Media de viață a unui hard disk este de 6 ani

N-am zis-o eu, ci asta rezultă în urma unui studiu destul de amplu realizat de cei de la Backblaze. Rețineți, media de viață a unui hard disk este de 6 ani, dar asta nu înseamnă că nu se poate strica mult mai devreme, sau poate mult mai târziu. Asta depinde de mai mulți factori.

Există câțiva producători de hard disk-uri, iar fiecare vine cu propria tehnologie. Unele pot fi mult mai calitative, altele pot fi mult mai slabe ca performanță. De-a lungul timpului am utilizat  Western Digital, iar o singură dată am folosit un Samsung de 500 GB care era într-un mediabox. Pot spune sincer că Samsung-ul se încingea formidabil de tare într-un timp foarte scurt de utilizare. Din păcate, viața hard disk-ului a fost extrem de scurtă. Nu l-am folosit mai mult de 3 săptămîni. Vina a fost a mea pentru că am scăpat mediabox-ul de pe birou în timp ce copiam ceva pe el. Ulterior, l-am înlocuit cu un WD tot de 500GB.

Hard disk-ul din Acer-ul pe care l-am achiziționat acum ceva ani la mâna a doua e un WD de 250Gb care are în jur de 7 ani de utilizare, dar care n-are absolut nici un defect. Nu știu cum a fost utilizat înainte, dar de vreo 4 ani și ceva îl folosesc foarte intensiv. În Lenovo am tot un WD de 500GB care se prezintă foarte bine, dar care are în jur de 3 ani și ceva.

Cu toate astea, am întâlnit destul de multe cazuri pe net cu persoane care au avut ghinionul de a le muri hard disk-ul doar după câteva zile – săptămâni de utilizare. Nu știu motivul, dar se poate întâmpla.

Un alt factor care poate contribui la scurtarea vieții unui hard disk este reprezentat de temperatura la care este supus. Hard disk-ul se încălzește, asta-i în regulă, dar acesta se poate încălzi și mai tare datorită căldurii care se acumulează în carcasa calculatorului. Este foarte împortant să aveți o ventilație bună pe unitate, mai ales dacă utilizați o placă video de generație nouă. De asemenea, ar fi util să vă curățați unitatea de praf la minim un an.

Hard disk-ul se mai poate strica și de la socurile suferite în timpul utilizării. Dacă supuneți la unele șocuri și lovituri un hard disk care nu este conectat, aveți multe șanse să nu-i provocați nici o pagubă. Dar dacă faceți asta cu un hard disk care lucrează în același timp, sunt puține șanse ca hard disk-ul să mai funcționeze. De asemenea, hard disk-ul oferă un număr limitat de cicluri de scriere. Nu 10, nu 100k, nu 500k, dar la un moment dat să vă așteptați ca acesta să vă anunțe că s-a săturat de atâtea scrieri. Atenție, un SSD este mult mai pretențios.

Defragmentarea unui hard disk îi poate prelungi durata de viață, dar defragmentarea în exces poate avea efecte negative. Trebuie să defragmentăm  hard disk-ul doar atunci când e necesar.

Ultuma actualizare 9 March 2014 by Alexandru Ionut

15 thoughts on “Media de viață a unui hard disk este de 6 ani”

  • bruscat, adica fizic. fara o legatura cu sistemul instalat pe el. e posibil ca hdd-ul sa reziste mai mult cu linux, dar nu stiu concret. ne putem raporta la gestionarea mai eficienta a datelor de pe el, dar si la riscurile mai mici de a infecta sistemul cu malware.

 1. Viata unui HDD se raporteaza la numarul de cicluri scriere/copiere spun producatorii.Exemplu HDD traditional 500.000 cicluri SSD 1.500.000 cicluri.In mod normal un HDD ajunge la 10.000 de ore de functionare(incluse ciclurile de scriere) dar am văzut si HDD-uri cu 24.000 de ore de functionare(in acest caz nu sa scris mult pe ele utilizarea sectoarelor fiind redusa)In cazul laptopurilor avem de a face cu temperaturi putin mai ridicate(procesor si placa video CPU 50 si GPU 55) dar daca vei face un control cu Speccy vei observa ca HDD-ul are temp bune 35 grade.Spre exemplu discurile de Back-up pe care le folosesc pt clienți nu ma țin mai mult de un an.

  Reply
  • Da, și de ciclurile de scriere, dar uneori mai pică și că așa-i norocul. Legat tot de hard disk-uri, mi-a venit acum în cap o idee de articol. Poate fi o dezbatere interesantă, dar nu vreau să dau mai multe detalii acum. O să apară articolul zilele următoare, spre finalul săptămânii. Ai să vezi despre ce e vorba. Poate-ți spui părerea.

 2. eu am un harddisk care si acum merge care are 41210 ore functionate in acest moment este produs de catre foxconn nu are nicio eroare il am de 9 ani si merge perfect

  Reply
 3. Are 203.9 ,acum o luna am instalat hdd life pro acesta imi arata ca am 47075 ore ,un alt program imi arata ca are 42000 .oare cat ma mai tine?

  Reply
 4. Eu am 6 hdd-uri pe calculatorul meu. Fiecare având peste 45000 de ore non-stop. Peste 2000 de restarturi, dintre care 165 în neregulă… Deocamdată am probleme doar cu cel de 1 tb de la Samsung (nu-l recomand).

  Reply
 5. Alexandru multumesc pentru acest blog, apreciez munca ta si recunosc am intrat din greseala cand cautam o solutie pentru laptopul meu pe care sotia l-a stricat varsand cafea (iti amintesti probabil). probabil te-am descoperit deoarece am introdus “belgia” in cautare, si noi fiind tot in Belgia. Am citit multe chestii utile dar acest articol mi se pare cel mai util pentru mine si chiar m-a pus pe ganduri.
  Hardurile mele au (toate) in jur de 5 ani: WD intern 1.5 Tb, WD intern 360 gb, Hitacki intern 160 gb si Samsung extern 1.5 Tb. toate merg foarte bine pana acum, nu se incalzesc dar mi-ar placea sa stiu cum aflu cate ore de functionare au fiecare si cam care este limita de ore la care ar trebui schimbat. ma intreb de asemenea daca hardul conectat la un LCD prin USB se considera in functionare si pe perioada in care TV-ul nu foloseste hardul. acesta are un buton on/off dar din obisnuinta e mereu pe on ;)
  seara faina,
  Ciprian

  Reply
 6. Salut Alexandru
  Am instalat Crystal Disk Info dar probabil e o versiune mai veche, fiindca la starea de sanatate apare doar “atentie” (la 3 din 4 harduri) nu si procente ca in versiunea 6.3.0. Am mai instalat si Acronis Disk Monitor si din 4 harduri, 3 sunt la 100% iar unul la 30%, cica e in stare critica, ar fi probleme cu bad sectors desi nu sunt semne, n-am nicio probleme cu accesarea fisierelor iar scanarea cu chkdsk n-am avut rabdare sa-o las pana la capat aseara (dupa cca o ora de scanare era inca la inceput blocat la 173 de fisiere)
  acum sunt in ceata, hardul teoretic cu probleme (intern 1,5 Tb) are numai vreo 7.000 de ore de functionare, nu da absolut niciun semn ca ar pati ceva in curand :))) diseara il voi lasa sa scaneze cu chkdsk pana dimineata daca e nevoie ;) oricum incep cautarile pentru un hard intern :)
  zi faina
  Ciprian

  Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.