Am mai scris despre intretinerea bateriei laptop-urilor, iar in acest articol am s-o fac iar, dar de data asta voi veni cu informatii noi pe care nu le-am amintit si in articolele trecute. Am facut un review in urma cu ceva zile despre laptop-ul pe care l-am achizitionat recent, un Lenovo IdeaPad Z710, din cauza caruia nu am mai scris atat de des pe blog. Poate suna ciuda, dar din cauza laptop-ului n-am mai scris in ultima vreme, si am sa va spun si de ce.
Daca niciodata n-am mai avut o configuratie asa de puternica, rezumandu-ma doar la dual core si core2 duo, era normal ca la trecerea pe procesor i7 care apartine ultimei generatii Intel, sa intalez ceva jocuri cu care sa-mi ocup timpul destinat articolelor. Nu, nu voi redeveni gamer-ul din 2005 – 2008, dar sunt curios sa testez cat mai mult configuratia pe care mi-o ofera laptop-ul. In fine, nu vreau sa ma abat de la ideea principala a acestui articol, asa ca am sa scriu ce voiam sa aflati.
Avand laptop nou, e normal sa ma preocupe conservarea bateriei la reala capacitate a ei. Folosesc laptop-ul conectat la electricitate aproximativ 99.5% din timp, dar nu voi scoate niciodata bateria din acesta. Drept urmare, ma intereseaza pastrarea bateriei laptop-ului in cea mai buna forma pentru a o utiliza atunci cand voi avea nevoie sa folosesc laptop-ul deconectat.
In cazul in care nu e neaparat necesar, nu trebuie sa incarcati bateria laptop-ului, apoi s-o descarcati, si tot asa zi de zi. Sunt multe persoane care cred ca asa-i normal, dar au aflat acum ca nu asa se face. Bineinteles, daca aveti un serviciu sau intreprindeti o activitate care necesita utilizarea laptop-ului pe baterie foarte des, atunci nu trebuie sa va panicati. Utilizati bateria pana isi va pierde la un moment dat puterea, iar poi o inlocuiti.
Ce recomanda Lenovo pentru a pastra bateria laptop-ului cat mai mult timp
Daca bateria laptop-ului nu va fi folosita o perioada buna de timp, iar asta inseamna de la 7 zile in sus, atunci se recomanda activarea modului de conservare din setarile aplicatiei Energy Manager. Aplicatia vine odata cu driverele laptop-ului, asa ca daca aveti un laptop nou, sigur o aveti. Altfel, cautati-o pe site-ul producatorului.
Ce inseamana mai exact aceasta conservare a bateriei laptop-ului? Inseamna mentinerea energiei din baterie intr-un nivel cuprins intre 55 -60% pentru a evita reducerea vietii bateriei datorate incarcarii complete a acesteia si neutilizarea ei pentru o lunga peroada.
Deci, pentru a pastra bateria laptop-ului cat mai mult atunci cand nu o utilizam, vom mentine nivelul acesteia la o valoare cuprinsa intre 55 si 60%. Acest lucru este posibil cu ajutorul aplicatiei Energy Manager pusa la dispozitie de producatorul laptop-ului. Lenovo are sigur asa ceva, iar daca imi aduc bine aminte, aveam chiar si pe Acer ceva de genul.
De asemenea, este recomandata calibrarea bateriei la 1-2 luni. Procesul implica reincarcarea acesteia la capacitatea maxima si resetarea senzorului pentru a indica corect gradul de incarcare si descarcare a bateriei.
Voi ce stiti despre conservarea bateriei laptop-ului pentru o perioada cat mai lunga de timp?
Ultima actualizare 13 mai 2014 by Alexandru Ionut
Hai sa ducem povestea mai departe… ma intreb totusi daca exista vro solutie pentru o a doua baterie, sau pentru a iti incarca bateria si altfel decat prin intermediul unei prize…
daca exista vreo solutie? da, chiar foarte multe solutii pentru a-ti incarca bateria laptop-ului fara priza din casa :) Vrei sa scriu cateva randuri despre asta?
Foarte interesanta solutia celor de la Lenovo. Dell au si ei ceva asemanator.
Cat despre utilizarea laptop-ului in afara casei, daca ai masina cel mai bun ar fi un invertor.
Invertor si multe alte solutii