Folosesc iPhone 16 Plus de peste o lună, iar impresia generală de până acum despre acest telefon este oarecum neutră. Nu veți citi nicăieri ceea ce scriu eu în acest articol. Nu vreau să zic că este un telefon slab, dar nici nu m-a impresionat tare. Mă așteptam să mă încânte enorm, dar așteptările s-au lăsat așteptate dacă aș putea spune asta. Iar comparația nu o fac cu vreun alt telefon vârf de gamă pe care l-am deținut, ci cu fostul Samsung A52 5G.
În urmă cu ceva timp vă întrebam cu ce telefon midrange aș fi putut schimba A52-ul, chiar dacă la vremea aia nu era încă necesar să cumpăr un alt telefon. Dar uite că din octombrie nu a mai vrut să vibreze, iar acest lucru m-a făcut să mă gândesc serios la un altul nou. Pentru că abonamentul soției se apropia de final, iar iPhone-ul 14 Pro Max al ei încă o mulțumește, s-a decis să mă ajute cu un telefon nou din ofertele extrem de bune de la Proximus.
Eu la muncă, iar ea în magazin, mi-a trimis câteva poze cu prețuri pentru Samsung și câteva pentru iPhone, dar a însistat să aleg și eu un iPhone. Nu voiam să dau bani mulți, și îmi picase pe A55. Dar până la urmă am picat și eu de acord să schimb tabăra de la Android la iOS.
De ce am ales iPhone 16 Plus?
Pentru că iPhone 16 era prea mic, iar variantele Pro prea scumpe pentru ceea ce îmi trebuie mie. Ținând cont că performanța hardware a A52-ului mi-a fost perfectă, nu voiam un telefon super performant. Ca dimensiune, iPhone 16 Plus e aproximativ la fel de mare ca un A52 sau A55, iar greutatea fix între cele două. Deci perfect cu ce eram eu obișnuit. Iar prețul de doar 190€ cu un abonament de €65.
Design și calitatea materialelor
iPhone 16 Plus se simte foarte bine la atingere, iar calitatea materialelor din care este construită carcasa este foarte bună. Un aluminiu plăcut la atingere, dar care dă impresia că alunecă din mâna. Cu toate asta, nu alunecă deloc și te obișnuiești în câteva secunde cu el.
Sticla ecranului… e praf din punctul meu de vedere. S-a zgâriat la nici o săptămână, încercând să-l protejez exagerat de mult. A52 s-a zgâriat după un an, iar după aproape 4 ani avea destul de multe zgârieturi, dar deloc deranjant. Niciodată folie de protecție. Nici pe iPhone nu voiam să pun. Nu sunt fanul lor. Dar uite că după ani buni fără folii de protecție, am ajuns iar să folosesc. Rușinică Apple.
Butonul de cameră e în plus pentru mine. Nu am nevoie de el și chiar încurcă. Iar carcasa de protecție Spigen Tough Armor arată ciudățel cu decuparea aia pentru buton.
Butoanele de volum sunt poziționate prost pe partea stângă. Dacă vreau să dau volumul mai tare sau mai încet ținând telefonul cu o singură mână, apăs din greșeală și pe butonul de power, făcând de fiecare dată o captură a ecranului.
Performanța hardware
Ca performanță hardware, e mult peste ce îmi trebuie mie. Procesor extrem de bun, memorie RAM suficientă și 128GB de stocare. Nu are suport pentru card de memorie, dar asta nu e un inconvenient. Abonamentul pentru cloud nu costă mult dacă va fi nevoie. Cu 128GB de pe A52 nu am avut niciodată probleme. Dar asta depinde de la un utilizator la altul.
Dacă sticla ecranului m-a dezamăgit, performanța ecranului și luminozitatea este extrem de bună. Desigur, asta dacă treceți psihologic peste cei 60Hz rată de reîmprospătare. Vin de pe 120Hz și pot afirma că în câteva ore nu mai vezi diferența. Rușine GSMArena că nu au specificat rata de reîmprospătare în comparatorul lor. M-a speriat chestia asta la început, dar am trecut peste, iar cei doar 60Hz par foarte performanți pe iPhone. Dacă avea un ecran cu 120Hz cred că aveau o problemă în a vinde iPhone 16 Pro. Imagine clară, luminozitate mare de tot, iar în lumina soarelui se vede foarte bine.
Capacitatea bateriei este mare, dar folosesc telefonul intens și trebuie să-l încarc aproape în fiecare zi. Am setat încărcarea doar până la 80%. Se încarcă extrem de repede.
Difuzoarele de pe iPone 16 Plus redau un sunet de foarte bună calitate și se aud foarte tare. E o plăcere să ascult Youtube Music de pe el. Calitatea și volumul sunetului este peste tot ce am avut până acum. Singura problemă aici e că nivelul volumului minim nu e suficient de jos. E prea tare pentru cât ar trebui să fie.
iPhone 16 Plus e dual sim, dar suportă doar un nano-SIM fizic și o cartelă e-SIM virtuală. Am crezut că am ceva de alergat, dar am reușit să fac totul de acasă și să transform numărul meu privat Base în eSIM direct din aplicația abonamentului. Iar abonamentul de la serviciu e nano-SIM.
