portul USB 3.2 type C cu Power Delivery din spate, de la bateri externe, atunci când îl luăm în deplasare. Pentru acest port avem inclusiv un încărcător separat de 100W în cutie, care are mufă USB type C. Încărcătorul standard are o putere de 240W.
Software
Asus Rog Strix G17 rulează Windows 11 Home pe care trebuie să-l configurezi la prima pornire a laptopului. Apoi se vor instala și o mulțime de alte drivere și software Asus.
Pe lângă soft-ul placilor video și ale altor componente, o aplicatie foarte importantă este Armory Creat. Fără acest soft nu te poti bucura de ceea ce oferă acest laptop. Practic, este un centru de comandă de unde poți configura modurile de performanță alte laptopului, luminile ambientale și ale tastaturii, și alte sute de alte funcții și setări utile. Foarte marfă că poți instala și aplicația pe telefon și vezi în timp real utilizarea hardware și temperatura sistemului, în jocuri, de exemplu. De asemenea, poți controla setările sistemului de la distanță. Am înstalat-o și eu în primele zile de curiozitate, dar nu mă ajută cu nimic.



L-am turat puțin de dragul artei, dar nu făceam nimic solicitant în pozele de mai sus. Eram doar în browser să editez acest articol. Modul turbo nu e disponibil pentru că sunt pe baterie, aparent. Cam asta poți face din aplicația de pe mobil, să jonglezi printre modurile de performanță ale laptopului.
Nu găsesc exact configurația laptopului meu, dar cam astea sunt modelele Asus Rog Strix G17 disponibile. Bineînțeles, seria Rog Strix văd că se mai găsește în alte zeci de configurații, dar cu ecran mai mic sau câteva chiar chiar și de 18 inch.
Mi-a plăcut foarte mult acest concept ROG de când am văzut și atins puțin laptopul soră-mii, un Asus Tuf Gaming F15 care arată destul de bine și stă și bine ca hardware. Un pic prea mic pentru gustul meu, dar nu e rău deloc.
Ultima actualizare 18 martie 2025 by Alexandru Ionut