Cum pastram bateria laptop-ului cat mai mult?

13 May 2014

Am mai scris despre intretinerea bateriei laptop-urilor, iar in acest articol am s-o fac iar, dar de data asta voi veni cu informatii noi pe care nu le-am amintit si in articolele trecute. Am facut un review in urma cu ceva zile despre laptop-ul pe care l-am achizitionat recent, un Lenovo IdeaPad Z710, din cauza caruia nu am mai scris atat de des pe blog. Poate suna ciuda, dar din cauza laptop-ului n-am mai scris in ultima vreme, si am sa va spun si de ce.

Daca niciodata n-am mai avut o configuratie asa de puternica, rezumandu-ma doar la dual core si core2 duo, era normal ca la trecerea pe  procesor i7 care apartine ultimei generatii Intel, sa intalez ceva jocuri cu care sa-mi ocup timpul destinat articolelor. Nu, nu voi redeveni gamer-ul din 2005 – 2008, dar sunt curios sa testez cat mai mult configuratia pe care mi-o ofera laptop-ul. In fine, nu vreau sa ma abat de la ideea principala a acestui articol, asa ca am sa scriu ce voiam sa aflati.

Avand laptop nou, e normal sa ma preocupe conservarea bateriei la reala capacitate a ei. Folosesc laptop-ul conectat la electricitate aproximativ 99.5% din timp, dar nu voi scoate niciodata bateria din acesta. Drept urmare, ma intereseaza pastrarea bateriei laptop-ului in cea mai buna forma pentru a o utiliza atunci cand voi avea nevoie sa folosesc laptop-ul deconectat.

In cazul in care nu e neaparat necesar, nu trebuie sa incarcati bateria laptop-ului, apoi  s-o descarcati, si tot asa zi de zi. Sunt multe persoane care cred ca asa-i normal, dar au aflat acum ca nu asa se face. Bineinteles, daca aveti un serviciu sau intreprindeti o activitate care necesita utilizarea laptop-ului pe baterie foarte des, atunci nu trebuie sa va panicati. Utilizati bateria pana isi va pierde la un moment dat puterea, iar poi o inlocuiti.

Ce recomanda Lenovo pentru a pastra bateria laptop-ului cat mai mult timp

Daca bateria laptop-ului nu va fi folosita o perioada buna de timp, iar asta inseamna de la 7 zile in sus, atunci se recomanda activarea modului de conservare din setarile aplicatiei Energy Manager. Aplicatia vine odata cu driverele laptop-ului, asa ca daca aveti un laptop nou, sigur o aveti. Altfel, cautati-o pe site-ul producatorului.

Ce inseamana mai exact aceasta conservare a bateriei laptop-ului? Inseamna mentinerea energiei din baterie intr-un nivel cuprins intre 55 -60% pentru a evita reducerea vietii bateriei datorate incarcarii complete a acesteia si neutilizarea ei pentru o lunga peroada.

conservare baterie laptop logo

Deci, pentru a pastra bateria laptop-ului cat mai mult atunci cand nu o utilizam, vom mentine nivelul acesteia la o valoare cuprinsa intre 55 si 60%. Acest lucru este posibil cu ajutorul aplicatiei Energy Manager pusa la dispozitie de producatorul laptop-ului. Lenovo are sigur asa ceva, iar daca imi aduc bine aminte, aveam chiar si pe Acer ceva de genul.

mod conservare baterie laptop lenovo

De asemenea, este recomandata calibrarea bateriei la 1-2 luni. Procesul implica reincarcarea acesteia la capacitatea maxima si resetarea senzorului pentru a indica corect gradul de incarcare si descarcare a bateriei.

Voi ce stiti despre conservarea bateriei laptop-ului pentru o perioada cat mai lunga de timp?

4 Comments

 • ionicame 18 May 2014 at 4:04 pm

  Foarte interesanta solutia celor de la Lenovo. Dell au si ei ceva asemanator.
  Cat despre utilizarea laptop-ului in afara casei, daca ai masina cel mai bun ar fi un invertor.

  • Alexandru Ionut 19 May 2014 at 7:52 pm

   Invertor si multe alte solutii

 • Drus 15 May 2014 at 6:50 pm

  Hai sa ducem povestea mai departe… ma intreb totusi daca exista vro solutie pentru o a doua baterie, sau pentru a iti incarca bateria si altfel decat prin intermediul unei prize…

  • Alexandru Ionut 15 May 2014 at 9:11 pm

   daca exista vreo solutie? da, chiar foarte multe solutii pentru a-ti incarca bateria laptop-ului fara priza din casa :) Vrei sa scriu cateva randuri despre asta?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.