Camera foto este foarte performantă, iar telefonul face poze foarte bune. Însă în comparația dintre camera foto de pe iPhone 16 Plus și iPhone 14 Pro Max al soției, acesta din urmă iese de departe învingător. Tot în legatură cu camera, puterea blițului este destul de slabă, consider eu.
Performanța software – sistemul de operare iOS
Știam puțin ce înseamnă iPhone și iOS că am folosit prin 2012 un iPhone 3GS pentru câteva luni. iPhone 16 Plus vine cu iOS 18, apoi a făcut rapid actualizarea la 18.1, iar zilele trecute la 18.1.1 care a reparat câteva probleme.
Sistemul de operare de pe iPhone este foarte rapid, răspunde rapid la comenzi, dar setările mi se par foarte rău structurate. Ar fi mers mult mai simplu și clar aranjate pe categorii.
Aplicațiile sunt lansate rapid și sunt mult mai bine finisate, din punctul meu de vedere, decât cele pentru Android. Cu mici excepții, unele par ceva mai încărcate, inutil pentru mine. Un mare plus pentru iPhone și iOS e că poți șterge aplicațiile preinstalate. Nu mă gândeam că e așa simplu.
Tastatura este jalnică. Nu pot apăsa cu precizie toate tastele, dar apar îmbunătățiri în ultima vreme. Nu îmi dau seama dacă e de la mine sau de la tastatură. Până să vină actualizarea iOS 18.1.1, tastatura avea un lag jalnic în majoritatea timpului. S-a cam rezolvat problema și sper să nu reapară.
A durat mult până mi-am dat seama cum funcționează setarea volumului. Chiar și acum mi se pare o idioțenie. Dacă sunt pe ecran și acționez testele de reglare a volumului, se ajustează volumul soneriei și a notificărilor. Dar dacă sunt în vreo aplicație, se ajustează volumul multimedia pentru video sau muzică. În primele zile dădeam volumul la minim seara, iar când mă puneam în pat și mă mai uitam pe facebook sau instagram, pornea sunetul de voiam să rup telefonul în două. Acum știu cum se face, dar nu este deloc intuitiv. Volumul multimedia îl setezi fie când ești în vreo aplicație, fie din meniul din colțul dreapta sus.
Tot în acest meniu (nu știu cum se numește – system tray?) din dreapta sus a ecranului găsim și iconițele scurtăturilor pentru Wi-fi, bluetooth, datele mobile etc. Apăsând pe el ar trebui să le oprească complet, până la următoarea reapăsare pentru reactivare. Însă nu și în iOS spre surprinderea mea. Trebuie să intri în setarile telefonului pentru a le putea opri cu adevărat, altfel pornesc noaptea sau peste câteva ore, de nebune. Mare problemă din punctul meu de vedere. Acestea se opresc direct dacă solicităm asta lui Siri.
Dezactivarea și reactivarea rapidă a locației e foarte dificil de făcut. Încă nu m-am prins cum funcționează nici după o lună. Apelez la Siri să activeze și dezactiveze locația pentru mine. Un lucru banal făcut complicat în iOS.
Folosesc aplicația standard pentru e-mailuri și nu știu cum să trimit imaginile ca atașament. Aplicația le încarcă în e-mail în loc să le pună ca atașament. Mă supără la culme. Încă nu știu dacă există rezolvare pentru asta fără a instala o altă aplicație pentru e-mail.
Să alegi rapid de pe ce abonament să apelezi un număr nu se poate in iOS. Un lucru simplu pe Android e de toată jena pe iOS. Trebuie să accesez întâi numărul din agendă, iar acolo să setez de pe ce număr să sun acel contact. Ilogic toată ideea. Mă bucur că la SMS-uri e simplu ca pe Android. Alegi rapid de pe ce cartela vrei să trimiți mesajul.
Corectarea un cuvant dintr-un text scris poate fi mai rapidă prin ștergerea întregului cuvant decât încercarea de a muta cursorul în cuvântul respectiv. Aceeași problemă când vrei să introduci un cuvant undeva într-o propoziție. Foarte dificil de mutat cursorul în locul respectiv pentru că nu iese mai niciodată din prima. Pe Android doar apeși unde vrei în text și cursorul se mută instant acolo. Pe iOS trebuie antrenament serios pentru asta.
În mare, cam astea ar fi problemele de care m-am lovit până acum. Dacă le-ar rezolva, iOS ar fi un sistem aproape perfect. Majoritatea sunt probleme ale sistemului de operare nu ale telefonului.
Am în casă iPhone 14 Pro Max de când s-a lansat, dar nu l-am atins aproape niciodată în afară de a-l muta din stânga în dreapta. E al soției și nu m-am gândit vreodata să îl butonez atent să văd ce poate, pentru ca nu m-a interesat și nu am crezut că voi trece pe iPhone.
