Cum sa avem grija de laptop si de baterie

17 May 2018

Laptopul se intretine putin mai dificil in comparatie cu unitatea unui calculator, fiind ceva mai dificil de demontat si curatat de praf. Praful adunat in laptop poate bloca caile de aerisire, poate ingreuna si incetini ventilatorul, fapt care cauzeaza supraincalzirea laptopului si va afecta performanta bateriei. Daca laptopul nu va fi curatat la timp, supraincalzirea excesiva si de lunga durata va distruge bateria in totalitate.

Trebuie sa laptopul doar pe o suprafata neteda si tare

Folosindu-l pe o suprafata mai dura si neteda, acesta isi face ventilatia cat mai bine, si nu se va mai incinge. Daca il punem pe pat, perna, sau ceva asemanator, nu facem altceva decat sa-i blocam caile de aerisire. Acesta se va incinge, iar in timp se poate strica. Cand il utilizam, de preferat sa-l tinem pe  masa, pe birou, sau daca nu, cumparam un pad special pentru acesta. Nu sunt scumpe, iar unele au si ventilatoare alimentate pe USB.

Laptopul trebuie inchis inainte de a-l baga in geanta sau rucsac

Daca dorim sa luam laptopul cu noi, inainte de a-l baga in geanta sau rucsac, asteptam sa se inchida sau sa intre in modul sleep. Altfel riscam sa-i distrugem hard disk-ul. Am intalnit multe persoane care doar inchid clapa si il arunca in graba in bagaj, fara a avea activata functia de intrare in modul hibernare sau sleep la inchiderea clapei.

Nu lasam laptopul conectat la electricitate 24/7

Tinandu-l in priza tot timpul, riscam sa-i scurtam viata bateriei. Aici ma refer la faptul in care laptopul este tinut intrun loc fix, fara al muta o lunga perioada de timp. De exemplu, tinut pe o masa si conectat la priza timp de o luna de zile, fara a-l deconecta vreodata. Recomandat este ca de doua sau de trei ori pe saptamana sa descarcam complet bateria pentru a o calibra. In cazul ca am deconectat bateria de la laptop pentru nu stiu ce motiv, nu il lasam sa mearga mult fara aceasta. Bateria este ca un fel de amortizor, ferind laptopul de fluctuatiile de tensiune.

Este recomandat sa curatam laptopul anual

Recomandat este sa curatam laptopul cel putin odata pe an. Asta implica curatarea cailor de aerisire, a ventilatoarelor, a prafului din interior. Pentru a fi totul cat mai bine facut, trebuie sa demontam carcasa acestuia. In cazul in care nu ne pricepem, apelam la specialisti. Inainte sa il curat aveam temperaturi de peste 85 de grade, acum nu trec de 55-60 grade.

Este bine sa restartam laptopul odata la cateva zile daca este folosit intens

Daca obisnuim sa tinem laptopul cu zilele aprins, este recomandat ca la o anumita perioada sa-l restartam. Multe dintre sarcinile sale de autointretinere graviteaza in jurul acestei actiuni. La inchidere, acesta isi sterge fisierele temporare, memoria cache, iar la pornire, sistemul de operare isi poate face actualizarile necesare.

Facem backup la date ocazional

Niciodata nu se stie ce se poate intampla, asa ca este bine sa luam masuri din timp. Asta inseamna ca de cate ori avem ocazia, facem backup datelor personale. Le putem salva pe un dvd, stick, HDD extern etc.. Nu uitati ca pentru a recupera datele pierdute de pe un hard disk stricat, daca mai este posibil, o sa coste o avere. Lucru patit.

MIT: E bine sa tinem bateria in laptop atunci cand e conectat la priza? DA / NU ?

Acest subiect este foarte dezbatut. Parerea mea e urmatoarea. Daca el e facut cu baterie, atunci bateria sa stea in el. In cartea unui laptop, eu nu am citit ca bateria trebuie scoasa din acesta cand il utilizam conectat in priza. In plus, dupa cum am zis si mai sus, bateria are rolul unui amortizor. Daca aveti bateria scoasa din el si vine o fluctuatie de tensiune mai mare pe retea? Atunci se arde sau nu laptopul?

Articol publicat pe 27 iunie 2012, actualizat pe 17 mai 2018

7 Comments

 • daniel 3 November 2012 at 10:55 pm

  eu o tin în laptop si zic ca nu am vazut vreo diferenta fata de cand o scoteam .
  cel mai bine e cu ea pe laptop si conectat laptopul la curent .

  • Alexandru Ionut 3 November 2012 at 11:07 pm

   ai dreptate, asa fac si eu si nu am nici o problema.

 • ion claxon 1 July 2012 at 2:10 pm

  Nu exista nici un mit. Bateria trebuie incarcata si descarcata. Daca chiar vrei o poti incarca 50% si tine in sertar timp in care lucrezi pe alimentator. E bine ca la o saptamina sa o mai pui si ii faci o incarcare descarcare. Totusi, asta nu inseamna ca daca o tii in permanenta in laptop se va duce repede, pentru ca producatorii laptopului se gindesc cu siguranta ca vei face acest lucru. Nu, bateria se va duce un pic mai repede decat daca ai fi tipicar si ai avea grija de ea ca la carte.

  • Alexandru Ionut 1 July 2012 at 2:13 pm

   preferi sa o ti in sertar si sa dai peste 2000 lei pe un laptop nou? sau preferi sa dai 350 lei pe baterie, asta dupa cativa ani cand se strica? [cauza: fluctuatiile de tensiune]

  • Catalin 13 September 2016 at 2:46 am

   Daca vine o fluctuatie de tensiune serioasa(in masura sa-ti strice bateria)fi sigur ca iti va strica si laptop-ul cu tot cu ea si amortizarea de care pomenesti…recomad scoaterea baterie in situatiile in care folositi laptop-ul o perioada mai lunga in priza, DIN MAI MULTE CONSIDERENTE.In primul rand prelungesti durata de viata a bateriei considerabil; De ce as sta cu bateria in laptop si in acelasi timp si conectat la priza…Scopul bateriei este pentru a putea utiliza laptop-ul in situatii unde nu dispui de priza/curent…

 • Darius 27 June 2012 at 9:06 am

  Bateria trebuie sa ramana in laptop si sa nu fie niciodata incarcata 100% daca folosesti laptopu doar pe alimentare.

  Cu alte cuvinte, din cand in cand trebuie descarcata pana in jur de 50% si incarcata la loc. Lenovo-ul meu stie sa faca asta din soft, or mai fi si alte aplicatii care fac asta. Daca nu gasesti nimic o faci manual. :)

  • Alexandru Ionut 27 June 2012 at 9:52 am

   la mine pe Acer Extensa sta la 98 % . eu uneori o descarc pana pe la 8% sau ceva de genu, cand ma atentioneaza imediat conectez laptopul la curent :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.