Dacă vă întrebați ce aș fi făcut dacă știam de problemele descrise mai sus și dacă aș mai fi ales iPhone 16 Plus, răspunsul meu e nu. Nu aș mai fi ales iPhone.
Dacă voi mai alege vreodata iPhone? Nu cred că voi mai reveni curand la Android :). Următorul telefon va fi tot iPhone.
O chestie ciudată și amuzantă, eram împotriva amprentei, împotriva asistenței de pe smartphone și a tuturor chestiilor de genul, iar acum am ajuns să am o mulțime de conturi, recunoaștere facială și vorbesc zilnic cu Siri. Cel mai tare lucru când îi poruncesc să pornească lanterna sau să activeze/ dezactiveze chestii pentru mine.
Și da, după vreo 5 ani de pauză, am cumpărat iar protecție pentru ecran. Asta e. Iar husa asta pe care o folosesc, pe cât de misto e, pe atât de mult mă deranjează la degete, în special în jurul portului USB. Acea decupare e prea ascuțită și provoacă durere degetului mic în care sprijin telefonul.
Telefonul este fix acesta.
Ultima actualizare 29 noiembrie 2024 by Alexandru Ionut
Cu ecranul am pățit la fel în alea două zile cât l-am avut fără sticlă. Speram ca la 16 să fie ceva mai ok, nu e, deocamdată rămân la 12 (deși mă cam trece să cumpăr un pro pentru camera mai bună).
Aplicațiile de pe iOS, cu mici excepții, le dau fum versiunilor pentru Android, funcționează mai bine pe un iPhone cu 4GB decât pe orice Android cu 16GB de RAM. Unii dau vina pe programatorii, alții pe Android, ălora de la Google nu le pasă.
iOS îmi place mult cum e structurat, îmi place că în setările generale ai setările fiecărei aplicații și că nu trebuie să le cauți pe fiecare în parte să vezi pe unde e una sau alta, dar mă enervează și pe mine faze precum aia cu dezactivarea wifi-ului doar din setări. Se rezolvă cu un buton creat în Shortcuts, nu-i un capăt de țară, dar e anapoda.
Am și eu multe screenshot-uri, toate anapoda, însă eu le fac atunci când încerc să blochez telefonul.
La iOS am trecut pentru că Google o arde deja aiurea cu informațiile pe care le colectează. Dar n-am schimbat doar telefonul, ci și serviciile, astfel că am renunțat, cu excepția YouTube, la toate serviciile oferite de Google. Dacă își mai revin muntenii, nu exclud să revin la Android, însă iOS încă mi place mai mult.
La blocare nu am nici o problemă, degetele din stânga telefonului stau sub butoanele de volum atunci când blochez telefonul.
Da, încep să mă obișnuiesc din ce în ce mai mult cu unele inconveniente. După cum zici, nu-s capăt de țară.
Nu am fost atras si cel mai probabil nu voi fii atras de acest brand din moment ce nu lucreaza si nu isi asculta clientii care isi doresc o casca care sa se auda mai tare , nu de alta dar eu vad zilnic cum vb multi pe speaker deoarece casca telefonului se aude incet , nu ma atrage design-ul si meniul este cam ciudat
Așa am zis și eu până am început să folosesc unul. Soția are 14Pro max de când s-a lansat, dar abia de l-am atins câteva minute de când l-am luat. Tot ea a insistat să iau 16 și eu. Intradevăr, primele săptămâni mi s-a părut destul de neintuitiv, acum m-am obișnuit foarte mult. Şi după ultima actualizare merge și tastatura super oke acum. Am să actualizez asta și în articol.
@perfu Ce companie își mai ascultă clienții în ziua de azi :)))
Referitor la sunetul în căști cred ca e un beneficiu pe care încă nu-l realizezi,pentru ca ești tânăr și voinic :D
Dar hehehehheeee când ai sa ajungi la vârsta mea după sute de ore de Marduk în urechi o sa le dai dreptate.
PS: nu vorbesc pt speaker pt ca căștile sunt slabe, ci pentru ca sunt neghiobi, AirPods-urile mele vechi nu au nici o problema sa am conversații chiar pe lângă lucrări de șantier sau drumuri, aglomerație urbană etc
@alex Eu nu suport tastatura de Samsung de nici un fel trebuie sa am Swift key , pe iOS bag limba (engleza,română , germană, rusă (în curând :))) și nu am nici o problema mai ales cu predicția intuitivă de la iOS in orice limbă )
Au câteva aplicații faine în AppStore pe care nu le găsești în Google Play.
Dacă ești fan liste To Do îți recomand Clear.
Să-l stăpânești sănătos!
Multumesc. Nu, nu sunt fan liste To Do. Folosesc Keep pe toate dispozitivele ca se sincronizeaza cu laptopul si am si lista comuna cu sotia unde scriem ce ne mai trebuie de la magazin.